Autor Wątek: Jak je?dzić ekonomicznie na gazie?  (Przeczytany 10843 razy)

Jak jeĽdzić ekonomicznie na gazie?
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 27, 2006, 11:29:20 am »

sebekh

• Gość
no ok ale ciezko jest sie tak przestawic zeby hamowac silnikiem ja wole sie rozbujac i wyluzowac, a probowalem hamowania silnikiem, wolnego ruszania, jazdy max 60 to nic nie daje u mnie zaczol lekko wiecej palic niz zwykle a ogolnie sporo pali a i byl regolowany pare razy i nic palil tyle samo ale byl wiekszym mulem, apropo czytalem pewnego dnia w instrukcji obslugi i tam bylo napisane ze po odpaleniu 3ba jechac szybko a zeby nagrzac silnik co spowoduje zredukowanie spalania nioe wiem ile jest w tym prawdy

« Odpowiedź #21 dnia: Październik 27, 2006, 12:34:59 pm »

SZUMI

• Gość
Mój poldek spalał mi po 15 16 l /100km i pó?niej doszedłem do tego , bo je?dziłem na krótkie dystanse , silnik niemal ,że zimny i  st?d sie brało moje spalanie , butowanie na zimnym silniku też okrutnie zwiększa spalanie i dobija silnik , niewiem jaki masz styl jazdy , ale warto na to zwrócić uwage . Pozdrawiam

« Odpowiedź #22 dnia: Październik 27, 2006, 12:43:03 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Ja jak odpalam autkona gazie, to pozwalam mu pochodzic minutke dwie , za ten czas odpalam fajka, wlaczam radio zapinam pasy itd. Pozniej staram sie nie żyłowac silniczka zeby nie zamrozic reduktora. Z kazdej górki zjezdzam na biegu, jak widze z daleka swiatla ze juz dlugo pali sie zielone albo jest czarwone to tez dojezdzam na biegu i przy koncu lekko dotykam hamulca. Nie rozpedzam sie z gazem w pozycji "zalaczono" tylko wciskam powoli mniej wiecej do 1/3 glebokosci pedalu iczekam az obroty wejda do okolo 2.5Krpm wtedywciskam sprzeglo, puszczam gaz, zmieniam bieg , puszczam sprzeglo i delikatnie dodaje gazu :)
Wynik ? 11L/100km w miescie, 8L w trasie (nie przekraczam 110km/h )

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #23 dnia: Październik 27, 2006, 13:20:53 pm »

Defender

• Gość
Podstawa to nie wyci?gać na obroty, a na niskikch nie wciskać w podłogę, bo i tak kopa nie ma, a paliwo leci.

« Odpowiedź #24 dnia: Październik 27, 2006, 18:17:57 pm »

Offline polmo

• Sympatyk
Zauważyłem ze jak się płynie i raczej wolno rusza z pod ?wiateł to tez spalanie maleje.

« Odpowiedź #25 dnia: Październik 27, 2006, 21:52:57 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Zgadza sie, plynna jazda najkorzystniej wplywa na spalanie :)
Dodatkowo, nie wozenie ze soba dugiego zapasowego poloneza w bagazniku i pod siedzeniami :)

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #26 dnia: Październik 28, 2006, 15:02:50 pm »

karol-1987

• Gość
no a u mnie na odwrot, zauwazylem ze jak moj przyspiesza w miare zwinnie i RPM do 3500 wtedy zmiana biegu to pali najmniej. jak sie nim ledwo poruszam to bierze wiecej o 3litry nawet. a mi pasuje ze lubi zwinna jazde :D

[ Dodano: 2006-10-28, 15:03 ]
dla jasnosci zwinna jazda nie rowna sie butowanie na maxa... poprostu przyspieszam dosc szybko i sprawnie jak na poldka.. ;)

« Odpowiedź #27 dnia: Październik 28, 2006, 21:49:30 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Wniosek ?
Starac sie je?dzic plynnie w "zielonym zakresie" obrotow:)

« Odpowiedź #28 dnia: Październik 30, 2006, 21:41:06 pm »

karol-1987

• Gość
wniosek? przepalic jeden zbiornik na zwinnym jezdzeniu, drugi na takim srednim a trzeci na "ledwo do przodu" :P zawsze tankowac do pelna i na tej samej stacji, nie patrzec na zadna smieszna strzalke na butli, licza sie kilometry! i kazdy bedzie wiedziec jak jezdzic najlepiej swoim bolidem :roll:

[ Dodano: 2006-10-30, 21:42 ]
oczywiscie nalezy wziac pod uwage siły wyzsze typu korki itd, a nie ze jeden zbiornik przestoisz w korkach a drugi przelatasz w nocy bez ruchu..

« Odpowiedź #29 dnia: Październik 30, 2006, 21:59:13 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Nigdy nie tankuje do pełna, zawsze wieloktortno?ć 10 litrów. I po mie?cie 10 litrów starcza na 80-85 km w zalezno?ci od korków, w trasie na 12-130km w zależno?ci od ilo?ci zawalidróg  wlok?cych sie 80km/h
Na róznych stacjach, efekt ? Nie zauwazyłem różnicy pomiedzy gazem ze stacji w mazowiekim "u Wujka Stefana pod lasem" a miedzy stacjami BP, Shell czy inne Petrochemie lub Lotosy czy Orleny.... albo nawet Aral.... roznica wynosila miedzy 2 a 4 km przejechane na 10litrach... zatankowanych na roznych stacjach.
Zaznaczam ze awsze wypalałem gaz do spodu, do tego stopnia ze musialem dojezdzac do stacji LPG na bełcie...

« Odpowiedź #30 dnia: Październik 31, 2006, 12:09:49 pm »

karol-1987

• Gość
i tu zrobiles blad. trzeba tankowac do pelna i zobaczyc ile Ci na stacji wlał. dlatego sie tankuje do pelna zeby to obliczyc lepiej a nie na 10 litrach, przeciez to porazka. zalozmy ze wlasnie zatankowales do pelna, masz pelen zbiornik. kasujesz kilometromierz :D na zero i jezdzisz. jak wiesz ze juz masz prawie pustke jedziesz na ta sama stacje i tankujesz znow do pelna.. zalozmy ze zrobiles 400km i wlał Ci 48 litrów. wiec liczymy, Twoje spalanie to jest 48l/400km, wiec na kilometr palisz 0,12 litra gazu, a ze liczymy zawsze na setke to pomnoz to razy 100 i Ci wyjdzie ze bierze 12litrow/100km. zupelnie nie qmam tych ktorzy tam jakos na oparach jezdza i mierza albo lej? jakos po 5 czy 10 litrów, to bez sensu takie mierzenie.
swoja droga, Stingerek, lubisz jezdzic co 80 km na stacje? bo ja bym cholery dostal jak robie srednio 400-500km na tydzien... wiec gdybym jezdzil co 71km na stacje to z wyliczen wychodzi ze jestem tam codziennie :shock:  :mrgreen:

« Odpowiedź #31 dnia: Październik 31, 2006, 20:38:35 pm »

wiciu

• Gość
ja ostatnio na pełnej butli 38l zrobilem 290km (170km po mie?cie i 120km po trasie), trochę dużo ale okazało się że hamulce mi trzymały z tyłu (wymiana linki ręcznego oraz szczęk), więc poprawiłem i po następnych 170km po trasie (60km z trzymaj?cymi hamulcami i 110km po naprawie) wlałem 16,8l gazu, czyli jest nie?le

moje zdanie na ten temat to należy się w miarę dynamicznie rozpędzać do załóżmy 80-90km/h korzystaj?c z "zielonego" zakresu obrotów, a pó?niej starać się utrzymywać t? prędko?ć unikaj?c gwałtownych przyspieszeń i zbędnych hamowań

« Odpowiedź #32 dnia: Październik 31, 2006, 21:43:14 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
ja na 38l benki zrobiłem co? ponad 500km (ile nie wiadomo bo przez za długi most oszukuje licznik :P, zaniża odczyt)
Wcale nie polega to na w miare dynamicznym rozpędzaniu sie. Wciskamy gaz leko krecimy silnik do 3-3,5ty? i wtedy zmiana. nie należy długo jechac na poszczeg biegach tylko starać się uciekac jak najszybciej do najwyższego. Wtedy operujemy gazem minimalnie. wyprzedzaj?c nie rypiemy gazu w deche tylko dużo wcze?niej wciskamy lekko i wyprzedzamy długim łukiem(nie siadac na zderzaku i nagłe przy?pieszenie i go?c łyknięty bo to zwiększa spalanie niemiłosiernie). Pamiętajmy ze każde gwałtowne wci?niecie gazu to wtry?niecie do silnika jakiejsc dawki paliwa. Wiec deptac ostrożnie, płynnie. polonezy radz? sobie dobrze i ekomicznie w przedziale prędkosci 80-110 i ten przedział należy utrzymywać. Hamowanie silnikiem na dojazdach do skrzyżowań zalecane. Używać hampli należy tak jakby były uszkodzone i auto dużo wcze?niej zaczynamy wytracać prędkosc(oczywiscie nie toczymy sie 300m z prędko?ci? 30km/h tylko z głow? panowie nie być zawalidrog?) Naprawde płynna jazda zmniejsza spalanie. Należy jeżdzić tak jakby?my wiozili co? na masce i nie może to pospadać.

« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 01, 2006, 09:53:24 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Doskonale porownanie z tym "czyms na masce"

A co do tego tankowania pelnej butli......
Jak sie ma pieniadze to sie leje, jak sie nie ma kasy to sie stoi i je?dzi ekonomicznie, tygodniowo robie około 150-160km, ale nie stac mnie żeby zatankowac 20-30litrów na raz.
zawsze tankuje za 10zł... a jak mam duzo kasy to za 20zł :D
Chyba ze w trase , ale wtedy to juz zrozumiałe ze "do pełna"

« Odpowiedź #34 dnia: Listopad 01, 2006, 11:49:10 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Van#1860
wyprzedzac z "siedzenia na zderzaku" to chyba ty sobie czasami mozesz ,bo masz 1.4
sproboj tak zrobic OHV  :P  
tutaj kazde wyprzedzanie musi byc plynne  :?
dlatego OHVki tak malo pala  :mrgreen:  8)  :P

Stingerek
bez przesady ,jak te zlodzieje nawet butli do pelna nam nie pozwola tankowac ,to tylko na rowery sie przesiac
mnie juz boli tankowanie paliwa po 50pln ,co daje oszalamiajaca ilosc ~11l
a tak na marginesie tankujac malo do butli wiecej tracisz przy wyciaganiu koncowki dystrybutora ;)
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #35 dnia: Listopad 01, 2006, 20:51:46 pm »

Cycu_E30

• Gość
Cytat: "KGB"
Van#1860
wyprzedzac z "siedzenia na zderzaku" to chyba ty sobie czasami mozesz ,bo masz 1.4
sproboj tak zrobic OHV  :P  
tutaj kazde wyprzedzanie musi byc plynne  :?
dlatego OHVki tak malo pala  :mrgreen:  8)  :P

to chyba ty masz problem... ja takiego nie posiadam....... ostatnio przy ostrym butowaniu spalil mi 14 gazu, jazda w zakresie 5000-6000,wyprzedzanie to zaden problem

« Odpowiedź #36 dnia: Listopad 01, 2006, 22:56:39 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
to taka metafora byla  :mrgreen:

BTW
CyCu#1904 plec zmieniles ?
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #37 dnia: Listopad 01, 2006, 23:38:23 pm »

karol-1987

• Gość
Cytuj (zaznaczone)
jak te zlodzieje nawet butli do pelna nam nie pozwola tankowac ,to tylko na rowery sie przesiac

ej, nie wiem o co chodzi :P czy znow jakies polityki cos dziwnego wymyslily o czym nie wiem czy co? bo nie qmam :P wybaczcie :mrgreen:

« Odpowiedź #38 dnia: Listopad 02, 2006, 00:13:06 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Cytat: "karol-1987"
Cytuj (zaznaczone)
jak te zlodzieje nawet butli do pelna nam nie pozwola tankowac ,to tylko na rowery sie przesiac

ej, nie wiem o co chodzi :P czy znow jakies polityki cos dziwnego wymyslily o czym nie wiem czy co? bo nie qmam :P wybaczcie :mrgreen:

wymyslily wieksza akcyze na LPG
jak jeszcze cos wymysla ,to tez nie bede mogl sobie pozwolic na komfort zalania pelnej butli

« Odpowiedź #39 dnia: Listopad 02, 2006, 19:14:17 pm »

wiciu

• Gość
ja zawsze tankuję do pełna, bo przy tak małej butli i tak małym zasięgu tankowanie za 20-30 zł nie ma sensu