:eek:
Problemy z obrotami c.d.Koła na żwirze buksują. Przy ruszaniu, pichy są, ale może to wcale nie dowodzi o sprawności zespołu sprzęgła. Druga sprawa, że podczas wyciskania sprzęgła słychać głośną pracę łożyska. Nie wiem, ale może sprzęgło się ślizga bo docisk nie działa jak należy lub gdzieś się dostaje olej. Byłem u kilku mechaników, jeden z nich który miał do czynienia z tymi modelami po jeŹdzie nim wysiadł z samochodu i powiedział że on powinien mieć kopa a on niema tej dynamiki i jest MUŁOWATY. Pierwsza diagnoza to zła skrzynia i most, ale to wykluczyłem, ponieważ według tego, co się orientuje to wielkość przełożenia 4-tego BIEGU we wszystkich modelach skrzyń jest taka sama. Przy moście nic nie było robione, ale dorwałem tabelę obrotów i wstawiłem wartości takie, jakie posiadam i zmieniając wartość przekładni głównej tj. tylnego mostu na 5.1 uzyskałem swoje obroty. Kolejny mechanik stwierdził że słychać jakby silnik podczas jazdy chodził na ssaniu tj. przy depnięciu na gaz silnik z początku wyje ,a przy dalszym dodawaniu gazu słychać jakby huczał ,czego przyczyną jest zła praca sondy lambda lub zdechła, jeśli tak to czego badanie CO w stacji nic nie wykazało jak wspomniałem w "temacie" .Zastanawiam się czy zbadanie sprężenia w silniku coś wyjaśni?.
A może zawory się nie zamykają?
Poprzedni właściciel (z mojej rodzinki) jakiś czas jeŹdził na wypalonych świecach. Podczas dodawania gazu było słychać ,że silnik przerywał i strzelał. Czy nie spalone paliwo mogło zawalić katalizator i czy to może jest przyczyną problemów?. Faktem jest, że poprzedni właściciel podczas podłączania akumulatora odpalił samochód chodŹ ja w tym czasie nakładałem klemy i tym sposobem zepsuł się imobilajzer(nie blokował zapłonu),zegarek, światła awaryjne działały dopiero po przekręceniu kluczyka w stacyjce. Mam pytanko czy czasami coś mogło jeszcze oberwać? Może silniczek krokowy w ogóle nie działa i czy można sprawdzić silniczek krokowy poprzez wyciągnięcie wtyczki. Jeszcze odnośnie tłumików: czy jak tłumik nie jest dziurawy, ale po trzęsieniu nim słychać że coś szeleści (rdza?)to można na nim jeŹdzić. A może to przyczyna problemów.
Samochód ma na serio 30.000 przebiegu. W zimę stał w garażu.
Ps. Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi. I przepraszam, że tak długo ale krócej się nie dało.
[ Dodano: 2004-09-29, 19:17 ]Problemy z obrotami c.d.