Autor Wątek: Wypalone zawory  (Przeczytany 8481 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wypalone zawory
« dnia: Marzec 24, 2006, 21:20:47 pm »

Darmar12

• Gość
Mam pytanie jaki jest objaw wypalonych zaworów wydechowych?

Wypalone zawory
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 24, 2006, 21:23:13 pm »

bzik

• Gość
slabe sprezanie -> malo mocy -> duze spalanie -> duze koszty -> nerwy -> wczesniejszy zgon
 :roll:  :mrgreen:

Wypalone zawory
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 24, 2006, 21:25:55 pm »

Darmar12

• Gość
A może jaki? odgłos bo mi dokładnie dzwoni co? w kolektorze wydechowym

Wypalone zawory
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 26, 2006, 15:13:38 pm »

PeNY#1816

• Gość
Cytat: "bzik"
slabe sprezanie -> malo mocy -> duze spalanie -> duze koszty -> nerwy -> wczesniejszy zgon
 :roll:  :mrgreen:

Duze spalanie to niekoniecznie, jesli oczywiscie wypalone zawory to to samo co podwieszone zawory (chodzi mi o skutek takiego stanu czyli mala kompresje), w wyniku rozregulowania nie domykaja sie... ja tak mialem u siebie. Pojawily sie bardzo powazne problemy z odpalaniem autka ale jak juz odpalilo to na trasie Wroclaw-Przemysl autko spalilo 7 litrow gazu na 100 km.

Wypalone zawory
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 26, 2006, 15:36:39 pm »

bzik

• Gość
Cytat: "PeNY#1816"

Duze spalanie to niekoniecznie, jesli oczywiscie wypalone zawory to to samo co podwieszone zawory (chodzi mi o skutek takiego stanu czyli mala kompresje), w wyniku rozregulowania nie domykaja sie... ja tak mialem u siebie. Pojawily sie bardzo powazne problemy z odpalaniem autka ale jak juz odpalilo to na trasie Wroclaw-Przemysl autko spalilo 7 litrow gazu na 100 km.

No ale jak masz slaba kompreskje to moc chyba maleje a jak masz mniejsza moc to mocniej cisniesz i z tej samej mieszanki mniej ci wychodzi wiec pali wiecje - tak na logike to biore, ale jak ci tak malo spalil (ja mam zaworki ok to jeszcze nigdy mi tak malo nie spalil) to moja cala logika padla  :cry:  ale jakos bede z tym zyl  :mrgreen:  a co do odlosu to nie wiem czy to jest to dzwonienie przykro mi ale w tym miejsci nie moge ci pomoc (powiem ci tylko ze znajomemu w oplu wypalil sie zawor (80 tys przebiegu - a mowil ze polonez to zle auto) to nic mocy nie mial)

[ Dodano: 2006-03-26, 15:38 ]
a nie wiem czy dobrze mowie ale jak masz wypalone to chyba powinien ci strzelac w wydech tak mi sie wydaje - tez na logike - ale jak widac moja logia czesto mija sie z rzeczywistoscia wiec to tylko mala spekulacja  :mrgreen:

Wypalone zawory
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 26, 2006, 16:00:06 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
jak jest slaba kompresja to auto wiecej pali -zwlaszcza w miescie
7l gazu -  :eek:  respektpa
w wydech nie musi strzelac ,za to w ssacy kolektor moze (choc nie musi ,bo plomien sie nie wydostaje)- tylko ze zazwyczaj wypalaja sie zawory wydechowe ,a nie ssace
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

Wypalone zawory
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 26, 2006, 16:20:17 pm »

bzik

• Gość
Cytat: "KGB"

7l gazu -  :eek:  respektpa

Ja tez bym tak chcial chociaz nie wiem czy to za dobrze, ale chcialbym tak moj rekord to 8,5 a drugim autem matizem 0,8 pojemnosci jeszcze nidy mniej jak 6,5 nie mialem na benzynie bo gazu nie zakladalem,

Wypalone zawory
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 26, 2006, 18:36:36 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
Cytuj (zaznaczone)
a drugim autem matizem 0,8 pojemnosci jeszcze nidy mniej jak 6,5 nie mialem na benzynie bo gazu nie zakladalem,
i nie zakładaj,szkoda nerwów...
Ciekawe jest to ze Tico przy tej samej pojemnoisci i gazniku potrafi(prawidłowo wyregulowane) łyknac srednio 6l LPG a Matrixem ponizej 7 nie zejdziesz chocbys sie posrał...W obu przyp zkładam prawidłowo wyregulowana mieszanke...
  • Jef
  • Czaku

Wypalone zawory
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 26, 2006, 19:09:48 pm »

bzik

• Gość
a tu sie mylisz moja matka na trasie ma spalanie latem nawet lekko ponizej 6 ale to tylko na trasie tylko jedzie 90 i rozpiedza sie jakby traktorem jechala, mi raz na trasie bialystok - lublin spalil ponad 11 ale bardzo sie spieszylem (egzamin) :D

[ Dodano: 2006-03-26, 19:12 ]
a mam takie pytanko poza tematem, z tego co czytalem to ludziom poldki zimne pala na gazie - a mi nie chce (gli abimex inst z silniczkiem) tylko sie zalewa i z tego co czytalem wniosku ze to przez to ze mam parownik do regeneracji. Dobrze mysle??

Wypalone zawory
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 26, 2006, 19:13:24 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
Cytuj (zaznaczone)
a tu sie mylisz moja matka na trasie ma spalanie latem nawet lekko ponizej 6 ale to tylko na trasie tylko jedzie 90 i rozpiedza sie jakby traktorem jechala
czytaj chłopie uwazniej,mówie o zagazowanych matizach a gazu zawsze łyka wiecej niz beny...
  • Jef
  • Czaku

Wypalone zawory
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 26, 2006, 21:10:39 pm »

Offline Lupo

• Sympatyk
    • Był: FSO Polonez Caro 1.6GLI
Cytat: "bzik"
a tu sie mylisz moja matka na trasie ma spalanie latem nawet lekko ponizej 6 ale to tylko na trasie tylko jedzie 90 i rozpiedza sie jakby traktorem jechala, mi raz na trasie bialystok - lublin spalil ponad 11 ale bardzo sie spieszylem (egzamin) :D

[ Dodano: 2006-03-26, 19:12 ]
a mam takie pytanko poza tematem, z tego co czytalem to ludziom poldki zimne pala na gazie - a mi nie chce (gli abimex inst z silniczkiem) tylko sie zalewa i z tego co czytalem wniosku ze to przez to ze mam parownik do regeneracji. Dobrze mysle??

Jak nie mozesz odpalic, to zacznij krecic, przelacz na benzyne (nawet jak nie dziala - u mnie jest pompa wylaczona i tak wlasnie robie) nie przerywajac krecic i po chwili znow na gaz i jak nie zalapie to jeszcze raz taki manewr. Mi tak zawsze zapala - niewazne jaka temperatura. Podejrzewam parownik..
<font color="#FFFFFF">- O! Widzę, że kupiłeś sobie Golfa.
- Nie, wygrałem. Była to druga nagroda w loterii.
- A to co w takim razie było pierwszą?
- Worek kartofli.</font>

Wypalone zawory
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 26, 2006, 21:19:12 pm »

bzik

• Gość
sorki ze jeszcze raz nie na temat, jak ja przelacze na benzynke i byl na gazie to musi pokrecic z 5 sekund bo jest zalany, a jak tylko zacznie lapac to juz na paliwie chodzi (zreszta przedtem tez chodzi) a jak zaczne pstrykac zanim sie zaleje to odrazu zapala na piliwie. Jak juz chodzi na gazie i jest zimny to gasnie i sie zalewa i glownie chodzi mi o to zalewanie czy to wina membran (czytaj juz do wymiany, regeneracji) o to mi glownie chodzi i tak nie bede palil na gazie bo nie chce tylko chce zeby nie gasl zimny nie zalewal sie.
Ale sie rozpisalem sorki  :mrgreen:

Wypalone zawory
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 26, 2006, 22:18:05 pm »

Offline Lupo

• Sympatyk
Mi jak sa mrozy tez gasnie. Nie wiem czemu, ale podejrzewam parownik. Poki co idzie lato :D Jak bede mial za duzo kasy to to zrobie - zime juz przetrwalem wiec jest ok :D
- Worek kartofli.</font>

Wypalone zawory
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 27, 2006, 00:03:50 am »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Cytuj (zaznaczone)
Ciekawe jest to ze Tico przy tej samej pojemnoisci i gazniku potrafi(prawidłowo wyregulowane) łyknac srednio 6l LPG a Matrixem ponizej 7 nie zejdziesz chocbys sie posrał...W obu przyp zkładam prawidłowo wyregulowana mieszanke...

Matiz ma cieższa bude niz Tico ;)

Jak chcesz sprawdzic zawory to pomierz kompresje i wykonaj próbe olejowa i bedziesz miał odpowiedz
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

Wypalone zawory
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 27, 2006, 00:07:21 am »

Offline Lupo

• Sympatyk
Ale silnik matiza to nie jest doslownie ten sam co w tico - zostal zmodyfikowany i ma podniesiona moc.
- Worek kartofli.</font>

Wypalone zawory
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 27, 2006, 00:14:32 am »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Cytuj (zaznaczone)
zostal zmodyfikowany i ma podniesiona moc.

Tak, zamiast gaznika załozyli wielopukta  :roll:
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

Wypalone zawory
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 27, 2006, 00:20:34 am »

Offline Lupo

• Sympatyk
I tylko to?
- Worek kartofli.</font>

Wypalone zawory
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 27, 2006, 00:24:17 am »

Boczek

• Gość
zapłon jeszcze zmienili

Wypalone zawory
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 27, 2006, 00:25:23 am »

Offline Lupo

• Sympatyk
Bo z tego co wiem to 10 konikow mu przybylo.
- Worek kartofli.</font>

Wypalone zawory
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 27, 2006, 00:28:05 am »

Boczek

• Gość
inny zapłon, inny kolektor wlotowy i inny wałek rozrz?du