Autor Wątek: Atu + 1.6 GLI - Problem z desk? rozdzielcz?.  (Przeczytany 1986 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Atu + 1.6 GLI - Problem z desk? rozdzielcz?.
« dnia: Kwiecień 01, 2006, 20:08:13 pm »

ajk#1212

• Gość
Witam Was.Na tym forum jestem nowy. Mam problem odno?nie zegarów w Polonezie jak w tytule tematu. Otóż, dzisiaj postanowiłem wymienić kilka żaróweczek na diody w autku. wymienilem sobie od kierunkowskazów. Nagle co? zaiskrzyło z tyłu i poszedł dymek, po czym 3/4 żaróweczek zwariowało.

Objawy:

1. Kierunkowskazy ?wiec? stale (zamiast być zgaszone) w pozycji neutralnej, mrugaj? normalnie podczas przelaczania w prawo lub w lewo przelacznika,
2. żarówki z prawej strony deski tj. zegar, wska?nik paliwa itp. nie ?wiec?.
3. Zauważyłem, że gdy przekręce pokrętło odpowiedzialne za ?wiecenie żaróweczek na OFF, wskaznik paliwa dziala prawidlowo, natomiast po wlaczeniu, wychyla sie on poza skale.
4. rowniez przy wlaczonym podswietleniu, gdy samochód jest wł?czony, podczas przeł?czania kierunkowskazu w lewo lub prawo, obrotomierz wariuje "w takt" przerywacza od kierunków.
5. Podobn? prawidłowo?ć zauważyłem również przy wskazniku paliwa oraz zegarku - mianowicie gdy zegar przesuwa wskazowke o 1 sekunde, nastepuje delikatne poruszenie wskaznika paliwa.
6. Jak sobie jeszcze jaki? objaw przypomnę, to nie omieszkam Was o tym poinformować...

Rozwi?zanie:

Podejrzewam, że będzie to miało zwi?zek z uwaleniem się diód. jak sprawdzalem miernikiem, to tylko jedna miała wła?ciwo?ci dielektryka. Wszystko byłoby OK, gdyby nie fakt, że nie mogłem za chiny ludowe, odczytać oznaczenia tych nieszczęsnych diód, żeby je wymienić... Tutaj nasuwa się moje najwieksze pytanie. Czy kto? jest mi w stanie pomóc z tym problemem? Może kto? podpowie jaki rodzaj tych diód musze kupic (konkretne oznaczenie) Widzialem jeszcze z tylu tych zegarów jeden tranzystor, też blizej nieokreslony i kilka rezystorków. Je?li kto? byłby w stanie pomóc w naprawie tego problemu, to wpadam ze zgrzew? browara :D. Pozdrawiam i mam nadzieje że kto? mi pomoże. Dzięki!

« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 01, 2006, 20:17:23 pm »

Offline OZi1845

• MG
  • Sympatyk
    • Volvo S80 2.4 20V :P
Nie znam sie na elektryce, ale czy probowales dac spowrotem zarowki i czy problem nie znikal? Jak odepniesz zegary to nadal sie dziwne rzeczy dzieja z kierunkami?

A tak propos to witam kolege ze "swoich" stron ;)
Był: Polonez Caro Plus 1.4GTi [109KM]
Było: BMW 318TDS Touring
Jest: Volvo i DL650

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 01, 2006, 20:24:45 pm »

ajk#1212

• Gość
No niestety jak dałem żarówki z powrotem, to nic sie nie zmienilo. Coraz bardziej jestem przekonany że to te diody, ale nie mam ich oznaczenia. Jesli kto? by mógł mi pomóc, to naprawdę bym był wdzięczny. Pozdrawiam

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 01, 2006, 20:28:07 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Cytuj (zaznaczone)
Może kto? podpowie jaki rodzaj tych diód musze kupic (konkretne oznaczenie)

Sprawdz wszystkie diody  czy sa ok jak któras jest uwalona wymien. Mozesz uzyc dowolnych diód prostowniczych o pradzie powyzej 1 A . Tranzystor tez moze byc dowolny Np BC 313 lub BC 109 musisz tylko sprawdzic u kogos miernikiem czy jest to typ PNP czy NPN i zastosuj taki sam typ tranzystora
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 01, 2006, 20:32:24 pm »

ajk#1212

• Gość
Akurat mam taki mierniczek, wiec niedlugo to sprawdze (dopiero przy sobocie bo PLD stoi w Raciborzu a ja mieszkam w O?w. więc 120 km ;) )
Ale dzięki za pomoc, tylko nie wiem gdzie leży Nienacko ;);) żeby z browarem wpa?ć, jak to będzie to.