najprawdopodobniej zatkana odma... u mnie tez 2 lata temu w zimie wywalilo olej, a po wyczyszczeniu odmy jak reka odjal... przewietrzanie silnika to jednak dosc wazna sprawa...
inna rzecz to pytanie dlaczego wogole masz takie cisnienie w komorze korbowej... moze szykuje sie remoncik
Chyba nie

autko ma przejechane 78 tys - pierwszy wła?ciciel.
Ten akurat to GLI /jednopunkt/. Zagl?dałem przed chwil? do silnika, pod pokryw? jest cos podobnego do sadzy ze smoł?...taka maż

Po tych "kwiatkach" z olejem dolewałęm oleju, powinien być czysty, a nie jest...
Ze zdejmowaniem pokrywy silnika muszę zdemnontować chyba tylko filtr powietrza, bo nic innego tam nie widzę. Czy muszę kupić now? podkładkę?, czy pokrywa jest z czym? w ?rodku poł?czona?
Nie chciałbym czego? zepsuć, a samo czyszczenie wydaje się niezbyt skomplikowane...
Czym t? maż wyczy?cić?
Silnik jak trochę postoi, nie chce zaskoczyć, jak przepchnę metr, to zapala. Po wył?czeniu kluczykiem jeszcze silnik pracuje, pali się kontrolka ładowania a silnik ga?nie, jak nadepnę hamulec...
Straszy, czy cu?

?
My mamy z ojcem w sumie 2 poldki - kombi wielopunkt i caro plus hatchback, oba z 2000 roku, ale mój jest powypadkowy

Czy mozna przy wymianie oleju zmienić go na lepszy, np. syntetyk, lub półsyntetyk?