Witam. Na poczatku chciałbym zaznaczyć że nie chodzi o popychacze
. Problem dotyczy stukania w silniku przy pracy na biegu jałowym i podczas przyspieszania. Wali strasznie zaraz po odpaleniu (gdy jest zimny). W miare rozgrzewania się przy je?dzie na benzynie stukanie ucicha znacznie, lecz gdy przeł?cze na gaz zaczyna walić że aż wycia mostu nie słychać
Byłem u mechanika i stwierdził że dzieje sie co? na poł?czeniu wał korbowy, panewka, korbowód, sworzeń, tłok może jeszcze pier?cienie, cylinder. Podczas pracy na biegu jałowym zaczęli?my odł?czać po koleji kable WN z ?wiec. Po odł?czeniu przewodu od ?wiecy na pierwszym cylindrze hałas znacznie ucichł. Na pozostałych nie było żadnej zmiany. Więc napewno dzieje się co? w pierwszym cylindrze. I zastanawiam się czy nie może to być który? z zaworów albo gniazd zaworowych. Wydaje mi się że popychacz stukałby tak czy siak. Na wszelki wypadek wymieniłem olej Mobil 1 Super 10W/40 i bez zmian. Acha stopień sprężania mierzyłem przed pojawieniem się tego "stukania" i było mniej więcej po równo. Może macie jakie? pomysły zanim zdejme miske olejow?? Help? :?