Autor Wątek: Wyjecie kolektora dolotowego  (Przeczytany 4393 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wyjecie kolektora dolotowego
« dnia: Czerwiec 13, 2006, 07:00:19 am »

Rider

• Gość
Witam

Czy kolektor dolotowy da sie wycignac tylko po wyciagnieciu aparatu zaplonowego czy wystarczy zdjac kopulke ?
Pomijam sciaganie glowicy bo wiem ze wtedy wychodzi bez problemu :)

Czy wyciaganie aparatu zaplonowego to jakis wiekszy problem ?

Pozdro

Rider

« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 13, 2006, 09:40:44 am »

Cyneq

• Gość
W GLE?
Nie widzę przeszkód, odkręcasz i wyci?gasz, na pewno nie trzeba do tego głowicy ?ci?gać  :roll:
Czy wyci?gać aparat, to Ci nie powiem (nie ma OHVki pod ręk?), ale 80% że da się bez wyci?gania.

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 13, 2006, 11:02:40 am »

batorejro

• Gość
A co ci szkodzi wyciagn?ć aparat zaplonowy??

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 13, 2006, 13:20:27 pm »

beton

• Gość
zdejmowałem tylko kopułkę

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 13, 2006, 14:15:53 pm »

Rider

• Gość
batorejro : Kiedys na forum slyszalem ze przy wkladaniu aparatu mozna cos skaszanic, ile w tym prawdy - nie wiem, to tylko uslyszne informacje.

beton#1912 : A wiec wystarczy tylko zdjac kopulke ? Wlasnie o taka odpowiedz mi chodzilo. :)

Ok - dzieki wielkie wszystkim za pomoc. :)

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 13, 2006, 17:05:35 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
kolektor ssacy mozna wyjac bez wyciagania aparatu zaplonowego i to praktycznie bez problemow
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 13, 2006, 17:13:33 pm »

Lodówa#1826

• Gość
w Gle nie wiem, ale jesli masz gaz to pewnie masz ciasno. Slyszalem od kolegi ktory wyci?gał ze ogólnie to nie za wygodnie jest  ;)

[ Dodano: 2006-06-13, 17:14 ]
Cytat: "G.T.#092"
KGB, oczywiscie u ciebie sciaga sie on sam :mrgreen:  przy 2500obr :mrgreen:

i przy okazji ?wiece sie wykręcaj?   :lol:

[ Dodano: 2006-06-13, 17:19 ]
Cytat: "Rider"
batorejro : Kiedys na forum slyszalem ze przy wkladaniu aparatu mozna cos skaszanic, ile w tym prawdy - nie wiem, to tylko uslyszne informacje.

wyciagaj?c aparat mozesz go ?le założyc(tzn zmienic jego połozenie)  i zapłon sie popapra.  Musisz zapamietac jak był i tak samo go załozyc. Czyli ustawic znaki na wale(aby na 1 cylindrze był zapłon) i wtedy go wyci?gasz. Potem wkładasz tak samo i sprawdzasz zapłon żarówk?.  Po włożeniu nie zbędne będzie ponowne ustawienie zapłonu, wiec jesli nie dasz rady to sciagnij kopułkę i działaj bez wyciagania aparatu.  :smile:

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 13, 2006, 17:34:02 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
nie trzeba wyciagac ani przestawiac rozdzielacza
zciagalem i zakladalem glowice z kolektorem ssacym bez ruszania rozdzielacza ,wiec ze zdjeciem kolektora kazdy sobie poradzi
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 13, 2006, 21:45:18 pm »

Lodówa#1826

• Gość
Wg mnie jest kapitalna roznica miedzy podnoszeniem kolektorów razem z głowic? do góry niz wyci?ganie w bok i dociskanie sie narzędziami do odkrecania kolektora.  Wiec nie mozna tego porównac. Zrób to co radz? ci inni a najbardziej BETON, bo  on to robił wiec wie  ;)  Pozdrawiam miłej pracy.

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 13, 2006, 21:48:29 pm »

Offline MaciejFSO

• Sympatyk
    • FSO Polonez 1.5LE '87 (2.0 DOHC)
Lodówa#1826 nie czepiam sie, ale czy mozna elektroniczny zaplon ustawic zarowka??
Kazde auto jest najlepsze na swiecie pod warunkiem ze jest to auto z FSO!!!!!!!!! ;-)
2.0 DOHC, Łada brake system! :)
LPR - liga punk rocka

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 13, 2006, 21:57:19 pm »

Lodówa#1826

• Gość
ajjj to Caro 92  :smile:  Wiec metod? sprawdzania iskry. Iskra z przewodem przyłozona np. do alternatora i krecic wałem zeby wstepnie sprawdzic/ustawic zapłon  ;) Chyba ze jest sie pewnym ze dobrze sie włozyło aparat tzn tak ze zapłon nie jest wiele przesuniety to na lampe od razu, ale jesli nie, to mog? byc fajerwerki  :smile:

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 13, 2006, 22:44:10 pm »

beton

• Gość
jak ustawiał mi dziadek od maria z warsztatu , to włożył wkrętak delikatnie do 1 cylindra.
kręciłem wałem aż był najwyżej i  minimalnie cofn?.
nie zdejmuj?c kopułki odkręcił t? nakrętke by polu?nić aparat.
wtykneli?my ?wiece pod kabel WN 1 cylindra i tak kręcili?my aparatem aż pojawiła się iskra.
I wtedy dokręciłem ?rubę aparatu.
Jeżdże do tej pory i nie nażekam.

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 13, 2006, 23:23:32 pm »

Rider

• Gość
Lodówa#1826 :  Nie mam gazu - wiec z miejscem nie jest az tak zle.

A tak przy okazji mam jeszcze jedno pytanie : Mam kolektor dolotowy starego typu (nie kwadraciak) i wiadomo ma on wyjscie do podlaczenia do obiegu chlodzenia i podcisnienie do serwa - ale pozatym ma jeszcze jeden krociec z czyms w rodzaju zaworka na sprezynie. Wie ktos moze do czego to jest ? Moze do podcisnieniowego regulatora zaplonu ?

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 13, 2006, 23:38:52 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Cytuj (zaznaczone)
jeden krociec z czyms w rodzaju zaworka na sprezynie. Wie ktos moze do czego to jest ?

Jezeli od df jest ten kolektor to jest to zawór który zuboza mieszanke- pod wpływem cisnienia otwiera sie i wpuszcza "lewe" powietrze. Jak zakładasz do Pn to mozesz to spokojnie zaspawac albo zakleic. Kolektor ten jest duzo lepszy od kwadrata- wieksza srednica kanałów i lepszy kształt kanałów. Musisz jedynie dac dodatkowa podstawke pod gaznik - inaczej bedzie wadziło toto o mechanizm otwierania 2 przepustnicy w gazniku PN
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 13, 2006, 23:48:30 pm »

Rider

• Gość
l
Cytuj (zaznaczone)

Kolektor ten jest duzo lepszy od kwadrata- wieksza srednica kanałów i lepszy kształt kanałów.

Wlasnie dlatego go zakladam :) Pozatym do tego doszla jeszcze polerka kanalow  :twisted:
A kolektor pochodzi wlasnie z DF`a.

Dzieki Elwood za rozjasnienie sytuacji z tym zaworkiem i za wszystkie cenne wskazowki !
Jutro mam zamiar go zamontowac - mam nadzieje ze wszystko pojdzie ok.

Pozdro

Rider

« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 14, 2006, 16:37:49 pm »

Cyneq

• Gość
Cytat: "Elwood#1887"

Jezeli od df jest ten kolektor to jest to zawór który zuboza mieszanke- pod wpływem cisnienia otwiera sie i wpuszcza "lewe" powietrze. Jak

A ja całe życie my?lałem że ten zawór jest od "małego odpowietrzania" które w poldku jest w ga?niku. A ew. zubożenie mieszanki to efekt poboczny.

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 14, 2006, 22:07:43 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Cytuj (zaznaczone)
przeciez on ma takie nierowne kanaly dolotowe
nairowniejsze ma polonezowski - a srednice wieksza w chyba da sie dosc prosto uzyskac ,bo ma krotkie i rowne kanaly

KGB - widziałes kiedys oba kolektory razem ? Bo po tej wypowiedzi smiem w?tpic ze nie. W  Kolektorze PN rzeczywiscie kanały dolotowe s? równe  :lol:   Rzeczywiscie zapewniaja swietny dolot- najpierw kanał od gaznika dzieli sie na 2 czesci a potem jeszcze raz na dwa cylindry. A dojscie pod troche ujemnym k?tem jest naprawde swietne :mrgreen:  i zapewnia super małe opory areodynamiczne. Pomijam juz przekrój blizszy raczej kwadratowi niz owalowi
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 14, 2006, 23:39:13 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
no wlasnie widzialem oba lezace na stole i w fiacie zauwazyl duza roznice dlugosci kanalow wewnetrznych i zewnetrznych
co do pochylenia to nie przesadzaj ,ladunku grawitacja nie przyspieszysz ,bo porusza sie ze zbyt duzo predkoscia
podzial na 1 na 2 na 4 tez wydaje sie bardziej optymalny nie 1 na 4
nie zrozum mnie zle ,wcale nie twierdze ,ze kolektor poldka gaznikowca jest cacy ,bo mozna wykonac o wiele lepszy ,ale poprostu jakos nie widze wyzszosci fiaciorowego nad poldkowym
zreszta inny kolektor w polonezie byl projektowany by poprawic napelnianie i ogrzewanie (wiem ze jedno drugie wyklucza  :P ),a nie pogorszyc ,bo inaczej poprostu nie zmienialiby kolektora przy modernizacji silnika

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 15, 2006, 02:51:04 am »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
witam. wspomniany przez panów zaworek w kolektorze DF, reguluje przepływ gazów w układzie odpowietrzania skrzyni korbowej i uruchamiany jest krzywk?, umieszczon? na osi pierwszej przepustnicy ga?nika. króciec tego zaworka poł?czony jest gumow? rurk? z króćcem na głównym przowodzie odpowietrzania skrzyni korbowej, wchodz?cym do obudowy filtra powietrza.  pozdrawiam.
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.