Autor Wątek: Ile powinien palić Plus 1.6 GSI na trasie???  (Przeczytany 33000 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ile powinien palić Plus 1.6 GSI na trasie???
« dnia: Czerwiec 13, 2006, 10:45:19 am »

e_gregor

• Gość
Witam. Kole? ma plusa 1.6 GSI i bryka żłopie mu na trasie 13l LPG na stówkę. Gosć meczy gazowników non stop a oni nie potrafia nic zrobić. Czy to normalne spalanie, przy ?rednio spokojniej je?dzie (bez szaleństw)?

« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 13, 2006, 11:06:22 am »

batorejro

• Gość
NIe to nie jest normalne, moj pali na trasie jak sie jedzie 90km/h 8l gazu. Powiedz zeby wywalkil silnik krokowy w instalacji o ile ma i zalozyl normalny zawor.

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 13, 2006, 11:18:25 am »

e_gregor

• Gość
batorejro, Ty masz tak zrobione czy masz silniczek? Koles mówił mi że ma wła?nie na silniczku  krokowym jakie? ustrojstwo. Zmienialu mu reduktor, przeprogramowywali kompa, ustawiali w trybie economic itd. itp. i praktycznie nic nie pomagało

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 13, 2006, 11:48:11 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
to moze czas na zmiane miksera
a najlepiej BLOSa zalozyc
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 13, 2006, 11:59:03 am »

e_gregor

• Gość
Z tego co wiem to ten BLOS to chyba nie jest do końca legalny. Kolesiowi zależy mocno na tym zeby było wszytko na legalu i bez dziwnych patentów

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 13, 2006, 17:36:24 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
to niech mu legalnie chla 13l
albo niech rzezbi przy mikserze
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 13, 2006, 17:41:55 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Przepraszam, a co to takiego : BLOS ?
Zaciekawiło mnie, skoro to jest nielegalne.

Mój plus, ale GLI, pali przy prędko?ci ok 90km/h ok 8l/100 gazu, przy małej trasie 80 km.
Instalacja z silniczkiem krokowym.

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 13, 2006, 17:48:04 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
wpisz w googlach BLOS ,albo wejdz na forum forda do kategorii lpg
tam jest dosc dobrze rozpracowany motyw blosika

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 13, 2006, 22:35:02 pm »

Offline OZi1845

• MG
  • Sympatyk
    • Volvo S80 2.4 20V :P
i gdzie tu jakis nielegal skoro to cudo ma homologacje?

cytat z gÓÓgle:

Blos Evolution jest to
homologowany system do zasilania gazem płynnym GPL do samochodów z katalizatorem odpowiadajacych normom przeciw zanieczyszczaniu Euro 1 i Euro 2. Składa sie z mieszalnika BLOS z dodanym silnikiem krokowym i sterowanym przez centralke Just. Ze wzgledu na swoja charakterystyke moze byc stosowany w krajach, w których nie jest wymagana homologacja zgodnie z norma 67R-01. Celem prawidłowego montazu zaleca sie uważne zapoznanie z własciwa instrukcja montazu.[/list]
Był: Polonez Caro Plus 1.4GTi [109KM]
Było: BMW 318TDS Touring
Jest: Volvo i DL650

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 13, 2006, 22:45:14 pm »

e_gregor

• Gość
Ludzie, odchodzicie od tematu. Proszę o opinie posiadaczy Plusów, ile Wam pal? te auta i czy mięli?cie rozwiazane problemy z zwiększonym spalaniem

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 14, 2006, 19:52:35 pm »

wiciu

• Gość
ja mam gsi bez silnika krokowego czyli instalację I generacji i w lato w trasie przy prędko?ciach 90-130 pali ok 10-10,5l gazu, jak jadę "na emeryta" to parę razy spaliłem 9l na 100km
po mie?cie (Gliwice) w lato łyka 12,5-13litrów

moje porady: niech wymieni sobie filtr powietrza i gazu, sprawdzi instalację na szczelno?ć, sprawdzi poprawno?ć działania sondy lambda oraz czy czasem hamulce nie trzymaj?, na koniec niech zmieni gazowników :)

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 14, 2006, 20:42:43 pm »

e_gregor

• Gość
wiciu, dzięki za rzeczowy komentarz. My?lę że wła?nie Twoje rezultaty s? typowe dla poldka. Kole? robił cał? diagnostykę silnika, sprawdzał sondę lambda kilka razy. Filtry ma nowe. Faktycznie może zmiana gazowników pomóc bo już się chłopaki nie?le narze?bili i bez skutków.

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 14, 2006, 22:02:54 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
OZi#1845,
BLOS na Euro2 jest wyposazony w silnik krokowy na slicie i takich u nas nie sprzedaja - bo sa drozsze i trudno je sie stroi  :mrgreen:
na allegro pelno BLOSow bez elektroniki - ladnie sie reguluje i trzyma mieszanke ,a silniczek krokowy mozna powiesic obok zeby sie nie czepiali  :evil:

e_gregor,
moj polder ,choc mam GLI pali tak jak u wicia ,z tym ,ze ja mam II generacje

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 20, 2006, 22:27:47 pm »

wiciu

• Gość
II generecja zawsze jest lepsza dla silnika od I generacji

wcze?niej podawałem warto?ci ?rednie spalania jakie utrzymuj? się w długim okresie czasu, ale tak dla informacji podam jeszcze wyniki z minionego długiego weekendu: ok 130km po mie?cie oraz 140 na trasie (prędko?ci 110-133km/h) ?rednia spalania wyszła 12,3l  :shock: , ale kolejny wynik po przejechaniu ok 200km (z tego 180km po trasie z prędko?ciami ok 90-100km/h) wypadł 10,2l

teraz poważnie bym się zastanawiał nad założeniem blosa, gdybym zakładał instalkę, a tak to ekstra 350+regulacja mi się raczej nie u?miecha, więc dalej będę je?dził na I generacji

jeszcze jeden pomysł przyszedł mi do głowy: może w tym samochodzie jest ?le dobrany, ?le umiejscowiony lub ?le założony w dolocie mikser!!!

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 20, 2006, 23:17:05 pm »

e_gregor

• Gość
No wła?nie namawiam kolesia do odwiedzenia inego warsztatu i prób z innym mikserem a nie z elektronik? i reduktorem jak do tej pory

« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 20, 2006, 23:45:44 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Cytat: "wiciu"
II generecja zawsze jest lepsza dla silnika od I generacji

jezeli chodzi o spalanie to generalnie I gen sie lepiej sprawdza w poldkach
ale to dotyczy seryjnych instalek
JA np. u siebie tak przerzezbilem mikser i parownik ,ze gdyby nie programowalny sterownik ,to albo bym wolnych obrotow nie mial ,albo palil by jak smok
dlatego wykorzystuje elektronike ,ale w normalnych warunkach to niewiele ma ona roboty

e_gregor
jezeli rzezbienie przy kompie niewiele daje to zostaje mikser - choc przy prawidlowym ustawieniu kompa powinno sie dac dobrze ustawic
z drugiej strony nie wiem co za kompa ma gosc ,ale jezeli jest tryb pracy econo/dynamic to raczej komp jest juz w miare dobry

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 21, 2006, 08:07:56 am »

e_gregor

• Gość
KGB, no tam jest taki komp. Ale w trybie econo auto łapie muła i pali niewiele mniej.

« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 21, 2006, 13:39:06 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
gdybys podal nazwe komputerka ,to bylbym pewny ,ale i tak w wiekszosci sterownikow zmiana economic czy dynamic nie ma wplywu na przymulenie ,bo to rodzaj sterowania dodatkowym otwarciem silnika krokowego
nawet wylaczenie tej opcji nie ma wplywu - najlepszym przykladem sa GSI na I generacji ze sruba na przewodzie

jak dla mnie to kombinacja zle dobranego miksera i zle zestrojonego kompa ,ktory zamiast pomagac to pewnie przeszkadza

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 21, 2006, 15:10:12 pm »

bsz84

• Gość
Pali Ci o wiele za dużo. mój ga?nikowey 1,6 bierze w trasie 8-10lpg w zależno?ci od stylu jazdy. Co ciekawe jak niedawno padł mi moduł zapłonowy i musiałem go wymienić samochod zaczał mniej palić o jakie? 10-15% co mnie cieszy.

« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 21, 2006, 17:24:34 pm »

Cycu_E30

• Gość
GSI, II generacja, 10 w mie?cie, ~8,3 trasa do 100/90 roznie to bywa  ;)