Wtr?ce swoje dwa grosze
Po długiich testach z moj? skrzyneczk? (24Litry + BR) stwierdzam że bass reflex jest w moim przypadku bardzo wskazany, jednocze?nie z tego co wiem mało alphardów i tym podobrnych braci wykorzystuje walory BR, zależy to od parametru Qts. i je?li jest większy od 0.5 wtedy lepiej klepać obudowę zamknięt?, je?li jest natomiast mniejszy wtedy lepiej radz? sobie gło?niki z BR, nie należy także na sucho robić otworu pod bassreflex tylko powinien mieć odpowiedni? długo?ć, w moim przypadku ?rednica otworu ma 5 cm i długo?ć 9 cm. W przypadku gdy zasłoniłem BR gło?nik powodował niemiły odd?więk i charakterystyczne pierdzenie a to dlatego że jest to gło?nik pod BR i co za tym idzie wychył cewki w szczelinie jest większy przez co membrana powoduje większe ci?nienie wewn?trz obudowy, przez to wła?nie gło?nik zamiast wydobywać bass pierdział.
Druga sprawa ma się do filtru... Kondensator jak i cewka s? filtrami, jak wiemy kondensator jest żródłem magazynowania napięcia, i w momencie rozładowania oddaje napięcie, cewka naomiast oddaje pr?d, w poł?czeniu tych dwóch elementów uzyskujemy filtr o odpowiedniej charakterystyce, zależnej od parametrów kondziora i cewki, Poł?czenie kondensatora równolegle względem głosnika powoduje obcięcie wysokich tonów i tu już jest połowa sukcesu, podł?czenie do tego cewki w szereg z tym zestawem (kondensatro+gło?nik) powoduje swego rodzaju tłumik dla wysokich częstotliwo?ci. W przypadku podł?czenia cewki równolegle do gło?nika i do tego w szereg podł?czymy kondensator sprawa ma się analogicznie odwrotnie do wcze?niejszej.
Troszkę zamotałem ale już tak mam.
parametry cewki i kondensatora także dobiera się do danego głosnika i założenia przy jakiej warto?ci ma nastapić odcięcie niechcianych częstotliwo?ci.
Dlatego na allego i podobnych jest dużo ofert gło?ników za mał? kasę bo większo?ć nadaje się do obódów zamkniętych i nie trzeba się przy tym namęczyć jak przy strojeniu otworu i zwrotnicy w obudowie z BR.
Pozdro