Autor Wątek: Nie odpala na benzynie... ale na benzynie pracuje...  (Przeczytany 2183 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nie odpala na benzynie... ale na benzynie pracuje...
« dnia: Lipiec 06, 2006, 21:40:17 pm »

Offline Osfald

• Sympatyk
    • JAGUAR XJL 3.0 Supercharged 380KM
Witam....

Mam cholernie smieszny problem... autko nie odpala na benzynie, jednak kiedy odpale go na gazie i przelacze na benzyne to chodzi normalnie.... autko trzyma obroty na jalowym, ladnie sie wkreca, jest po wymianie uszczelki pod glowica i regulacji

sprawdzilem juz:

1. swiece - zmienione 2 razy
2. przewody WN - zmienione raz
3. iskry na swiecach - sa i to dosc ladne
4. wtryskiwacz - dziala, podaje paliwo i przestaje podawac paliwo w momencie przejscia na gaz
5. pompke paliwa i filtr - benzynka sika z weza dziarsko
6. komputer - zresetowany, NIE zapala lampki CHECK ENGINE
7. sonde lambda - zmieniona na nowa, na gazie komputer pokazuje calkowicie poprawna prace sondy

co jeszcze zuwazylem...

1. czasem kiedy silnik jest juz nagrzany i chce przelaczyc go z gazu na benzyne to zgasnie...
2. pracujac na paliwie delikatnie widac spaliny... kolor raczej jasny (plynu nie ubywa, uszczelka wymieniona), a na gazie spaliny sa niewidoczne. Przygazowujac na benzynie spalinki staja sie jeszcze bardziej widoczne.

zapytam wprost  :mrgreen:  czy jest mozliwe aby samochod na wtrysku (bosch) zalewal silnik benzyna? co moze byc powodem?  :?
ewentualnie czy moze benzynka byc az tak slabej jakosci??? tankuje na sprawdzonych stacjach  :| , a objawy nie pojawily sie odrazu po tankowaniu lecz duzo pozniej (okolo 3 tyg od tankowania)...

jak sie wkurze to podmienie na probe wtryskiwacz i komputer.... kto chetny do pomocy?  :mrgreen:
FSO Car Team
12 lat przejeździłem wyrobami FSO. Są powody do dumy :)

« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 07, 2006, 02:24:22 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
rzeczywiscie wyglada jakby go zalewalo
sprawdzales prace sondy na benzynie ?

przy odpalaniu sprawdz czy przy pierwszym obrocie puszcza mgielke benzyny nad przepustnice i sproboj go zapalic na lekko ,ale szybko uchylonej przepustnicy
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 07, 2006, 14:44:47 pm »

war

• Gość
Ja mam też tak, z tym ,że pali w kratkę raz zapali na benzynie a nieraz tylko na gazie. Przeważnie gdy jest upalny dzień, to pali tylko na gazie. Robiłem rózne cuda i nic nie pomaga.
My?lę, że w momencie odpalania na benzynie dolatuje jako? też gaz i silnik zalewa, ale to tylko moja teoria.

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 07, 2006, 15:53:19 pm »

kan

• Gość
Spróbuj odpalić z gazem w podłodze bez pompowania. Sprawd? też jeszcze czujnik płynu chłodz?cego( do komp , nie od wska?nika).

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 07, 2006, 22:02:29 pm »

Offline Osfald

• Sympatyk
    • JAGUAR XJL 3.0 Supercharged 380KM
i co sie dzis okazalo?

po gruntownym przekopaniu instalki elektrycznej, przemierzeniu pradow i napiec okazalo sie, ze.... moja pompa pobiera za duzy prad, a cisnienie podaje za male, czyli zdycha... po godzinie prob doslownie wyzionela ducha na moich oczach...  :cry:

pompa sluzyla mi rok od wymiany! zepsula sie tuz po gwarancji! nigdy wiecej pomp z allegro! szajs jakich malo!  :mad:

jesli ktos ma podobne objawy niech przyjrzy sie swojej pompie, mnie zmylila pewnosc tego, ze jest dobra bo rok temu wymieniana....
FSO Car Team
12 lat przejeździłem wyrobami FSO. Są powody do dumy :)

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 20, 2006, 11:36:10 am »

marcinmk2

• Gość
Ach te pompy a ile kolega dal za nowke w sklepie?