Autor Wątek: Problemy z jazd? na benzynie  (Przeczytany 5476 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problemy z jazd? na benzynie
« dnia: Lipiec 11, 2006, 20:24:26 pm »

Hytron

• Gość
Witam,

posiadam Poloneza C+ GLI z instalacj? LPG. Na gazie chodzi jak burza,  natomiast mam coraz większe problemy z jazd? na benzynie. Objawy s? takie:
Stoję na postoju naciskam pedał gazu, silnik ładnie bez wahania wchodzi na obroty.
Kiedy w trakcie jazdy przeł?czę na benzynę, naci?nięcie pedału gazu powoduje, że spadaj? obroty, silnik się dławi i czesto szarpie autem. Jedyny sposób żeby przyspieszyć to
należy bardzo pomału i z wyczucie naciskać pedał gazu. Każde mocniejsze nacisniecie powoduje odwrotny skutek.
Nie mam pojęcia co może być tego przyczyn?. Je?li kto? z Was spotkał się z tym problemem, to bardzo prosze o pomoc.

« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 11, 2006, 20:29:26 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
na poczatek przyjzyj sie pompie paliwa
wymien fltr paliwa
jak pompa okaze sie dobra to zostaje wtryskiwacz i TPS ,ale tego raczej sam nie zdiagnozujesz
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 11, 2006, 20:34:15 pm »

Hytron

• Gość
Pompę wymieniałem w zeszłym roku razem z filtrem paliwa, ale sprawdze na wszelki wypadek. Zastanawiałem się czy to możliwe żeby sonda lambada była uszkodzona...
Co to jest TPS...?

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 11, 2006, 21:18:35 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
TPS to potencjometr otwarcia przepustnicy
jak uszkodzi sie sonda to silnik bedzie zalewalo benzyna ,ale czy beda takie objawy jak u ciebie to ciezko wyczuc
sprawdz sobie ssonde miernikiem
albo jezeli masz normalny komputer gazowy to mozesz kupic interface za 40pln na allegro (chyba nawet jest gosc z krakowa co sprzedaje) i na komputerze sprawdzic odczyty sondy lambda i TPS

a po nagrzaniu silnika jak przelaczysz na benzyne to masz normalne wolne obroty czy podwyzszone ? i czy ssanie jest wtedy wlaczone czy nie ?
jezeli masz normalne wolne obroty to raczej nie bedzie sonda lambda ,ale sprawdzic zawsze mozesz
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 11, 2006, 23:11:28 pm »

Kołcz_1906

• Gość
zapraszam kolege do sekcji Małoposlko-Podkarpackiej, jesli ta pomap byla kupowana na allegro to być moze ze ona jest uszkodzona poniewaz bylo juz kilka takich przypadkoww ze po roku sie psuly

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 11, 2006, 23:57:03 pm »

karol-1987

• Gość
KGB, nie wiem czy pamietasz, w kazdym badz razie ja swoj problem opisywalem w http://www.fso.inds.pl/viewtopic.php?t=11804 i mam takie same objawy jak kolega, z tym ze ja np slysze ze pompa mi pracuje przy wlaczeniu zaplonu. czy mozliwe jest ze pompa ma za slabe cisnienie czy "albo dziala albo jest kaput"? jak to sprawdzic i w ktorym miejscu najlepiej? aha jeszcze jedna rzecz, wlacze zaplon, slysze jak pompa mi pompuje, wylaczam zaplon i zaraz "od razu" wlaczam i juz pompy nie slysze. czy tak powinno byc? cos mierzy to ze nei powinna pompa pracowac? wkurza juz mnei to auto! :x  :mad: potrzebuje jakiegos specjaliste w trojmiescie ktory mi sprawdzi ta cala moja elektryke i najlepiej za piwo! :D :P kiedys mnie cos strzeli z tym samochodem... :cry:  :cry:  :cry:

[ Dodano: 2006-07-12, 00:00 ]
Cytuj (zaznaczone)
TPS to potencjometr otwarcia przepustnicy
ale wtedy na gazie rowniez dziala, prawda? a na gazie jest ok...
Cytuj (zaznaczone)
sprawdz sobie ssonde miernikiem

jak i ile powinno wskazywac?

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 12, 2006, 07:56:58 am »

Offline Osfald

• Sympatyk
    • JAGUAR XJL 3.0 Supercharged 380KM
Cytuj (zaznaczone)
aha jeszcze jedna rzecz, wlacze zaplon, slysze jak pompa mi pompuje, wylaczam zaplon i zaraz "od razu" wlaczam i juz pompy nie slysze. czy tak powinno byc?

tak powinno byc... po calkowitym zassaniu benzynki i uzyskaniu odpowiedniego cisnienia w instalacji pompa wyraznie milknie

pomiar sondy miernikiem uniwersalnym to, jak juz pisalem, pomylka! chyba, ze mamy dosc szybki miernik z pamiecia pomiarow, a najlepiej oscyloskop... sonda moze zostac uszkodzona na kilka sposobow czego zaden prymitywny miernik nie pokaze! zwykle mierniki cyfrowe probkuja sygnal 2-3 razy na sekunde, a to STANOWCZO zbyt malo do nawet powierzchownej diagnozy! poza tym nie mozna interpretowac wynikow z sondy w oderwaniu od innych istotnych sygnalow! wyobrazmy sobie sytuacje, w ktorej sonda jest uszkodzona ale w takim zakresie, w jakim sterownik silnika jest w stanie to jeszcze nadrobic.... sonda bedzie miala prawidlowe napiecie 0,1-0,9V a mimo to silnik nie bedzie prawidlowo pracowal (duze spalanie... itd). Sonde najlepiej sprawdzic jadac na analizator spalin z pomiarem wspolczynnika lambda! Occzywiscie nalezaloby miec szczelny wydech...
FSO Car Team
12 lat przejeździłem wyrobami FSO. Są powody do dumy :)

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 12, 2006, 09:39:04 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
ale chodzi mi ,zeby sprawdzic na szybko
albo miernik pokaze wahniecia w okolicy 0.5v ,albo w okolicy 0-0.1
jak w tym drugim to napewno sonda jest uwalona

karol-1987,
TPS troche pracuje przy jezdzie na gazie - wlasciwie tylko przy przyspieszaniu powyzej ustalonego zakresu
wiec z uwalonym TPS na gazie samochod i tak bedzie dobrze jechal
za to sterownik gazowy caly czas kontroluje stan TPS i wyswietla go w programie monitorujacym ,wiec na wyczucie mozna sprawdzic TPS po podlaczeniu kompa
sonde zreszta tez

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 12, 2006, 14:04:24 pm »

Offline G.T.

• Sympatyk
u mnie reset kompa zalatwil sprawe. a jak zrobic reset to zapraszam do wyszukiwarki

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 17, 2006, 12:01:48 pm »

karol-1987

• Gość
hehe ja wiem dobrze co to reset znaczy, ja mam juz powazny problem a nie typu "reset"... :cry:

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 18, 2006, 14:20:27 pm »

Offline G.T.

• Sympatyk
karol-1987, ale ty masz abimexa,a ja mowie o boschu

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 12, 2006, 15:09:42 pm »

yataman77

• Gość
Witam.Mam Abimexa i problem tego typu ze na benzynie prawdopodobnie go zalewa.Tzn.troche nierowno chodzi,skacza obroty,podczas przyspiesznia traci moc.Na gazie zero problemow.Dzieje sie to zarowno na zimnym jak i cieplym silniku.Kiedy bylem na przegladzie kilka miesiecy temu diagnosta na benzynie krecil glowa bo spaliny byly tragiczne.Probowalem robic reset kompa,dolewalem benzyny do zbiornika,wlalem specyfik do czyszczenia wtryskow i nic.Dalej to samo.Wyglada mi to na to ze wtryskiwacz dozuje za duzo paliwa.Ale nie jestem pewny.Sonda lambda odpada bo dzieje sie to takze na zimnym silniku.Jezeli to wina wtryskiwacza to mam go wymienic,czy mozna to jakos sprawdzic.Dzieki za sugestie

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 12, 2006, 16:22:54 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
sprawdz regulator cis paliwa - czyli sprawdz cis w wezu doprowadzajacym paliwo
powinienes miec ~0.7 bara ,jezeli bedzie wiecej niz 0.8 bara to regulator sie nie otwiera

« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 13, 2006, 23:18:30 pm »

yataman77

• Gość
Dzisiaj rozebralem wtrysk,a takze regulator i moje wnioski-nie wiem czy regulator dziala bo w wezu odprowadzajacym paliwo ciagle sucho.Tam nie ma sie co zepsuc bo regulator sklada sie ze sprezyny oraz okroglego zaworka .Zastanawia mnie to ze podczas pracy na benzynie po wyjeciu weza odprowadzajacego nic nie leci.Czy tak ma byc?

« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 13, 2006, 23:45:55 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
paliwo powinno przelatywac na wolnych obrotach ,wiec albo pompa padla i daje za malo paliwa ,albo cis jest za duze i go zalewa
musisz sprawdzic sklad mieszanki na sondzie lub tak jak wczesniej pisalem sprawdzic cis paliwa na wezu doprowadzajacym

« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 13, 2006, 23:55:27 pm »

yataman77

• Gość
Jezeli pompa by padla to paliwa byloby za malo!A tu jest na odwrot.nNa gorocym silniku wskazania sondy  to 0,2-3!!!Czyli baaardzo bogata.To mi wyglada na zalewanie.Tylko dlaczego?

« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 14, 2006, 10:10:37 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
0.2-3 ?
0.2 to uboga
3 jest niemozliwe do uzyskania na sondzie 0-1v  (czyli najpopularniejszej ,w tym takze uzywanej do abimexa)

« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 14, 2006, 11:21:20 am »

yataman77

• Gość
Nie wiem czy jest to mozliwe czy nie ale na moim mierniku wskazania sondy wahaly sie od 0,2 do ponad 1,0 a czasami pokazywal 3,cos tam.Ale o dziwo dzisiaj przejechalem sie na benzynie jakies 10km i wszystko wrocilo do normy.Sonda pokazuje miedzy 0,2 a 0,7 czyli w normie.Nie wiem o co tu chodzi,moze dluzsza jazda na LPG powoduje takie anomalie? :?:

« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 14, 2006, 11:43:55 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
a masz sterownik gazowy - tzn. komuter gazu ?

« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 14, 2006, 12:08:40 pm »

yataman77

• Gość
Tak mam sterownik gazowy