Autor Wątek: Wskażnik temperatury płynu chłodz?cego  (Przeczytany 2187 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wskażnik temperatury płynu chłodz?cego
« dnia: Sierpień 15, 2006, 13:21:16 pm »

poison

• Gość
Moze mi kto? pomóc w sprawie wskażnika ponieważ na zagrzanym silniku (na postoju) temp

dojdzie ponad 90 st i załaczy się wentylator jak jade 50-60 to dojdzie do 90 st ale nie

przekracza a jak jade 70 km/h to pokazuje mi 70 st. a jak zwolnie to znowu wzrasta do 90 st.

Możecie pomóc bo nie wiem co z tym fantem zrobic ??

« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 15, 2006, 15:10:05 pm »

Wydra707

• Gość
A jeste? pewien, że to wina wska?nika? Wygl?da raczej na nieszczelny, albo stale uchylony termostat. Jak jedziesz szybciej, to silnik jest przechłodzony...

Pozdrawiam
Paweł

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 15, 2006, 22:02:09 pm »

Adampio

• Gość
Na 99,99% termostat. Kosztuje 15-20 PLN-ow, wymiana trwa 15 minut

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 17, 2006, 09:02:19 am »

PeNY#1816

• Gość
To że podczas szybszej jazdy jest niższa temperatura ?wiadczy o tym ze plyn chlodz?cy ktory jest chlodzony w chlodnicy pędem powietrza, trafia od razu do obiegu silnika... Wiec termostat sie zawiesil... masz szczescie ze w pozycji "otwarty" i ze nie przegrzałe? silnika... Wymien go jak najszybciej, koszt niewielki a spokój na długi czas... A na postoju jesli przekracza minimalnie 90 st. to nei ma sie czym przejmowac... to jest akurat normalne.

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 21, 2006, 15:52:38 pm »

poison

• Gość
Dzieki za rade teraz juz wszystko gra THX

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 22, 2006, 15:26:05 pm »

PeNY#1816

• Gość
Ale gra gra, bo sie samo naprawilo czy moze gra gra, bo wymieniłe? termostat... :?:

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 22, 2006, 23:32:52 pm »

poison

• Gość
wymienilem termostat i nie czekal bym az by sie samo naprawilo bo moglo by sie to zle skonczyc

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 24, 2006, 20:51:17 pm »

Russell

• Gość
A mi dzi? mimo wł?czonego wentylatora (ręcznie, bo automatyczny uruchamiacz nie działa czemu?) zagrzał się mocno. Ale się jeszcze lampka nie ?wieciła. Ochłodził się podczas jazdy, ale wentylator musiał chodzić. Troche dziwne bo wczoraj i przedwczoraj była większa temperatura, większe korki a się nie grzał....   co? znowu się zepsuje

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 30, 2006, 09:15:34 am »

roszo

• Gość
Mam polda plusa 97 grudzien i pojawił mi sie problem zamontowałem instalacje gazow? pare dni temu i od tamtego czasu niedziała mi wskaznik temperetury lezy cały czas ale wentylatory sie włanczaja pomuzcie bo niewiem co jest pewnie cos sie wypieło z instalacji ale co i gdzie???

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 30, 2006, 10:18:06 am »

kan

• Gość
Sprawd? wtyczkę przy czujniku na obudowie termostatu. Je?łi masz Boscha s? tam dwa czujniki , jeden jest od wskaxnika temp, drugi to czujnik kompa.

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 30, 2006, 11:29:18 am »

roszo

• Gość
sprawdziłem wszystko jest ok a czujnik jak był tak jest czyli niedziała Mam Bosha cholera wie czemu niedziała cos z instalacja musi chyba byc.

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 30, 2006, 14:58:50 pm »

kan

• Gość
Wentylatory  z tym czujnikiem i wska?nikiem nie maj? nic wspólnego. Sprawd? kabel od tego czujnika to wska?nika na desce(może przy montazu centralki ciachnęli Ci za duzo :) ). Je?li jest dobry to wymiana czujnika.