Autor Wątek: cewka czy modol?  (Przeczytany 7618 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

cewka czy modol?
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 05, 2006, 13:02:29 pm »

Offline Lupo

• Sympatyk
    • Był: FSO Polonez Caro 1.6GLI
<font color="#FFFFFF">- O! Widzę, że kupiłeś sobie Golfa.
- Nie, wygrałem. Była to druga nagroda w loterii.
- A to co w takim razie było pierwszą?
- Worek kartofli.</font>

cewka czy modol?
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 05, 2006, 15:12:36 pm »

Arnold

• Gość
Cytat: "Lupo#1891"
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1512893 modul

pomylił Ci się moduł z całym kombiaczkiem :mrgreen:

cewka czy modol?
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 05, 2006, 17:41:58 pm »

bruns

• Gość
kombi jak to kombi , ale pod drugim adresem cewki jak się patrzy . balik to jest to o co pytale? . moduł jest pod nimi . s? wci?nięte na moduł i przykręcone dwiema ?rubkami na klucz nasadowy 5,5 mm po przek?tnej . płaskim kluczem nie podejdzesz . aby sprawdzić moduł musisz je jednak odkręcić aby dostać sie do styków . elektryk ci nie jest potrzebny , jak nie masz miernika użyj konrolki , czyli małej żaróweczki na 12 v z kabelkami . jak sprawdzic co jest walnięte pisałem wcze?niej . Juz pro?ciej Ci nie wytłumaczę .

cewka czy modol?
« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 05, 2006, 20:50:20 pm »

Offline Lupo

• Sympatyk
Cytat: "Arnold#1910"
Cytat: "Lupo#1891"
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1512893 modul

pomylił Ci się moduł z całym kombiaczkiem :mrgreen:

yy.. ja wcale ich nie przegladam...  :oops:
- Worek kartofli.</font>

cewka czy modol?
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 05, 2006, 23:18:55 pm »

balik10

• Gość
czyli te dwie czarne kopolki z numerami to sa cewki??
a tak na marginesie co myslicie o tym zeby ten modol z cewkami na allegro kupic??

cewka czy modol?
« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 06, 2006, 10:38:20 am »

bruns

• Gość
balik to s? 3 elementy . 2 cewki i jeden moduł . po co masz wywalać kasę na wszystkie trzy kiedy masz powalony tylko jeden ? może kup odrazu cały samochód ! będe się ?miał jak się okaże że wszystko jest dobre tylko w kablach namieszałe? .

cewka czy modol?
« Odpowiedź #26 dnia: Wrzesień 06, 2006, 13:08:38 pm »

balik10

• Gość
to ze masz wieksza wiedze ode mnie to nie znaczy ze musisz sie ze mnie smac:/
nie mam zamiaru kupowac calego auta, a jesli ten modol z tymi cewkami jest dobry to po takiej cenie moglbym to wzias zawsze moglo by zostac gdyby mi znow cos nawalio.chyba by sie oplacalo skoro sam modol kosztuje jakies 290 zlotych a cewka 150 zlotych.
kable wymienialem razem ze swiecami zaraz jak zaczelo sie to chrzanic i nic nei pomoglo.kabli nie pomylilem sa podpiete tak jak pisaliscie.
wiec zapytam czy te dwie czarne kopolki z numerkami to cewki?

cewka czy modol?
« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 06, 2006, 13:13:45 pm »

Offline Lupo

• Sympatyk
Cytat: "balik10"
to ze masz wieksza wiedze ode mnie to nie znaczy ze musisz sie ze mnie smac:/
nie mam zamiaru kupowac calego auta, a jesli ten modol z tymi cewkami jest dobry to po takiej cenie moglbym to wzias zawsze moglo by zostac gdyby mi znow cos nawalio.chyba by sie oplacalo skoro sam modol kosztuje jakies 290 zlotych a cewka 150 zlotych.
kable wymienialem razem ze swiecami zaraz jak zaczelo sie to chrzanic i nic nei pomoglo.kabli nie pomylilem sa podpiete tak jak pisaliscie.
wiec zapytam czy te dwie czarne kopolki z numerkami to cewki?

tak, to sa cewki.
- Worek kartofli.</font>

cewka czy modol?
« Odpowiedź #28 dnia: Wrzesień 06, 2006, 22:02:54 pm »

bruns

• Gość
Lupo pisze krótko i na temat . te dwa czarne  elementy z cyferkami to wła?nie s? cewki .balik nie na?miewam się z Ciebie tylko dostałe? od forumowiczów tyle wskazówek że już pro?ciej wytłumaczyć nie się nieda . poczytaj wszystko jeszcze raz , to sam dojdziesz co jest co . sam powy?l trochę .

cewka czy modol?
« Odpowiedź #29 dnia: Wrzesień 06, 2006, 22:19:37 pm »

Michal

• Gość
bruns, a czy wypadanie zapłonów podczas jazdy samochodem, dławienie sie silnika (nie wiem jak to opisać) czasami to występuje, po tym obroty silnika wzrastaj? do 1800, może swiadczyć o uszkodzonym module?, prawdopodobnie miałem uszkodzony przewód WN, wymieniłem i usterka dalej powraca.

cewka czy modol?
« Odpowiedź #30 dnia: Wrzesień 07, 2006, 12:03:48 pm »

balik10

• Gość
wiec dzis rano chcialem sie zabrac za to wszystko. pomyslalem motywacaja jest pogoda jest wiedza jaka tak ajest bede ealczyl.schodze pod blok otwieram maske patrze na to z gory fachowym okiem heh siegam do skrzynki z narzedziami....o kur.a nie ma klucza.
no i na tym sie skonczyla walka.
ktos wie czy taki klucz mozna kupic osobno czy trzena w zesawach?

cewka czy modol?
« Odpowiedź #31 dnia: Wrzesień 07, 2006, 22:14:04 pm »

bruns

• Gość
Piałem balik że potrzebny jest nasadowy 5,5 mm . W zestawach żadko występuje . najtańsze zestawy za parę zet np TOYA maj?  klucz 5 mm s? one wykonane z gównianego i miękkiego materiału . w twoim przyoadku to ich zaleta . musisz mieć ?rube z łbem 5,5 mm . wbijasz ja w nasadke 5 mm na chama pogibasz trochę na boki wyci?gasz i z nasadki 5 masz 5.5 . tylko nie nabijaj na te ?rubki w samochodzie bo narobisz szkód . ?róbkę musisz miec luzem której nie szkoda zniszczyć

cewka czy modol?
« Odpowiedź #32 dnia: Wrzesień 07, 2006, 22:23:21 pm »

Offline Lupo

• Sympatyk
w sklepach typu castorama spokojnie dostaniesz taka nasadke - sprawdzone.
- Worek kartofli.</font>

cewka czy modol?
« Odpowiedź #33 dnia: Wrzesień 07, 2006, 23:10:51 pm »

bruns

• Gość
Michal , sorki nie jestem w stanie udzielić konkretnej porady . musiałbym słyszeć jak on pracuje . wypadanie zapłonów jest podobne np. do zakłuceń dopływu paliwa lub wody w baku . nie wiem czy Ci  szwankuje na benzynie czy na gazie ?wczasie jazdy czy na luzie ?zimny czy goracy ?  może to czunik położenia wału może filterek. nie wiem . przyczyny takiego zachowywania sie mog? leżeć po stronie układu paliwowego lub elekryki . czasami sa to głupoty za?niedziałe styki w kostkach lub lużny kabelek ( raz ł?czy raz nie ) moduł sam w sobie to raczej nie jest . on jest tak jak np żarówka , albo przepalona albo dobra , niema że raz tak raz tak . objaw przerywania i samoistnego wchodzenia na wyższe obroty takie jak np.  przy wypalaniu paliwa z gażnika ?wiadczyć może o chwilowym zubożeniu mieszanki paliwowej . powodem mog? być przewody paliwowe , filterek paliwa lub padaj?ca pompa paliwa . nie wydaje mi sie aby to był moduł raczej co? z paliwem . mogę się jednak mylić w stawianiu diagnozy na odleglo?ć , nie widz?c "pacjęta" . jak dojdziesz co było to napisz , jestem ciekawy .

[ Dodano: 2006-09-07, 23:29 ]
Lupo , nie wiadomo czy u balika w dębicy jest castorama ? dla amatorów profi-warsztatowe narzędzia s? drogie , dlatego napisałem jak to zrobić metod? chałupnicz? .

cewka czy modol?
« Odpowiedź #34 dnia: Wrzesień 08, 2006, 06:24:17 am »

balik10

• Gość
no niestety u mnie nei ma castoramy hehe ale bede szuakl dzis moze ktos znajomy ma to sobie pozycze

cewka czy modol?
« Odpowiedź #35 dnia: Wrzesień 08, 2006, 08:42:30 am »

Michal

• Gość
bruns, dzieki za odpowiedz, no nie napisałem pełnego opisu usterki ( auto bez LPG ), problem pojawia sie w czasie jazdy, na ciepłym silniku, czasami cos mu strzeli, na postoju jest OK, silnik dobrze i równo pracuje, przed wymian? przewodów WN troche silnikiem trzepało. ale Twoja sugestia ze stykami może się sprawdzić. Dzieki za odpowied?

cewka czy modol?
« Odpowiedź #36 dnia: Wrzesień 08, 2006, 09:52:45 am »

Offline Lupo

• Sympatyk
Cytat: "Michal"
bruns, dzieki za odpowiedz, no nie napisałem pełnego opisu usterki ( auto bez LPG ), problem pojawia sie w czasie jazdy, na ciepłym silniku, czasami cos mu strzeli, na postoju jest OK, silnik dobrze i równo pracuje, przed wymian? przewodów WN troche silnikiem trzepało. ale Twoja sugestia ze stykami może się sprawdzić. Dzieki za odpowied?

Michal zrob cos takiego ze rusz na jedynce po malu , jak sie bedzie juz toczyl wrzuc dwojke i przygazuj go. Jesli strzeli i zgasnie to raczej masz problem z modulem. Jesli po prostu bedzie mulisto przyspieszal, ale bedzie przyspieszal i raczej powinien bez szarpania, to to nie to.
- Worek kartofli.</font>

cewka czy modol?
« Odpowiedź #37 dnia: Wrzesień 08, 2006, 18:53:29 pm »

Michal

• Gość
I nic wszystko w porzadku, ale to wystepuje czasami, szarpnie delikatnie samochodem ze dwa razy, potem jak wrzuce luz to obroty nawet na gor?cym silniku wzrastaja do 1800-200, i jak wył?cze zapłon i go odpale podczas jazdy jest spokój i co to  :cry:

cewka czy modol?
« Odpowiedź #38 dnia: Wrzesień 08, 2006, 19:45:06 pm »

bruns

• Gość
Stawiam na uklad paliowowy . Silnik obci?żony potrzebuje więcej paliwa , w pewnym momencie jest go za mało i zaczyna przerywać  ,Gdy dasz na luz to silnik  wskoczy na wysokie obroty dzieje się to  w wyniku ubogiego składu mieszanki .Gdy gasisz go i odpalasz ponownie . najpierw jest zapłon potem rozruch , a ta chwila wtrtarczy aby pompa uzupełniła niedobór paliwa i wytworzyła odpowiednie ci?nienie . przez chwilę jest ok. a potem znowu szarpanie . Sprawdził bym ci?nienie i wydajno?c pompy paliwa np. manometrem , jeżeli bo niemasz wykożystaj prżezroczysty przewód paliwowy . Nakładasz go na paliwowy przewód zasilaj?cy ,ten od pompy i wł?czasz zapłon , słup cieczy (paliwa) powinien się podnie?c na 1-1,5 m ponad poziom zbiornika .

[ Dodano: 2006-09-08, 19:52 ]
Przepraszam wszystkich że odjechałem od tematu elektryki .

cewka czy modol?
« Odpowiedź #39 dnia: Wrzesień 08, 2006, 21:37:32 pm »

Offline Lupo

• Sympatyk
bruns, ciekawa porada. Nie ma za co przepraszac - fachowe teksty sa zawsze w cenie :)
- Worek kartofli.</font>