Autor Wątek: Pomocy awaria ładowania ako się gotuje  (Przeczytany 2031 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pomocy awaria ładowania ako się gotuje
« dnia: Październik 29, 2006, 20:48:56 pm »

waldi

• Gość
Witam

Problem dotyczy chyba regulatora napięcia, akumulator bardzo ciepły, mocne ?wiatła, dokonali?my pomiaru napięcia i okazało się że jest ok 17V na zaciskach akumulatora. teraz pytanie zasadnicze, gdzie znajduje się regulator napięcia czy wewn?trz alternatora czy szukać gdzie? na zewn?trz w komorze silnika. No chyba że to jest uszkodzone co? innego.
Ile ten regulator może kosztować je?li to on jest winny.

Polonez Caro 1.6 GLI 95r na jednopunktowym wtrysku

Waldi
Pozdrawiam

« Odpowiedź #1 dnia: Październik 29, 2006, 21:02:24 pm »

janek1815

• Gość
regulator znajduje sie na alternatorze sa dwie wersje jeden zintegrowany ze szczotkami a drugi przykrecony do alternatora i wychodza z niego dwa przewody zolty i zielony idace do szczotkotrzymacza

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 29, 2006, 21:35:52 pm »

waldi

• Gość
jeżeli s? dwie wersje tych regulatorów to czy można je wymienić bez problemu zarówno ten zintegrowany jak i ten drugi przykręcony bez wymontowywania alternatora?
Bo je?li dobrze rozumię to ten zintegrowany będzie wewn?trz alternatorai wtedy trzeba będzie wymontować cały alternator żeby dostać się do tego regulatora w celu jego wymiany.

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 29, 2006, 21:52:48 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Pomiar napiecia na zaciskach wykonany przy pracujacym silniku czy zgaszonym ?

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 30, 2006, 12:38:22 pm »

waldi

• Gość
Pomiar na zaciskach akumulatora był wykonany przy zapalonym silniku.

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 30, 2006, 13:45:27 pm »

Kołcz_1906

• Gość
A zatem, regulator zintegrowany jest polaczony ze szczotkotrzymaczem, jak juz bylo wczesniej mowione, jest to bradzo uporczywe bez wyciagania alterantora z auta poniewaz musisz dobrze ulozyc szczotki, tzn trzeba pod odpowiednim katem je wkladac, ale nie mowie ze nie jest to wykonalne i kosztuje ok50 zł, natomiast oddzielny regulator  kosztuje (przynajmniej ja płaciłem) 18,5 wystarczy odkrecić 2 srubki trzymajace go i odpiac 2 kabelki, nalezy pamietac gdzie ktory byl, sam wymieniaelm ten regulator bez zdejmowania alternatora, jest to doslownie 2 min roboty.

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 30, 2006, 20:45:42 pm »

janek1815

• Gość
przy wymianie regulatora ze szczotkami uwazaj bardzo latwo mozna je zlamac jesli bedziesz probowal je wlozyc z troche wieksza sila

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 30, 2006, 21:48:22 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
i tak mimo wszystko radzilbym wyjac alternator, to naprawde nic skomplikowanego, zajmuje najwyzej 20-30 minut , zawsze mniej nerwow przy grzebaniu bo wszystko mamy na wierzchu. Wiem jak sie użerałem z wymiana tulejek i szczotek w rozruszniku... jak sie ma chwile czasu spokoju i ciszy praz narzedzia to idzie to jak po masełku :)

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 01, 2006, 09:48:46 am »

waldi

• Gość
dzięki wszystkim za dobre rady naprawdę się przydały regulator wymieniony i jest ok.

Pozdrawiam