Autor Wątek: spawarka  (Przeczytany 74149 razy)

spawarka
« Odpowiedź #60 dnia: Wrzesień 16, 2007, 14:00:02 pm »

elektrokiler

• Gość
Da się pospawać blachy poszycia drzwi taką spawarką ?

Spawarka jest niby bezgazowa czyli wystarczy dokupic odpowiedni drut i można spawac ? W komplecie jest palnik oraz zacisk masowy.

[ Dodano: 2007-09-16, 14:01 ]
Z jakiej stali jest blacha w poldku i jaki drut sie do tego nadaje ?

spawarka
« Odpowiedź #61 dnia: Wrzesień 16, 2007, 14:09:53 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
Cytat: "elektrokiler"
Z jakiej stali jest blacha w poldku i jaki drut sie do tego nadaje ?

ze stali cienkiej i podatnej na korozje

Nie słyszałem jeszcze o moliwosci spawania bez gazu osłonowego,no chyba ze elketroda otulona,wiem ze są druty rdzeniowe ale i one potrzebuja osłony gazów.

Taka spawarka nadaje sie rzeczywiscie tylko do blacharki bo przy wydajnosci rzedu 60A nie licz na cuda...
  • Jef
  • Czaku

spawarka
« Odpowiedź #62 dnia: Wrzesień 16, 2007, 14:19:47 pm »

elektrokiler

• Gość
Cytat: "mastah22"
Taka spawarka nadaje sie rzeczywiscie tylko do blacharki bo przy wydajnosci rzedu 60A nie licz na cuda...

Sprzedawca podaje prąd spawania: 40 – 130 A a grubość przedmiotu spawanego niby od 0.5 mm do 5 mm.

Szukam czegoś do zastosowan czysto amatorskich i łatania poldka ale nie chodzi mi tutaj o grube elementy konstrukcyjne tylko o poszycia.

spawarka
« Odpowiedź #63 dnia: Wrzesień 16, 2007, 15:08:53 pm »

bruns

• Gość
Witam i może wtrącę coś od siebie jako praktyka . Migomat jaki by nie był musi mieć oprucz regulowanej prędkości podawania drutu też wielo stopniowy przełącznik narężenia prądu a nie tylko "min-max" Oprucz maksymalnego prądu spawania bardzo jest ważny parametr sprawności spawarki (chińskie badziewie ma ok 10%sprawności ) Jest to tak istotne jak np.moment obrotowy silnika a nie tylko jego moc podana w KM .Ogólnie to nie kupować spawarki gdzie nie jest podana sprawnośc w % przy maksymalnym obciążeniu ,bo będzie rozczawowanie . To jest tak samo jak sprzedawcy audio podają moc bum-boxa 300W i nikt nie wspomni że jest to łączna moc PMPO ,a realna moc RMS to 2 x 15 W .

spawarka
« Odpowiedź #64 dnia: Wrzesień 16, 2007, 18:37:58 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
bruns, ale ona ma regulacje prądu,i wydajnosc przy poszcegolnych ustawieniach.Tyle ze rzeczywiscie jesli to jest 130A max to jego efektywnosc to ok 60% wiec max wyniesie ok 70A a tym nie poszalejesz-przyjmujac oczywiscie ze te 130A osiagnie realnie z 220v :)
Sam mam 220V 160A einhella i to jest cos strasznego, pospawac hustawke z rurek calowych to był jego szczyt mozliwosci,na grubszym materiale niz 3mm nie dałbym gwarancji ze spaw bedzie zrobiony/wtopiony prawidłowo.
Mysle ze jesli juz chcesz inwestowac koniecznie w spawarke tego typu to lepszym rozwiazaniem bedzie:

http://allegro.pl/item244378824_polautomat_flora_mig_135_nowy_migomat_gwar_2l_fv.html
  • Jef
  • Czaku

spawarka
« Odpowiedź #65 dnia: Wrzesień 16, 2007, 20:19:13 pm »

maras

• Gość
mastah22, dobrze mówisz :mrgreen:

spawarka
« Odpowiedź #66 dnia: Wrzesień 16, 2007, 21:16:39 pm »

Neverhood

• Gość
Po kupieniu wszystkich zabawek po 21 (ale przed 22) trzeba było wypróbować florę.
Blaszka - czarna tablica rejstr .. :P  (ok. 0.5mm) nie oczyszczona (kilka miesięcy wcześniej na niej ćwiczyłem spawanie elektrodą otuloną - dało się {trochę wprawy i jazda :twisted: ), ale żużel byłby w warunkach profilowych np. progi nie do usunięcia - szybka korozja  :wink:  ). Drut 0.6mm .Pierwsze wrażenie - jakie to banalne - widać spaw, a nie tylko żużel, bardzo ciężko przepalić blachę - dość mało nagrzewa sie blacha drut, palnik .Po 5 minutach załapalem o co chodzi w migomacie :oops:. Po 15 już było fajnie. Jedynie co mnie martwi, to to , że nawet na ustawieniu na największą moc nie udało mi się spawać łukiem natryskowym  (blachy nie przepalałem) :roll: . Łukiem drobnokroplowym to idzie bez problemu, ale jako wyznawca elektrody nie podoba mi się takie spawanie :mrgreen: .

Producent flory podaje szpulę 2kg. Taka szpula ma wymiary 5 kg :wink: . Cała zabawa  polega , że blacha jest za cieńka - mocowanie szpuli za słabe na te całe 5kg. Wystarczy wzmocnić jakąś grubszą blaszką np. 3mm (fabrycznie jest max 0.8mm) .

spawarka
« Odpowiedź #67 dnia: Wrzesień 16, 2007, 21:22:15 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
Bo ogolnie tego typu spawarki nie nadaja sie do ciaglego spawania,to nie Lincoln,trzeba sie z tym liczyc :)
Ogolnie jest tak ze  nie mozna powrownywac spawania elektroda otulona a mag,to dwie zupełnie inne metody.Ogolnie spawanie elektroda jest najciezsze do nauczenia.Zeby spawac ładnie elektroda potrzeba praktyki i to niepowrownywalnie dłuzszej niz do mig/mag.
Co nie oznacza ze jesli spawasz tylko elektroda i potrafisz to robic magiem bedzie Ci to wychodzilo od razu :)
  • Jef
  • Czaku

spawarka
« Odpowiedź #68 dnia: Wrzesień 16, 2007, 22:49:17 pm »

maras

• Gość
Znowu się zgodzę z mastahem,  ja przez ostatnie 1,5 roku sporo elektrodówą spawałem, a z migiem miałem początkowo problemy. W sumie, to one raczej wynikały z kiepskiego nastawienia, ale jak już opanowałem to przepaliłem nim rury od kolektora :D
W sumie, jak uczyłem się spawać, czyli jakieś 8-9lat temu, najlepiej szło mi przy gazowym(acetylenem), fajnie się tym drucikiem kapało. Teraz opanowuje spawanie plastików :mrgreen:

spawarka
« Odpowiedź #69 dnia: Wrzesień 17, 2007, 13:15:49 pm »

elektrokiler

• Gość
Zadam pewnie śmieszne pytanie  :) Czy każdy gazowy migomat po zastosowaniu wydrążonego drutu jest bezgazowy  :?:

spawarka
« Odpowiedź #70 dnia: Wrzesień 17, 2007, 20:12:34 pm »

tomallus1

• Gość
Jaki to jest drut "wydrążony"? Pierwsze słyszę? Są druty rdzeniowe, które zawierają odpowiednie składniki. Podam definicję:

Druty proszkowe nazywane samo osłonowymi są nieotulone, a w środku mają rdzeń wypełniony składnikami spełniającymi rolę otuliny. Regulując skład proszku otrzymuje się stopiwo o dowolnym składzie chemicznym, a powstający żużel chroni spoinę przed szybkim stygnięciem. Średnica drutów 1,6 - 3,5mm.

Podana wyżej definicja oznacza, że można spawać takim drutem, bez gazu osłonowego, ale powiedzcie mi która Flora, czy inne magi uciągną drut o średnicy 1,6mm?

spawarka
« Odpowiedź #71 dnia: Wrzesień 17, 2007, 20:27:39 pm »

elektrokiler

• Gość
Chodziło mi o taki drut

spawarka
« Odpowiedź #72 dnia: Wrzesień 17, 2007, 20:29:00 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
Cytat: "tomallus1"
Jaki to jest drut "wydrążony"?
tak gadaja niektorzy na wlasnie rdzeniówki.Mialem okazje widziec spawy po rdzeniowym,nie ciekawie to wyglada,nie efektownie.A to trafne spostrzezenie ze zaden polautomat nie ma szans uciagnac drutu 1.6 :D Wiekszosc zwyklych i nie tanich magow pewnie mialoby problem :D

Cytat: "maras"
najlepiej szło mi przy gazowym(acetylenem), fajnie się tym drucikiem kapało
to musisz sprobowac spawania TIG,jest precyzyjniejsze i łatwiejsze(choc to moze byc subiektywne odczucie) a tez kapie sie takim drucikiem a raczka jest zdecydowanie lzejsza :)

[ Dodano: 2007-09-17, 21:12 ]
elektrokiler, tak ok ale to jest 0.5kg moze Ci braknac na wyspawanie poloneza :D
  • Jef
  • Czaku

spawarka
« Odpowiedź #73 dnia: Wrzesień 18, 2007, 01:21:07 am »

maras

• Gość
Miałem okazję spawać TIGiem na polibudzie u nas, ale jakoś nie skorzystałem :P

spawarka
« Odpowiedź #74 dnia: Grudzień 20, 2007, 21:58:53 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
wowowowowowowowow  :shock:  ajku, a co ty spawasz :?:  Płyty pancerne od czołgu  :?:  :mrgreen:
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

spawarka
« Odpowiedź #75 dnia: Styczeń 01, 2008, 17:14:23 pm »

marecki_vitor

• Gość
A ja spawami MIG-one , spawara z drutem samoosłonowym i nie narzekam , pospawałem już niemało i naprawde jest super . Jedynyma mankamentem jest drut , cholernie drogi bo 50zeta za malutką roleczke jak papier toaletowy . A najważniejszym plusem jest to iż nie trzeba mieć osłony gazowej . Pozdrawiam

spawarka
« Odpowiedź #76 dnia: Styczeń 02, 2008, 02:09:21 am »

maras

• Gość
No właśnie, drogi drut. To ja za 50zł mam 5kg, do tego wystarczą dwie butle 6kg, której napełnienie kosztuje 15zł

spawarka
« Odpowiedź #77 dnia: Marzec 26, 2008, 19:52:18 pm »

elektrokiler

• Gość
Czy jest jakaś technika kończenia spawu zmniejszająca występowanie tzw krateru ? Oczywiście chodzi o prosty migomat bez układu eliminującego to zjawisko.

spawarka
« Odpowiedź #78 dnia: Marzec 26, 2008, 20:05:53 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Stosujesz płytkę wybiegową - chyba tak się to fachowo nazywa. Dokładasz płytkę, na niej kończysz spaw i potem ją odcinasz.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

spawarka
« Odpowiedź #79 dnia: Marzec 26, 2008, 20:35:52 pm »

tomallus1

• Gość
Nie słyszałem o układach eliminujących dziury na kończeniu spawu. Jakie blachy spawasz, że robi ci się takie coś? Generalnie przed kończeniem spoiny, musisz wybiec do przodu, zajechać do końca, wrócić i przytrzymać chwilę. To trzeba przećwiczyć, bo za pierwszym razem na pewno nie wyjdzie.