Witam
Na wstepie napisze ze nie wiedzialem na jaka kategorie forum sie zdecydowac, wiec w razie co prosze modow o przeniesienie tego w odpowiednie miejsce, bo dla mnie to jest odpowiednie

jestem w trakcie wyposazania swojej gabloty w bardzo pozyteczna rzecz jaka jest nie banalne urzadzenie, a mianowicie komputer pokladowy
inni grzebia przy silnikach, ja postanowilem pojsc w innym kierunku
nie jestem tworca tego projektu ja go tylko polutowalem
z grubsza opisze jakie funkcje posiada komp
- pomiar temp wew. zew. z sygnalizacja o mozliwosci wystapienia gololedzi (zmiana koloru na czerwony)
- pomiar zuzycia benzyny w litrach na godzine gdy samochod stoi, gdy jedzie wiadomo
- w stosownym okresie (data) przypomina o wlaczeniu swiatel, graficznie i dzwiekowo
- najnowsze wersje dla procka ADUC836 w pelni automatyczny pomiar przyspieszenia dla dwoch progow predkosci
- obrotomierz
- predkosciomierz
- rezerwa paliwa
- podaje ilosc km mozliwych do przejechania na paliwie ktore aktualnie jest w baku w oparciu o srednie spalanie
- srednia predkosc w trasie
- pamiec parametrow trasy (zalezna od uzytego procka)
- ilosc paliwa trzeba wprowadzac po tankowaniu (jest to szybkie i latwe)
tyle zapamietalem byc moze jeszcze o czyms zapomnialem
w razie co podaje link do forum EP tam jest mega watek na ten temat
opieke nad projektem caly czas sprawuje jego autor, caly czas udoskonalajac kompa
poprzez stosowanie co raz to innych wyswietlaczy dla przykladu pierwszy byl z nokii 5110
teraz kolorowy S65
do gaznikowcow bylo cos o przeplywomierzach
jest tez cos dla posiadaczy LPG
caly projekt jest robiony w technice SMD wiec zdobyc czesci i polutowac to jest troche problemem
http://forum.ep.com.pl/viewtopic.php?t=13206&start=0dla tych ktorzy planuja robic ten projekt obowiazkiem jest przeczytanie CALEGO WATKU

dostep do umieszczonych tam fotek i wsadow wymaga zalogowania
na wiekszosc pytan byly juz odp wiec znowu nalegam na przeczytanie calego watku
a tak mniej wiecej wyglada komp u mnie

tlo wyswietlacza jest czarne nie wiem czego na fotkach wyszlo niebieskawe
wszystkie parametry typu impulsy z czujnika drogi, sa konfigurowalne, wiec mozna go zastosowac w roznych samochodach
sterowanie za pomoca jednego przelacznika np. idealny byl by taki od elektrycznych szyb
sa oczywiscie inne ekrany na fotkach jest tylko podstawowy
ale i na tym co ok 2 min zmienia sie czesc miedzy temperatura a chwilowym zuzyciem na inne parametry takie jak godzina, obroty , predkosc
to tez jest konfigurowalne