Autor Wątek: Elektrycznie sterowane i ogrzewane lusterka.  (Przeczytany 7185 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Elektrycznie sterowane i ogrzewane lusterka.
« dnia: Kwiecień 07, 2007, 22:35:42 pm »

videlec1

• Gość
Witam koledzy. Mam pytanie, czy da radę założyć do lusterek maty grzewcze i elektryczne sterowanie?  Nie wiem też jak wyjąć zwierciadło, od spodu lusterka są dwa wkręty na śrubokręt krzyżakowy ale po ich odkręceniu nic się nie dzieje... Pozdro!

« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 07, 2007, 22:54:00 pm »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
    • PN 3.0 24v, PN Truck 1.6E
wklady jeszcze siedza mocno na wcisk. trzeba je wypchnac. na gorze i na dole pod lustrem. matygrzewcze da rade zalozyc (allegro). sterowanie to raczej tylko od oryginalnych elektrycznych lusterek z polda ;) chyba ze lubisz rzezbic ostro.  :mrgreen:
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 07, 2007, 23:05:16 pm »

videlec1

• Gość
W sumie maty grzewcze to pikuś. Żeby wyjąć lustro to trzeba podważyć z góry i z dołu czymś? Dobrze zrozumialem? Co do elektrycznego sterowania, to kurcze chyba ciężko będzie znaleźć... :(

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 07, 2007, 23:10:09 pm »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
ja podwazalem lustro (a w zasadzie mocowanie tego calego wkladu) srubokretem wlozonym  przez ta dziure przez ktora ida linki od sterowania lustrem.
podwaza sie nie samo lustro, tylko caly wklad. za lustrem, u dolu i u gory. ciezko wytlumaczyc  bez fotki. wsadz srubokret i pomacaj ;) i moze kapniesz OCB
podobno tez mozna wyjac ten wklad poprzez uderzanie o stol czy cos i samo wychodzi. ale ja wolalem pobawic sie w podwazanie  :mrgreen:
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 07, 2007, 23:23:41 pm »

videlec1

• Gość
Ja sobie we wtorek zamówię maty, i przy okazji odnowię lakierek na lusterkach, bo wcześniej malowałem bez wyciągania zwerciadła, teraz zrobię to wreszcie dobrze! Dzięki bardzo za pomoc. Pozdro!

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 08, 2007, 00:57:11 am »

Boczek

• Gość
Cytat: "-Marcin-"
podobno tez mozna wyjac ten wklad poprzez uderzanie o stol czy cos i samo wychodzi.

Prawda. Spryskać trochę WD40 i samo wychodzi.

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 08, 2007, 14:52:37 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
Lustro razem z całym mechanizmem jest dośc trudno wyciągnąć, teoretycznie powinno to być możliwe już po odkręceniu dwóch dolnych śrub, ale jak lusterko jest stare, zasyfione w środku to bywa ciezko. Najprosciej chyba jednak odkleić najpierw szkło, a potem już lepiej widać co jest w środku, można podważyć mechanizm i łatwo wyjąć. Jeśli chcesz zakładać matę grzewczą to i tak musisz odkleić szkło, więc lepiej zrobić to od razu, reszta pójdzie łatwiej. Co do elektrycznego sterowania to podobno bez problemu da sie założyć takie od oryginalnych elektrycznych lusterek od Poloneza - nie wiem, nie widzialem takiego lusterka w środku. Ja u siebie kończę właśnie przerabianie na elektrykę z mechanizmami od BMW - trochę rzeźby jest ale warto.

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 08, 2007, 22:33:28 pm »

Offline OLO

• Sympatyk
El. lusterka to ciekawy bajer. Niby jeździ jedna osoba, ale zawsze można je sobie perfekcyjnie doregulować.
Ogrzewania użwałem rzadko - moze ze względu na garaż. BTW po raz pierwszy w sierpniu na Mazurach :) Ach lato...
Były:
PNC 1.6 GLE 95
PNC 1.6 DOHC 91
PNC 1.5 GLE 93 EVO 1
PNC 1.5 GLE 94 EVO 2
PNC 1.6 GLI 95 EVO 3
PNC 1.5 GLE 94 EVO 4
PNC 1.4 GLI 96 EVO 5
PNC 1.9 D 96 EVO 6
PNC 1.6 GSI 99 EVO 7

Karetka 1.6 GLI 97 EVO 8
PN 1.5 SLE 90 EVO 9

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 09, 2007, 08:59:06 am »

videlec1

• Gość
Dzięki za porady, bo lusterko udało mi się wyjąć razem z wkładem.Najpierw z węża pod cisnieniem wypłukałem wszystkie brudy z wnętrza, a potem zalałem całe lustro szklanką bardzo ciepłego oleju przepalonego.Po pół godzinki przechyliłem a ono samo wypadło.Wszystko wypucowałem. Klosz pomalowałem pod kolor i jest ok. Jedno mnie tylko nurtuje. Gdzie kupić elektryczne sterowanie do nich? Ewentualnie od czego można założyć bez większych przeróbek?

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 09, 2007, 11:47:40 am »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
Cytat: "videlec1"
Jedno mnie tylko nurtuje. Gdzie kupić elektryczne sterowanie do nich?

allegro. z tym ze za calymi lusterkami (polonez).   :mrgreen: :mrgreen:  :mrgreen:  jakis czas temu byly nowki chyba po 170zl czy cos takiego.
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 09, 2007, 14:06:08 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
Jakbys chcial mam gdzieś schemat joysticka do lusterek do Poloneza - niedawno były w Szczecinie za ok. 40zł, nie wiem jak teraz. Ale jeśli chcesz zakładać bebechy od lusterek z innego auta, licz sie z tym że jedno z drugim może nie grać. Na allegro pojawiaja sie czasem fajne sterowniki od BMW po 15zł, ale nie wiem jak tam jest z elektryką. Nówki lusterka do Poloneza pojawiają się rzadko, a popyt na nie nakręca cenę do chorych pieniędzy:/

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 09, 2007, 14:57:12 pm »

Venomus

• Gość
Ja na allegro widzialem kiedys LE i PR lusterko elektryczne z okablowaniem i przyciskami gotowe do montazu. Cena tego zestawu wynosila 150 zl. Wydaje mi sie ze nie duzo jak na taki bajerek w poldzie.

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 09, 2007, 19:09:21 pm »

Offline Piotrek#1923

• Klubowicz
    • FSO 1.4_1.6_1.8
Pewnie chodziło wam o te:

Elektryczne lusterka

Jak ktoś ma schemat joysticka do tego to niech podeśle bo mi sie przyda...

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 09, 2007, 19:20:01 pm »

videlec1

• Gość
Ja chcę takie!!!  Ja chcę takie!!!  Ja chcę takie!!!  Ja chcę takie!!!  Ja chcę takie!!! hehehehe

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 09, 2007, 19:47:26 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
Cytat: "videlec1"
Ja chcę takie!!!  Ja chcę takie!!!  Ja chcę takie!!!  Ja chcę takie!!!  Ja chcę takie!!! hehehehe

MASZ i sie ciesz:P

I schematy:

Inna sprawa że PODOBNO po podłączeniu tak jak w oryginale coś jest nie teges z kierunkami ruchu lusterek, i trzeba przy silniku do ruchu w poziomie podmienić kabelki.

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 09, 2007, 21:01:55 pm »

Offline OLO

• Sympatyk
Cytuj (zaznaczone)
Inna sprawa że PODOBNO po podłączeniu tak jak w oryginale coś jest nie teges z kierunkami ruchu lusterek, i trzeba przy silniku do ruchu w poziomie podmienić kabelki.

Podobno - identycznie jak dźwigienki. Kierunek od/do działą na odwrót. Można zamienic przewody na poziomym silniczku w samym lusterku.
Były:
PNC 1.6 GLE 95
PNC 1.6 DOHC 91
PNC 1.5 GLE 93 EVO 1
PNC 1.5 GLE 94 EVO 2
PNC 1.6 GLI 95 EVO 3
PNC 1.5 GLE 94 EVO 4
PNC 1.4 GLI 96 EVO 5
PNC 1.9 D 96 EVO 6
PNC 1.6 GSI 99 EVO 7

Karetka 1.6 GLI 97 EVO 8
PN 1.5 SLE 90 EVO 9

« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 09, 2007, 21:13:00 pm »

Offline Piotrek#1923

• Klubowicz
    • FSO 1.4_1.6_1.8
Maurer  dzięki.

Ja podłączanie lusterek mam przed sobą...  :D

« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 09, 2007, 22:09:59 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
Cytat: "OLO#35"

Podobno - identycznie jak dźwigienki. Kierunek od/do działą na odwrót. Można zamienic przewody na poziomym silniczku w samym lusterku.

A to sie tyczy obu lusterek? Jak dokładnie wygląda ten wspólny kabel od dwóch silniczków, da się go bez problemów podzielić? Jakbyś miał jakieś zdjęcia takiego lusterka w srodku to bylbym wdzieczny.

« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 09, 2007, 22:16:57 pm »

videlec1

• Gość
MAURER JESTEŚ BOGIEM :) !!!!!! DZIĘKI BARDZO
za link do allegro z tymi lusterkami. Kiedyś szukałem szukałem szukałem i nie mogłem znaleźć - a tu raz i Ty mi zapodajesz link :) właśnie kupiłem te lustra, jutro lecę do banku pieniążki zapodać a prawdopodobnie w piątek-sobotę będę montował :) hehe Dzięki raz jeszcze!

« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 09, 2007, 22:43:46 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
A prosze Cie bardzo:) Gość już drugi raz wystawia te lusterka, wcześniej miał jeszcze elektryczne szyby. A jakis czas temu kolega z FSOAK tez na alledrogo i tez przez Kup Teraz kupil taki zestaw, ale bez sterownika za 50zl:)

A ten grill co to go kupiłeś niedawno to pasuje do poloneza "minusa"?