Autor Wątek: Rover - Zerwany gwint świecy  (Przeczytany 6379 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rover - Zerwany gwint świecy
« dnia: Lipiec 04, 2007, 22:41:49 pm »

Radecki Marcin

• Gość
KOniec roverka !!!! Wyrwało mi dziś trzecią świece była słabo dokręcona przez poprzedniego właściciela. Zjechało gwint już się niewkręca tylko wpada co robić. Jakieś pomysły ????????? Jak najtaniej. Jestem z Lubina może ktoś ma na zbyciu głowice i mieszka blisko. ZA tydzień Czerniewice muszę zdążyć.

« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 04, 2007, 22:48:45 pm »

santi86

• Gość
są do kupienia w sklepie tulejki które wkręca się do głowicy i w nie się wkręca swiece. Ale niech się inni wypowiedzą  :wink:

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 05, 2007, 00:12:13 am »

Offline Dimmu_

• Sympatyk
    • PN 1983
    • CzyszczenieAuta - Kompleksowa Kosmetyka Samochodowa
Są takie przejściówki/redukcje. U siebie mam na jednej świecy.
Trzeba nagwintować gniazdo, w gniazdo wkręcić redukcję, a w redukcję świece.

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 05, 2007, 00:15:50 am »

Radecki Marcin

• Gość
To lepsze pytanie jak nagwintować gniazdo aby opiłki się nieposypały do silnika???? Po następne czy do rovera będzie takie cóś??? I gdzie o to pytać ??? I jaka jest tego trwałość??????

[ Dodano: 2007-07-05, 00:16 ]
Dimmu kto ci to robił i czy w 1.4???

[ Dodano: 2007-07-05, 01:52 ]
Nie mogę przez to spać uszczęśliwiałem się elek. szybkami a tu takie coś. Co wy powiecie na takie coś?  http://www.desen.pl/filtec_opis.php   a temat o tym toczy się tu http://www2.rally.com.pl/forum/viewtopic.php?t=11200&postdays=0&postorder=asc&start=25&sid=86bf1dfddb6477f7402b64da5c551769

[ Dodano: 2007-07-05, 02:11 ]
I jeszcze jedno jakbym robił swoją to jaka uszczelka pod głowice najlepsza? I jakie śruby i czy zawsze trzeba je nowe?? Jak nie to jakie długości powinny mieć ??? I co warto ogólnie wymienić jak będę to miał na wierzchu i jakich firm ???????? Pomocy wiele pytań a teraz proszę o pomoc.

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 05, 2007, 07:36:57 am »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
trza głowice zwalić. wtedy masz pewność że się nie nasypią. W sumie drugą można zdobyć niedużym kosztem więc wybór należy do Ciebie. Jeździłem na takiej redukcji. Wykręcała się cała ze świecą a ze świecy sie nie chciała ruszać więc tej jednej długo nie wymieniałem

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 05, 2007, 13:55:01 pm »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
można tulejować, widziałem wiele zrobionych i mogę powiedzieć, że trzymały i wszystko było ok. spytaj w zakładzie zajmującym się naprawą pomp hydraulicznych i rozdzielaczy ciśnieniowych. tam znają właściwe metody naprawy gwintów i mają odpowiednie zestawy naprawcze. to są stosunkowo drogie rzeczy.
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 05, 2007, 14:29:31 pm »

Offline OLO

• Sympatyk
Wkładkę heli-coil robi się w każdym zakładzie obróbki silników. Koszt kilkadziesiąt zł bez zwalania głowicy.
Były:
PNC 1.6 GLE 95
PNC 1.6 DOHC 91
PNC 1.5 GLE 93 EVO 1
PNC 1.5 GLE 94 EVO 2
PNC 1.6 GLI 95 EVO 3
PNC 1.5 GLE 94 EVO 4
PNC 1.4 GLI 96 EVO 5
PNC 1.9 D 96 EVO 6
PNC 1.6 GSI 99 EVO 7

Karetka 1.6 GLI 97 EVO 8
PN 1.5 SLE 90 EVO 9

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 05, 2007, 15:11:25 pm »

Radecki Marcin

• Gość
Olo kolega mi to zrobi coś takiego chyba o tą wkładke chodzi ojn mówi że to jest jakoś wklejane nagwintowane od nowa i cacy to kosztuje 60 zł. On już to robił w 2 autach i mówi że to hula bez problemu ale niestety mówi też że troche opiłków pójdzie w glowice. On robi jeszcze tak ze odpala bez świecy silnik i część wydmucha. To dobry mechanik i metodami garażowymi tylko to może mi zrobić. Mowi że auta po takim zabiegu hulają bez problemu. Teraz najważniejsze czy trochę opiłków aluminiowych zniszczy silnik czy nie on twierdzi że nie. Wiadomo silnik niejest od tego zeby tam sypac jakies opiłki ale on mówi że nic wielkiego się niestanie co wy nato?????? Bo ja idę na taką naprawę ten zetsaw z gwintownikami i do tego robota razem 150 złoty. Acha świeca w roverku to 14??????????

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 05, 2007, 16:50:21 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
Wszytko zależy od wielkości opiłków. Jeżeli są duże to mogą zaszkodzić, jeżeli bardzo drobne, to nie ma problemu (wiem, bo mi kiedyś wpadły drobne, a po przegazowaniu wyleciały odpowiednią stroną).
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 05, 2007, 17:13:09 pm »

Offline Dimmu_

• Sympatyk
    • PN 1983
    • CzyszczenieAuta - Kompleksowa Kosmetyka Samochodowa
Do Radecki Marcin#227 :
Mam to w roverze, dowiedziałem się o tym przy okazji wymiany swiec w "nowym" silniku. Ot, taki "gratis" od sprzedającego.
Problemem moze być wymiana świecy. Tak jak ktoś pisał wcześniej, u mnie świeca wykręca się razem z redukcją i później czasem jest problem z rozkręceniem tego zestawu.

Tak na marginesie... też macie problemy w Roverze ze ściągnięciem kabli(w całości :) ) ze świec na rozgrzanym silniku?

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 05, 2007, 18:25:39 pm »

Offline AndrewS#100

• Klubowicz
    • FSO 125p 1.4 16V MPI
    • http://www.roverki.pl
to ma byc koniec rovera ?? temat mocno przesadzony

co do kabli to zalezy jakiej firmy, niestety kable firmy Champion nie schodza w calosci
swieca teoretycznie nie powinna sie wykrecic, bo przeciez trzyma ja guma w przewodach WN, przynajmniej taka guma jest w kabalch Champion

na wszystkie Twoje pytania byla odp. juz na forum i to nie raz
Pozdrawiam Andrzej
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800 2.0 16V MPI
Jawa TS 350

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 05, 2007, 21:30:52 pm »

Offline Alien#174

• Mój Polonez - jako JEDYNY od początku w PTK
  • Klubowicz
  • ***$karbnik PTK ***
    • PN CARO 1.6GLE MR'91
na tym forum do którego podałeś linka też ktoś pisał że wydmuchał opiłki zapalając na trzech garach bez tej właśnie świecy...
Minister Zdrowia ostrzega! Polonez uzależnia!
PN Caro - burgundowe cacuszko 92' ( Polina )

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 06, 2007, 13:59:40 pm »

Kriss

• Gość
Cytat: "Van#1860"
trza głowice zwalić. wtedy masz pewność że się nie nasypią. W sumie drugą można zdobyć niedużym kosztem więc wybór należy do Ciebie. Jeździłem na takiej redukcji. Wykręcała się cała ze świecą a ze świecy sie nie chciała ruszać więc tej jednej długo nie wymieniałem

Ja też używałem kiedyś takiej redukcji. Patentem na to aby się ta redukcja nie wykręcała ze świecą było wkręcenie jej na siwy poxipol. Od tamtej chwili do samego końca nigdy się nie wykręciła a wykręcałem ze dwa razy świece z tej redkcji  8)  (prawie jak fabryka :mrgreen: )

« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 07, 2007, 11:43:20 am »

Gifter

• Gość
Marcin Mordeczko kiedy ty Roverka kupiles?? :D

« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 07, 2007, 16:40:58 pm »

Radecki Marcin

• Gość
Witaj Gifciu:)))))) HMMM to był jakoś pażdziernik tamten rok. I to jest plusik w roverku bez rdzy w kolorze srebnym oczywiście Caro.  I teraz najważniejsze holi coil czy jak tam zrobione i to bardzo dobrze wszystko gra a cały koszt 150 złotych. W końcu siniczek odzyskał moc po drugie cicho chodzi i nic nieklepie i co najważniejsze nietelepie nim tylko równo pracuje. A wszysko było spowosowane wykręcjącą sie świecą. Także zawitam na zlot. Gifter na zlocie będziesz jak tak to szukaj plusika w roverku na czarnych szybkach z Cb   :)

[ Dodano: 2007-07-07, 16:42 ]
Teraz mogę od poniedziałku kontynuować spokojnie wkładanie elektrycznych szyb:)) A i wrócił mi humor, niemówiąc o tym że jestem panikażem :P

« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 07, 2007, 19:26:29 pm »

Gifter

• Gość
No pamiętam jak dziś jak mialeś zatargi z dresami co sie do bicia brali i cos tam jeszcze :) ważne że żyjesz i twoja girl tez ;) pozdro

« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 08, 2007, 11:15:05 am »

Offline mastah22

• Sympatyk
Cytat: "Gifter"
No pamiętam jak dziś jak mialeś zatargi z dresami co sie do bicia brali i cos tam jeszcze :) ważne że żyjesz i twoja girl tez ;) pozdro
ke?  :shock:
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 08, 2007, 13:51:58 pm »

Gifter

• Gość
mastah22#1900 dluga historia stare czasy :)

« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 08, 2007, 14:39:11 pm »

Simon_Tuner

• Gość
ukakakaa :mrgreen: , koniec roverka to można określić gdy nalejesz wody do kolektora dolotowego, silnika, albo nasypiesz piasku do cylindrów, albo ponacinasz pasek rozrządu i zakręcisz silnikiem do 6tys., albo wymontujesz filtr powietrza i pojedziesz na wakacje, albo będziesz walił młotkiem w gorącą głowicę, albo długim wkrętakiem tłukł w tłok przez otwór świecy, albo.... :wink:

« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 08, 2007, 15:41:45 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
Cytat: "Simon_Tuner"
albo....
całkowicie przypoadkowo nie zwrócisz uwagi na wskazówke temperatury :D
  • Jef
  • Czaku