Autor Wątek: Elektryka w Caro+  (Przeczytany 2581 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Elektryka w Caro+
« dnia: Sierpień 10, 2007, 16:33:15 pm »

matgolab

• Gość
Witam wszystkich. Chciałbym się dowiedzieć jak zamontować sobie elektryczne szybki.. Oczywiście nie mówię o tych fabrycznych, bo nigdzie nie mogę znaleźć ich na sprzedaż (jakby ktoś miał namiary, to poproszę), lecz o samoróbkach. Proszę o poradę.. jakie silniczki, czy pasują prowadnice z innych aut. Wiem, że niektóre plusy miały je montowane fabrycznie.. mój niestety nie :( Ponadto mam kłopoty z centralnym. Po prostu przestał działać.. posprawdzałem przewody i niby wszystko jest OK, ale nie działa.. przestał z dnia na dzień, bez konkretnej ingerencji :( Pomóżcie proszę.. POZDRAWIAM!!

Elektryka w Caro+
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 13, 2007, 23:21:11 pm »

Offline hans

• go hard or go home !
  • Sympatyk
    • ulep
Dzisiaj jak montowałem el. lusterka to rozgladałem sie jak zamontowac el. szyby (bo w przyszłości mam zamiar zakupic) i nie miałem zielonego pojęcia jak sie do tego zabrać, wiec w tej kwestii Ci nie pomoge, ale moge Ci pomóc w namiarach na oryginalne el. szyby

http://allegro.pl/item224521721_rarytas_elektryczne_szyby_fso_polonez_nowe.html
nie masz hebla w gazie?! To narazie!

Elektryka w Caro+
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 13, 2007, 23:58:23 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
Oryginalne szyby do Poldka pojawiaja sie co jakis czas na alledrogo na przyklad - i zdecydowanie polecalbym Ci je zamiast uniwersalnych - są raczej tańsze, z tego co slyszalem silniejsze, bo uniwersalne zdarzają się słabe, i łatwiejsze w montażu - na zasadzie klocków lego,wymiana jednego elementu na drugi. Minus jest taki że jeszcze raz trzeba wyregulować położenie szyby, które nie zawsze będzie tak dobrze dopasowane jak na ręcznym fabrycznym podnośniku. W kwestii elektryki to raczej kazdy sobie poradzi, problemem może być tylko podpięcie włączników, reszta to pikuś.
A co to znaczy że centralny przestał działać? Przestał otwierać się z pilota, czy siłownik master nie steruje pozostałymi, jaki masz zamek, z alarmem czy bez?

Elektryka w Caro+
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 09, 2007, 09:23:11 am »

matgolab

• Gość
Zamek mam z alarmem.. alarm "pika" a centralny nawet nie drgnie.. Będę chyba musiał całość wyjąć i popatrzeć na połączenia :( ale tak po prostu z dnia na dzień przestał działać.. Nie reaguje ani z pilota ani z kluczyka, tzn pilotem nic nie zdziałam,  kluczykiem otwieram jedna drzwi..

Elektryka w Caro+
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 09, 2007, 09:49:09 am »

e_gregor

• Gość
Może się poluzowałą wtyczka wiazaki w sterowniku albo spalił sie bezpiecznik od centralnego zamka.

Elektryka w Caro+
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 10, 2007, 11:32:46 am »

Offline G.T.

• Sympatyk
albo jest zwalony master :mrgreen:

Elektryka w Caro+
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 10, 2007, 12:03:29 pm »

e_gregor

• Gość
G.T., jakby master się zwalił to by nie chodziło z kluczyka ale z alalrmu by działało.

Elektryka w Caro+
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 10, 2007, 12:07:36 pm »

Offline Piotrek#1923

• Klubowicz
    • FSO 1.4_1.6_1.8
matgolab, nowe elektryczne szybki do poldka 300zł.

Elektryka w Caro+
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 10, 2007, 12:23:36 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
Wina jest pewnie gdzieś po drodze w instalacji - któryś kabel albo wtyczka sie rozłączyły, a może padł sterownik centralnego.
Ja miałem podobne objawy kiedy miałem dwa mastery z przodu, i zdarzylo się że jeden był w pozycji zamknietej a drugi otwartej - wtedy zamek nie reagował w ogóle na pilota.

Elektryka w Caro+
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 10, 2007, 19:41:15 pm »

Offline brudny#1924

• Klubowicz
  • Grzegorz
    • Fiat 125p 1.5c 1987 Volvo V70 2.4T 2001
to mowicie ze to jest latwo podlaczyc?? :) moze sprobuje widzialem cos takiego teraz http://moto.allegro.pl/item242667115_rarytas_nowy_centralny_zamek_fso_polonez.html
"wtedy stworzył Bóg FSO i zobaczył,że jest dobre":D
Cytat: Zoltan#1930
O!jest Ten Co Śpi Na Stojąco :)
Fiat 125p 1.5c 1987
Volvo V70 2.4T 2001
Peugeot 508 2.0 2013
Peugeot 308 2.0 2015

Elektryka w Caro+
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 13, 2007, 15:15:06 pm »

matgolab

• Gość
No fajny ten zameczek.. ale w takim razie u mnie nie jest fabryczny :( Przewody posklejane taśmą izolacyjną :( Ma ktoś może schemat instalacji centralnego do C+ ?? :> ??

Elektryka w Caro+
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 14, 2007, 10:38:44 am »

Offline Osfald

• Sympatyk
    • JAGUAR XJL 3.0 Supercharged 380KM
Cytat: "e_gregor#1917"
G.T., jakby master się zwalił to by nie chodziło z kluczyka ale z alalrmu by działało.

tez tak myslalem ale nie jest to prawda... modul centr zamka jest polaczony z modulem alarmu skad poprostu przychodzi krotki sygnal zamknij/otworz (brak potwierdzenia opercji...)

jesli przelacznik w masterze zablokowal sie w niciekawej pozycji to modul centr zamka zwariuje i albo bedzie robil glupoty albo wogole nie bedzie robil nic pomimo poprawnej sygnalizacji z alarmu... sprawdzilem to na sobie  :wink:

co do szybek elektrycznych... bajecznie prosta wymiana - smarujemy dokladnie prowadnice w szybkach elektrycznych, wyjmujemy podnosniki reczne, wstawiamy elektryczne (czasem trzeba delikatnie podpilowac otworki montazowe  :roll: ), regulujemy szybke i juz... inna sprawa to przelaczniki... ja polecam sterowanie poprzez przekazniki jesli wykorzystujemy przyciski nieoryginalne.
FSO Car Team
12 lat przejeździłem wyrobami FSO. Są powody do dumy :)

Elektryka w Caro+
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 14, 2007, 10:56:01 am »

e_gregor

• Gość
Cytat: "Osfald"
jesli przelacznik w masterze zablokowal sie w niciekawej pozycji to modul centr zamka zwariuje i albo bedzie robil glupoty albo wogole nie bedzie robil nic pomimo poprawnej sygnalizacji z alarmu... sprawdzilem to na sobie

RACJA!