Autor Wątek: Niedziałające [kierunkowskazy] - Caro 1.6 GLI 1995r  (Przeczytany 1775 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Niedziałające [kierunkowskazy] - Caro 1.6 GLI 1995r
« dnia: Sierpień 19, 2007, 16:35:04 pm »

mati_lecha#332

• Gość
Mam problem z kierunkowskazami w moim samochodziku - Polonez Caro 1.6 GLI 1995r , 92.000km

Raz działają, a raz nie. Na początku jak przestały działać to myślałem, że to bezpiecznik, ale okazuje się,że nie.

Sprawa wygląda tak, że czasem jak robię kurs kilka km to działają cały czas bez zarzutu. Z kolei innym razem nawet raz nie migną. Zaparkuję na chwilę i zaraz po powtrórnym odpaleniu silnika kierunki już działają. I tak na zaminę. Ale czasem jest tak,że włączę kierunkowskaz i widzę, że kontrolka miga np raz na 5 sekund, albo miga 5 razy i dalej nic.
Ciekawe, że jak włączam alarm pilotem to kierunki zawsze migają (raz chyba tylko nie migały , a tak to migają przy włączaniu i wyłączaniu alarmu).

Ogólnie to nie zgłębiałem się nad tematem i postanowiłem spytać na forum. Nawet nie bardzo wiem jak to jest z przerywaczami w Poldku , bo chyba jest to inne rozwiązanie jak w Fiacie 125? Poldek ma pewnie jakiś moduł od tego czy jak?  :P

« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 19, 2007, 16:40:36 pm »

Offline Piotrek#1923

• Klubowicz
    • FSO 1.4_1.6_1.8
mati_lecha#332, więc żarówki masz sprawdzone i są sprawne  :?:

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 19, 2007, 16:41:53 pm »

iwan

• Gość
Kierunkami u Ciebie steruje urzadzenie mikroprocesorowe umieszczone pod kokpitem, mialem cos podobnego po podlaczaniu przeczepki, raz dzialaly, raz nie, szczegolnie podczas naciskania stopu. Po wylaczeniu auta i ponownym odpaleniu problem znikal. A stacyjke masz dobra? Bo jak jest dupna to kierunki wogole nie dzialaja. Moze gdzies masz jakies zwarcie.

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 21, 2007, 17:20:08 pm »

mati_lecha#332

• Gość
Żarówki raczej sprawne, bo raz działają, a raz nie. Co do stacyjki to nie bardzo wiem jak to sprawdzić.

A co do tego mikroprocesora to muszę odkręcić zegary tak?

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 21, 2007, 20:51:46 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Tak musisz odkrecic zegarki.
Bedzie w po lewej w glebi przykrecony nakretka 13 (chyba)
Wygodnie bedzie wgo wyjac jak zdejmiesz rure od nawiewu ta po lewej.

Od tego mikroprocesorka, odchodza dwie wiazki przewodow.

Kostka stacyjki to też banał.
Sciagnij obudowe kierownicy, wykrec ze stacyjki dwie małe śrubki z płąski śrubokręt.
Kostka powinna wypaśc ze stacyjki lub BARDZO LEKKO WYJSC. Nastepnie tylko odpinasz kostke razem z przewodem i juz.
Jak bedziesz mial to w rekach to zobaczysz ze to banał.

Powodzenia i miłej zabawy.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...