Autor Wątek: Rozładowanie akumulatora  (Przeczytany 5745 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rozładowanie akumulatora
« dnia: Wrzesień 12, 2007, 22:18:38 pm »

Offline Multec

• Sympatyk
    • E46 325Ci | ROVER 45 1.8 | C+ 98 | Caro 1996 1.6 16V
Siemka.
Mam problem, a mianowicie rozładował mi się akumulator... tylko w jaki sposób ? Radio wyłączone, wszystko wyłączone i tak postał przez noc...  :( Rano niestety po kontroli wyszło, że aku rozładowane, pod prostownik i dioda pokazuje, że rozładowany prawie do końca. Wczoraj przy powrocie do domu, zaczął drzeć morde klakson, przypominam, że nie został wciśnięty...
O co tu chodzi, ostatnio nie robiłem nic w elektryce, jedyne co zrobiłem to wymieniłem radio na Sony CDX GT-111. Co to może być ?

Pozdro V-Spec
"JAZDA PRÓBNA" c.d nastąpi...

Rozładowanie akumulatora
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 12, 2007, 22:31:35 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Masz alarm?

Ten aku dał się naładowac?

Rozładowanie akumulatora
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 12, 2007, 23:01:10 pm »

Offline Multec

• Sympatyk
    • E46 325Ci | ROVER 45 1.8 | C+ 98 | Caro 1996 1.6 16V
Mam alarm, ale nie mam żadnego czujnika, tylko ten przycisk, który włącza alarm jak sie drzwi otworzy. No ładuje się teraz, ale nie będę patrzył czy się naładował bo zimno jest...
"JAZDA PRÓBNA" c.d nastąpi...

Rozładowanie akumulatora
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 12, 2007, 23:02:15 pm »

Offline Piotrek#1923

• Klubowicz
    • FSO 1.4_1.6_1.8
Ja dziś patrze, chce coś do akumulatora podłaczyć i nic... Patrze miernikiem 2,47V  :roll:

Rozładowanie akumulatora
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 12, 2007, 23:40:54 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Wyciągnij bezpiecznik od świateł awaryjnych :)
I zobacz czy się rozładuje.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

Rozładowanie akumulatora
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 13, 2007, 06:35:01 am »

Offline Daro

• Sympatyk
Na początek wepnij ampieromierz miedzy kleme a stożek. jesli bedzie mały pobór [prądu to akumulator wizionął ducha. Ewentualnie naładuj akumulator i odepnij na noc klemę.
W zeszłym tygodniu przekonałem sie, że akumulator mozę pasć z dnia na dzień. Rano jeżdziłem a wieczorem tylko na pych. Następnego popołudnia nawet na pych nie chciał.  po 100 km bez gaszenia ledwie zapalił... no i musiałem kupić drugi. W starym padła całkiem jedna cela
były:
>plus '97
>125p '78/'82
>caro 96
jest: Power of Dreams

Rozładowanie akumulatora
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 13, 2007, 14:38:28 pm »

marcij

• Gość
Wina moze lezec po stronie radia lub alarmu . Sproboj zdiagnozowac co tak pozera prad.

Rozładowanie akumulatora
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 16, 2007, 13:56:49 pm »

bruns

• Gość
spec a akumulator to ile ma lat ? Może jego czaas nadszedł ? sprawdż też poziom elektrolitu w aku. możesz mieć odkryte płyty wtedy też akumulator nie będzie " trzymał" . Podtrzymanie pamięci radia lub czuwający alarm nie powinien rozładować aku przez jedną noc .

Rozładowanie akumulatora
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 17, 2007, 09:35:28 am »

klimi

• Gość
V-spec a jakie masz radio?? Bo jak z biedronki to mogło Ci rozładować aku. Koleżanka kupiła radio ze stonki full wypas (czytnik kart,usb) i jak rano chciała odpalić auto to odmówiło. Ma vw tylko nie pamiętam jak się nazywa - to jakiś mini van.

Rozładowanie akumulatora
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 17, 2007, 10:30:25 am »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Ciekawe czy aku się dał naładować, bo kolega sie nie odzywa.

Rozładowanie akumulatora
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 18, 2007, 16:57:01 pm »

Dominiqe

• Gość
Cytat: "Stingerek"
Wyciągnij bezpiecznik od świateł awaryjnych :)
I zobacz czy się rozładuje.

U mnie rozwalała akumulator lampka w bagażniku.
Jak masz alarm to wszystkie krańcówki w drzwiach i klapie bagażnika są zmostkowane  przy alarmie. Wystarczy ze KTÓRAKOLWIEK z nich nie wyłącza się po zamknięciu drzwi - a wtedy świeci się ta lampka która ciągnie ok. 0,6 A.  Wystarczy kilka godzin....

Rozładowanie akumulatora
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 18, 2007, 19:52:38 pm »

Offline Daro

• Sympatyk
Cytat: "Dominiqe"
Wystarczy kilka godzin....

oj chyba naście a nawet dziesiąt godzin. :)
były:
>plus '97
>125p '78/'82
>caro 96

Rozładowanie akumulatora
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 18, 2007, 22:04:21 pm »

bruns

• Gość
Jak ma akumulator 60A i pobiera lampką 0,6 A to wystarczy prądu na 100 godzin czyli ok. czterech dni.

Rozładowanie akumulatora
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 19, 2007, 06:19:15 am »

Offline Daro

• Sympatyk
a po 100 godzinach ma byc teoretycznie 1,75V na ogniwo czyli ok 10,5 V (oczywiście wszytko o nowych akumulatorach :)
były:
>plus '97
>125p '78/'82
>caro 96

Rozładowanie akumulatora
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 19, 2007, 07:55:31 am »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
u mnie za pobór prądu odpowiedzialne było urządzonko do opóźnienia wyłączenia lampki :P takie ustrońswo w bezpiecznikach. po wyciągnięciu problemy ustąpiły :) do dziś nie mam drugiego a lampka działa :) tyle ze bez opóznienia

Rozładowanie akumulatora
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 02, 2007, 22:33:10 pm »

bitbox

• Gość
Miałem taki sam przypadek na wiosne. Kilka razy w trakcie jazdy padł mi akumulator, a także rozładowywał sie przez noc. Dodam że wtedy przez długi czas padały deszcze i było zimno. Myśle że to jakieś spięcie, spece od tych spraw mówili że dioda w alternatorze może sie czasem odkleić. Byłem u 3. Przyczyna padania aku: radio sradio alternator do wymiany odłącz alarm sprawdź bezpiki mierz miernikiem lampka w bagażniku itp :). Wkurzyłem sie bo każdy mówił co innego i kupiłem drugi aku który woże już 8 miechów w bagażniku :) Cały cyrk trwał z miesiąc (ze 3x musiałem zmieniać aku w drodze) Później było ok aż do tej pory. Zobaczymy co będzie następną wiosną mam nadzieje że nie jesienią. Pozdro
Ps z jakiej racji mówili mi że radio i wzmak tak pobierają jak przez rok ich używania nic takiego sie nie działo?

Rozładowanie akumulatora
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 03, 2007, 21:12:43 pm »

bruns

• Gość
Cytat: "bitbox"
z jakiej racji mówili mi że radio i wzmak tak pobierają jak przez rok ich używania nic takiego sie nie działo?
To o niczym nie świadczy . Może coś się popsuć mimo tego że przez rok albo dłużej działało dobrze . Przykładem może być przetarta izolacja źle poprowadzonego przewodu ,co następuje po pewnym czacie a nie od razu . Dodatkowym czynnikiem upływu prądu na masę z przetartej izolacji jest wzrost wilgotności a gdy jest sucho to może wszystko być OK . Właśnie dla tego w pierwszej kolejności  sprawdza się dodatkowe instalacje montowane przez użytkownika zrobione często mało fachowo i byle jak .

Rozładowanie akumulatora
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 10, 2007, 11:58:37 am »

Boczek48

• Gość
We wrześniu gdy tydzien Poldek stał w garażu akumulator ( 60Ah) się rozładował, że nie było szans na odpalenie, podładowałem go przez całą noć, dolałem wody destylowanej, bo w 1 było prawie sucho. Nie wiem, czy to co napisałem ma bezpośredni wpływ, ale....

Może nie tak drastycznie ciężko, ale trudno opadala rano, za 2-3 razem dopiero odpala, bo lekkim piłowaniu. Na noc zawsze zotawiam sanie i uruchamiam zawsze na tym, czy tez po dluzszym postoju.

Pożniej idzie już lepiej mu gdy tam stoi pare h tego samego dnia, najgorzej jest rano i stad moje obawy jak bedzie ostry przymrozek.

Czym to może być spowodowane?

Rozładowanie akumulatora
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 17, 2007, 18:12:01 pm »

zbyszek

• Gość
Cytat: "bruns"
Jak ma akumulator 60A i pobiera lampką 0,6 A to wystarczy prądu na 100 godzin czyli ok. czterech dni.

ja mam aku  72ah , po wpięciu amperomierza na wyświetlaczu mam 0.12A , to chyba nie durzo , po sprawdzeniu  wychodzi że prąd pobiera  autoalarm . ale to nie powinno rozładowywac akumlatora .  nie mam czasu  zabrac się za podmiankę rozrusznika , żeby wyeliminowac rozrusznik . problem jest tego typu że słabo kręci rano , auto stoi na dworze ziś  myślałem że wogóle nie odpali , ale załapał. aku ma  ze 2 lata  , kupione  niestety w markecie. myślałem że będzie lepiej  niż na starym a tu klops , może podmienię jakiś akumlator na dzień dwa i sprawdzę , ale nie mam z kąd

Rozładowanie akumulatora
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 18, 2007, 11:09:04 am »

Makabra

• Gość
a ja chcialem sie zapytac czy jesli mam 42ah aku w poldku to moge go zamienic na mocniejszy? bo slyszalem ze wtedy alternator go nie doladuje na maxa