Autor Wątek: Osłona wlotu chłodnicy silnika na zimę  (Przeczytany 12327 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Osłona wlotu chłodnicy silnika na zimę
« dnia: Październik 28, 2007, 22:12:25 pm »

stasiów

• Gość
Witam
Czy warto dać na zimę /może jesień/ osłonę wlotu powietrza chłodzącego- czyli zatkać wlot z przodu poldka?
Czy samemu wykonać czy może są takie wyroby gotowe?
Pozdrawiam

« Odpowiedź #1 dnia: Październik 28, 2007, 22:16:49 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
1,4 nie wymaga przesłony chłodnicy. jeśli nie trzyma temperatury to termostat do wymiany.

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 17, 2007, 14:37:49 pm »

dlugiii28

• Gość
Witam  :wink:
 szukam  juz 2 rok  przyslon na grila do mojego poldaska caro+ .....
widzielm na allegro takie ciekawe  kiedys  ale teraz juz nie ma taich rzeczy na widoku...
Tamte byly czarne gumowe  na ksztalt skrzydelek idealnie pasujece na atrape do caro +
moze ktos mi pomoze??

pozdro znad morza :)

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 18, 2007, 13:30:26 pm »

FM

• Gość
Gumowych nigdy do plusa nie widziałem, ja mam takie coś http://allegro.pl/item268314750_oslona_zimowa_polonez_warszawa.html

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 18, 2007, 14:01:27 pm »

Offline SeBa

• Sympatyk
  • FSOAK
    • Polonez 1.4 GTi 16V'97 i 2.0 GLI'95
    • http://www.fsoautoklub.pl
ja rowniez mam taka samą -polecam
Cytat: Szymon
Rover ma jedną zasadniczą przewagę, jak po pijaku dasz w pizdę na zlocie na jakimś kretowisku to będziesz miał szacun, a z OHV cię wyśmieją, żeś wieśniak i biedak.

Auto Detailing-info PW

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 18, 2007, 14:53:04 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
a ja mam chlodnice w polowie zaslonieta tektura  z pudla po laptopach :) I mi sie ladnie i szybko zagrzewa :) Oslony mialem dwie.. obie ukradli :D

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 15, 2007, 10:53:23 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Ale samochod sie szybciej grzeje bo poprostu nie wieje na niego tyle zimnego powietrza :)
CHodzi o to zeby jak najszybciej osiagnal temperature pracy normalna.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 15, 2007, 13:04:43 pm »

RedDevil

• Gość
Cytuj (zaznaczone)
bo jak mi tak temp spada to i ciezko idzie, bo mi zaczyna mulić
dlaczego? moze ktos wyjasnic? druga sprawa czy mozna zmniejszyc obroty na ssaniu, bo jak rano odpalam auto i dam mu ssanie to ma ponad 2k obrotow i mnie to  :evil: bo wyje jak odrzutowiec. aha jak ssanie zmniejszam (czyli wciskam guzik) to obroty spadaja oczywiscie ale auto gasnie :/

« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 15, 2007, 13:05:44 pm »

Pasik

• Gość
Jesli masz dobry termostat to niepotrzebne Ci zasłanionie chłodnicy bo i tak obieg pierwsze idzie na silnik i na  nagrzewnice To według mnie mija sie z celem :D

« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 15, 2007, 16:13:14 pm »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
Cytat: "Stingerek"
Ale samochod sie szybciej grzeje bo poprostu nie wieje na niego tyle zimnego powietrza :)

:roll:  :lol:
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 15, 2007, 22:24:33 pm »

bruns

• Gość
Cytat: "RedDevil"
czy mozna zmniejszyc obroty na ssaniu, bo jak rano odpalam auto i dam mu ssanie to ma ponad 2k obrotow i mnie to :evil: bo wyje jak odrzutowiec. aha jak ssanie zmniejszam (czyli wciskam guzik) to obroty spadaja oczywiscie ale auto gasnie :/
Ale jak masz wyciągane ssanie to musisz je wciskać powoli w miarę nagrzewania się silnika a nie od razu do dechy wciskać . Musisz wyczuć kiedy i przy jakiej temp. i na ile ssanie wyciągnąć i kiedy je wyłaczyc ale nie nagle tylko stopniowo aby silnik nie gasł .

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 16, 2007, 03:46:14 am »

RedDevil

• Gość
no tak, ale jak odpale auto to nie ma innej opcji jak ssanie na maxa wyciagnac bo np jak jest do polowy to  :evil: gasnie  :roll: moze to wina linki ssania? jakie Wy macie obroty przy max wysunietej galce ssania? nie da rady nic zrobic by przy max ssaniu obroty byly na np 1000obr?

« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 16, 2007, 09:05:38 am »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Odpalaj na wyciagniętym na max i natychmiast zmniejsz tak aby obroty spadły do ok 1,5 tys obr. Wciśnij ok 0,5 cm i obroty spadną. Później w miarę nagrzewania silnika zmniejszaj dalej.

« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 16, 2007, 18:49:04 pm »

RedDevil

• Gość
no wlasnie tu sie pojawia problem bo jak zmniejsze to obroty falują, nie wiem moze tak ma byc jak jest zimny  :roll:

« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 16, 2007, 21:15:47 pm »

Offline Łukasz!842!

• Sympatyk
    • FSO POLONEZ 2000/TC/MPI
    • http://www.fso.ptk.prv.pl
co do osłony to ja mam Heko ale jak narazie nie zakładam za wielkich mrozów nie ma, a musiał bym zmienić grill na fabryczny  :P a do tego jeszcze dochodzi wieczna zabawa w odkręcanie tej osłony przy śnieżnych zabawach, pomimo ustawiania dmuchawy na maksa (sauna w środku) silnik dochodzi do wysokich temperatur  :twisted:

« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 18, 2007, 01:51:52 am »

bruns

• Gość
Cytat: "Łukasz#842"
wieczna zabawa w odkręcanie tej osłony przy śnieżnych zabawach
To u Ciebie jest śnieg ? A u mnie ani śladu ! A tak poważnie to wlot powietrza zasłaniam od wczesnej jesieni i mimo dawania w gwizdek nie udało się zagotować silnika . Większość nowych aut wcale nie posiada wlotów w atrapie a nawet atrapy nie posiada tylko maskę do samego zderzaka i też jest ok. W poldzie  chłodnica i wentylator ma sporo miejsca na zasysania powierza aby skuteczne chłodzić silnik . Zasłonięcie wlotu w atrapie na okres zimowy ma dobry wpływ na szybsze nagrzewanie silnika . Zaraz ktoś napisze że sprawny termostat załatwia sprawę w 100% ale mimo zamkniętego obiegu przez termostat na chłodnicę nadal przez wlot w atrapie i pomiędzy żeberkami chłodnicy dostaje się mroźne powietrze do komory silnika które skutecznie chłodzi blok silnika , kolektor ssący i parownik LPG  . To skutecznie chłodzi silnik i wydłuża czas nagrzewania mimo sprawnego termostatu . Osobiście zasłaniam wlot powietrza i polecam innym .

« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 19, 2007, 22:13:31 pm »

PEPCIO

• Gość
Cytat: "Stingerek"
a ja mam chlodnice w polowie zaslonieta tektura  z pudla po laptopach :) I mi sie ladnie i szybko zagrzewa :) Oslony mialem dwie.. obie ukradli :D

Osłona chłodnicy mało się ma do szybkości nagrzewania auta, w pierwszej fazie (po uruchomieniu na zimno , do momentu otwarcia termostatu) działa tylko mały obieg płynu więc chłodnica jest i tak zimna. Osłaniając ją dopiero na dłuzszą metę sprawiamy że silnik trzyma nieco wyższą temperaturę. Moim zdaniem średni pomysł z tą przysłoną, ale mogę się mylić. Mój Caro Plus grzeje się szybko i trzyma temp. pomimo braku przysłony.

« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 20, 2007, 18:23:07 pm »

bruns

• Gość
Cytat: "PEPCIO"
Osłona chłodnicy mało się ma do szybkości nagrzewania auta
Zgadza się ale w połowie . Na rozgrzewanie silnika na postoju nie ma żadnego wpływu . Natomiast przy rozpoczęciu jazdy zaraz po uruchomieniu zimnego silnika to wtedy ma wpływ na czas nagrzewania bo pod maską nie hula zimny wiatr . Mówiąc krótko dla tych co najpierw grzeją silnik przed ruszeniem jest zbędna a dla tych co zaczynają jazdę natychmiast po uruchomieniu osłona wlotu jest przydatna .

« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 20, 2007, 19:27:51 pm »

sebek

• Gość
heh, a ja zrobiłem roletę na chłodnicę w tarpanie i juz od października była na połowę przysłonieta bo nie umialem zagrzać silnika, teraz zimą to mam dosłownie całą zasłoniętą ui zostaje taki pasek około 7 cm po obu stronach i wetnylator sie jeszcze ani razu nie załaczył :)

aha zapomniałem, ja mam inny termostat który puszcza bodaj gdzieś przy 70-80 stopniach

« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 20, 2007, 19:28:28 pm »

RedDevil

• Gość
bruns, takie pytanko czy to normalne ze po odpaleniu, na zimnym silniku auto niechce jechac a na ssaniu osiaga mi 2k obrotow?