Autor Wątek: Antidotum na szalejace silniki krokowe.  (Przeczytany 4106 razy)

Antidotum na szalejace silniki krokowe.
« dnia: Listopad 06, 2007, 23:15:14 pm »

Duch_Dziadka

• Gość
Witam.
Jak powszechnie wiadomo, w Polonezach (przynajmniej tych z Abimexem) udręką są silniki krokowe zwane inaczej zaworami obejścia powietrza. Objawami usterki tegoż urządzenia jest falowanie obrotów oraz, brak płynnego "zejścia" obrotów oraz nie "trzymanie" obrotów.
Sposób na to jest taki: wykręcamy silnik krokowy i wrzucamy go na całą noc do oleju napędowego (ropy). Ważne jest aby stało to w ciepłym pomieszczeniu. Rano możemy wyjąć nasz silnik i porządnie go wysuszyć. Dobrze jest przedmuchać go kompresorem. Następnie zaopatrujemy się w Penetrol (coś jak WD40 ale 2x lepsze i 3x tańsze)
Wtryskujemy Penetrol w każdą szczelinę jaką tylko napotkamy. Nie żałujcie tego środka- zaowocuje to na przyszłość! Odkładamy do wychnięcia. Następnie wszystko przecieramy szmatką i montujemy do auta. Można też przed montażem sprawdzić poprawność działania silnika po przez podpięcie go pod oryginalną kostkę i "przełącznie" ECU na program diagnostyki.
CENNA UWAGA: zawory wydechowy i dolotowy ustawiamy na wartość 0,15mm! Silnik pracuje cicho, płynnie i spokojnie. Nie ma charakterystycznego "cykania". Przepis sprawdzony, jeżdzę tak już od 2 miesięcy. Tym sposobem można zaoszczędzić kupe nerwów i przedewszystkim kasy.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 07, 2007, 19:45:15 pm »

matheus

• Gość
ja dodam od siebie tylko tyle że dość często pomaga też przeczyszczenie czujnika położenia wału

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 07, 2007, 23:59:36 pm »

domin1

• Gość
mi takie ustawienie zaworów pogorszyło prace silnika polonez na gaźniku.ale skoro Tobie pracuję dobrze to życzę aby było tak nadal

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 08, 2007, 10:26:06 am »

Cycu_E30

• Gość
pozniej sie okarze czy zanurzenie na cala noc w ropie cos daje,silniczek moczy sie od wczoraj  :)

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 09, 2007, 00:55:35 am »

Duch_Dziadka

• Gość
Cytat: "domin1"
mi takie ustawienie zaworów pogorszyło prace silnika polonez na gaźniku.ale skoro Tobie pracuję dobrze to życzę aby było tak nadal

Czym się objawiało pogorszenie pracy silnika?

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 09, 2007, 06:50:05 am »

Cycu_E30

• Gość
coprawda nie w PN ale w E30,ale to dziala,zanurzylem w pojemniku z naftą (nie mam ropy :mrgreen: ) na całą noc w wmiare ceiplym pomieszczeniu,na drugi dzien wysuszylem,i zalałem gnoja całego WD 40 i innymi podobnymi specyfikami, teraz chodzi jak zloto tfu tfu  :twisted:

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 10, 2007, 21:09:23 pm »

Duch_Dziadka

• Gość
No widzisz  :twisted:  :wink:  :D

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 11, 2007, 22:20:32 pm »

domin1

• Gość
Cytat: "Duch_Dziadka"
Cytat: "domin1"

Czym się objawiało pogorszenie pracy silnika?

spadek mocy, nie równa przca

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 22, 2007, 00:42:27 am »

TiAndrews

• Gość
Na jednym foto zamiescilem dwa pytania:

1) Czy ten szalejący krokowiec odpowiedzialny za wolne obroty to ten w czerwonym kółku o którym pisal pierwszy przedmówca?
2) Czy czujnik temperatury cieczy potrzebny dla komputera podczas uruchamiania gdy jest zimny, to ten w niebiskim kóleczku?
Dziekuje za wyrozumialość i pozdrawiam :-)

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 22, 2007, 06:48:26 am »

Cycu_E30

• Gość
1. tak
2. o ile pamietam to tak (moze mi sie mylic z tym drugim)

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 23, 2007, 18:51:48 pm »

Dzakart

• Gość
Cytat: "matheus"
ja dodam od siebie tylko tyle że dość często pomaga też przeczyszczenie czujnika położenia wału

Gdzie można go znaleźć?

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 24, 2007, 15:42:34 pm »

wiciu

• Gość
Cytat: "TiAndrews"

1) Czy ten szalejący krokowiec odpowiedzialny za wolne obroty to ten w czerwonym kółku o którym pisal pierwszy przedmówca?
2) Czy czujnik temperatury cieczy potrzebny dla komputera podczas uruchamiania gdy jest zimny, to ten w niebiskim kóleczku?
Dziekuje za wyrozumialość i pozdrawiam :-)

pytanie z innej beczki - gdzie masz mikser gazu?

« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 11, 2007, 15:33:29 pm »

TiAndrews

• Gość
Do wiciu >>>
Mixer gazu znajduje tuz obok puszki filtra powietrza. Kilka postów wczesniej widac na foto z kóleczkami, w prawym dolnym rogu sie znajduje :-))

Pozdr
TiAndrews.

« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 11, 2007, 17:40:36 pm »

wiciu

• Gość
Cytat: "TiAndrews"
Do wiciu >>>
Mixer gazu znajduje tuz obok puszki filtra powietrza. Kilka postów wczesniej widac na foto z kóleczkami, w prawym dolnym rogu sie znajduje :-))

Pozdr
TiAndrews.

to jest reduktor, mikser wprowadza gaz w dolot ale u Ciebie go nie widać, a może go nie ma?

« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 11, 2007, 22:14:57 pm »

TiAndrews

• Gość
DO wiciu>>>
No tak faktycznie, sorry za pomyłke ... hmmm, a wiesz ze nie zastanawialem sie nad tym? wielkie poszukiwania czas zacząć! nic poza tym nie widzialem. Reduktora leci bezposrednio na listwe...eh. Cos mi tu nie gra :-/
Pozdr