Autor Wątek: Alternator  (Przeczytany 3087 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Alternator
« dnia: Listopad 29, 2007, 12:48:51 pm »

M@ri@n

• Gość
Witam! Mam nie typowy problem otóż ostatnio wymieniałem sobie szczotki i regulator napięcia i zapomniałem które przewody gdzie trzeba wczepić i prosiłbym kogos jak by mógł o zrobienie fotki u siebie lub opisanie, gdzie jaki przewód, jakiego koloru mam wczepić. Podłączyłem tak jak troche pamiętałem ale niestety cos pokrzaniłem bo teraz cały czas na desce pali mi sie wiecznie STOP! także jakby ktos mógł to byłbym wdzięczny. Pozdawiam

Alternator
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 01, 2007, 12:56:10 pm »

FOX

• Gość
Witam  podaj mi jaki typ masz alternatora i jaki typ regulatora. jezeli masz alternator Magneti Marelli i regulator RNa-12 to wpiecie przewodow do samego regulatora jest obojetne poniewaz i tak sa w regulatorze zmostkowane. A co do STOPu to sprawdz czy masz dzwignie recznego opuszczona do konca lub czy wylacznik pod dzwignia hamulca recznego jest ok

Alternator
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 04, 2007, 11:50:09 am »

M@ri@n

• Gość
Witam! Co do typu alternatora to nie wiem jaki on jest ale napewno wiem że regulator napięcia jest firmy "Elmot" RNc-12 14V. Szczotki są montowane do alternatora z tyłu i ze szczotek wychodzi szereg wejść na przewody i tu jest problem z podłaczeniem tego wszystkiego a co do STOPu to wiem że to jest wina źle podpiętego któregoś z tych przewodów bo przed wymianą szczotek i rgulatora napięcia nie miałem tego problemu.

Alternator
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 04, 2007, 14:59:22 pm »

kan

• Gość
Przecież tam w sumie jest tylko jeden przewód. Problem moźe wynikać z tego że źle wpiąłeś wsuwkę - wcisnąłeś między końcówki zamiast na (czasami się zdarza jak się podłącza w zamontowanym altku).

Alternator
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 05, 2007, 18:38:07 pm »

M@ri@n

• Gość
jak jeden przewód? Z regulatora napięcia wychodzą 2 przewody + dodatkowo w szczotkach jest ze 4 przewody!

Alternator
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 05, 2007, 20:10:57 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
podłączenie altka jest proste jak budowa cepa
2 wsuwki w miejsce wsuwek nieważne która gdzie bo to to samo D+
reszta z końcówkami okrągłymi pod nakrętke B+.  nie wiem w czym problem

to musi pomóc.
Pan inżynier widzę, że lubi jeździć tym polonezem

Alternator
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 07, 2007, 10:15:38 am »

M@ri@n

• Gość
ehhh... na elektryce i schematach to ja się za bardzo nie znam więc jak bys mógł to poprostu napisz lub jak możesz zrób fotke tych kabelków u siebie i wrzuć ok?? Było by mi troche łatwiej z podłaczeniem tego:) Dzięki za wyrozumiałość

Alternator
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 07, 2007, 19:40:00 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
o matko załamaka :?  :shock:  :?  :shock:  :? jak ci robie fotke jak tam aparat nie podejdzie a jak podejdzie to co sfotografuje  1 śróbe, jak nie możesz tego podłączyć to po coś sie za to zabierał? łatwiej jak wyżej napisałem wytłumaczyć sie nie da. a stop nie świeci sie od braku ładowania bez kontrolki akumulatora bo wszystkie lampki ostrzegawcze  barwy czerwonej są sprzęgnięte z lampką stop.
ładowanie jest? najpierw zmierz a później pisz w tym temacie albo lepiej weż przyjedż to ci zrobie te twoje przypadłości.

Alternator
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 15, 2007, 14:43:21 pm »

RedDevil

• Gość
a czy powodem świecenia się lampki ładowania moze byc gdzies przetarty jakis przewod? sprawdzalem ładowanie na aku jest a lampka świeci :/

Alternator
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 15, 2007, 20:39:45 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
tak nie podłączony przewód od lampki do altka czyli 1 z wsuwek  jest to czarny cieniutki przewód

Alternator
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 16, 2007, 03:51:29 am »

RedDevil

• Gość
Cytat: "Mariusz"
tak nie podłączony przewód od lampki do altka czyli 1 z wsuwek  jest to czarny cieniutki przewód
no dobra ale czemu czasem gaśnie (lampka)? niezaleznie od predkosci i innych  :roll:

Alternator
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 16, 2007, 14:09:34 pm »

Rumcajs-R3

• Gość
Prawdopodobnie fixuje któras z diod(słaby styk,zwarcie).