Autor Wątek: Filtr powietrza!  (Przeczytany 3618 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Filtr powietrza!
« dnia: Grudzień 06, 2007, 12:09:28 pm »

Simon

• Gość
Witam.Od miesiąca jezdze  Polonezem 1.6 z roku 1991r.
Wczoraj kupiłem do niego filtr powietrza i mam takie troche głupie pytanie:wkład jest obłożony wokół jakąs gąbką i nie wiem czy trzeba to zdjąc, czy włozy razem ztym.Poprzedni filtr nie ma tej otoczki ale kumpel załatwił mi go z innego starego poldona i mógłbyc poprostu wybrakowany.Więc pytam, czy zakładac filtr ztą gąbką czy bez?Wydaje mi sie, ze bez niej ale pytam na wszelki wypadek.

Filtr powietrza!
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 06, 2007, 12:55:29 pm »

florek1987

• Gość
Witam. Tylko i wyłącznie z gąbką.

Filtr powietrza!
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 06, 2007, 13:16:29 pm »

Offline OLO

• Sympatyk
Jeździsz w safari? To nie zdejmuj włókniny.
Były:
PNC 1.6 GLE 95
PNC 1.6 DOHC 91
PNC 1.5 GLE 93 EVO 1
PNC 1.5 GLE 94 EVO 2
PNC 1.6 GLI 95 EVO 3
PNC 1.5 GLE 94 EVO 4
PNC 1.4 GLI 96 EVO 5
PNC 1.9 D 96 EVO 6
PNC 1.6 GSI 99 EVO 7

Karetka 1.6 GLI 97 EVO 8
PN 1.5 SLE 90 EVO 9

Filtr powietrza!
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 06, 2007, 19:08:47 pm »

Offline MaciejFSO

• Sympatyk
    • FSO Polonez 1.5LE '87 (2.0 DOHC)
Filtr PZL Sędziszów? Dobre filtry! Otuliny nie zdejmuj, jak się zabrudzi to dpiero wtedy ją wywal.
Kazde auto jest najlepsze na swiecie pod warunkiem ze jest to auto z FSO!!!!!!!!! ;-)
2.0 DOHC, Łada brake system! :)
LPR - liga punk rocka

Filtr powietrza!
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 06, 2007, 19:13:33 pm »

alex1916

• Gość
Cytat: "MaciejFSO"
Filtr PZL Sędziszów? Dobre filtry! Otuliny nie zdejmuj, jak się zabrudzi to dpiero wtedy ją wywal.

Rany, a co za problem po zabrudzeniu otuliny go po prostu wymienić? Przecież trochę to trwa a filtr kosztuje raptem z 7-8 złotych ...

Filtr powietrza!
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 06, 2007, 20:33:46 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
dzięki niej silnik minimalnie ciszej chodzi, pod warunkiem że jest czysta.
Pan inżynier widzę, że lubi jeździć tym polonezem

Filtr powietrza!
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 08, 2007, 21:13:24 pm »

bruns

• Gość
Cytat: "Mariusz"
dzięki niej silnik minimalnie ciszej chodzi,
Nie prawda otulina wokół wkładu filtra nie jest wygłuszeniem . Jest ona po to aby zanieczyszczenia z powietrza mające różną gradację układały się w miękkiej włókninie przestrzennie i nie robiły jednolitej mało przepuszczalnej warstwy na powierzchni papieru filtra . Dzięki temu filtr od założenia do wymiany nie traci parametrów oporów przepływu . Nigdy nie należy zdejmować tej włókniny . Wszystkie firmowe filtry ją posiadają a tańsze zamienniki nie .
Cytat: "MaciejFSO"
A po cholerę wywalać czysty filtr? Dzięki tej otulinie filtr dłużej jest czysty
Maciej , tyle postów i takie bzdury piszesz ? Olej w silniku też wymieniasz chociaż ten stary nadal jest tłusty . Po prostu swoje przejechało i trzeba wymienić !

Filtr powietrza!
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 08, 2007, 21:32:53 pm »

Offline MaciejFSO

• Sympatyk
    • FSO Polonez 1.5LE '87 (2.0 DOHC)
bruns, a można wiedzieć skąd takie informacje posiadasz?Żeby nie było, że się wyśmiewam czy coś, poprstu w "usprawnieniach poloneza" przy kierownicy wlotu powietrza jest opisane, że pozytywna rolę odgrywa ta wkładka. Jaką rolę? Tego autor już niestety nie podał. Dlatego wywnioskowałem, że może to być związane z zabrudzeniem filtra, więc nie są to bzdury tylko błędne wnioski. Na marginesie, producent PZL zaleca wymianę tej otuliny co 5000 km, a że osobno jej nie kupisz można ją prać (wg autora usprawnień poloneza) - osobiście testowane, ale przez to filtr trochę się "zapchał" (moim zdaniem, bo wzrosło mi zużycie paliwa).
A olej i filtr oleju wymieniam co roku lub co 10 tys. km i nie dlatego że nie jest tłusty (nie wiem o co chodzi z tym tłustym, ale ok) ale z wielu innych powodów. BTW dziwne, że filtry filtrona nie posiadaja tej otuliny, a z pewnością nie są to tańsze zamienniki.
Kazde auto jest najlepsze na swiecie pod warunkiem ze jest to auto z FSO!!!!!!!!! ;-)
2.0 DOHC, Łada brake system! :)
LPR - liga punk rocka

Filtr powietrza!
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 08, 2007, 22:14:16 pm »

Buton

• Gość
Filtron robi filtr AR214 i AR214R. Ten drugi to właśnie wersja z otuliną.

Filtr powietrza!
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 09, 2007, 00:46:38 am »

LODÓWA

• Gość
Cytuj (zaznaczone)
Filtron robi filtr AR214 i AR214R. Ten drugi to właśnie wersja z otuliną.

i jaki by kolega SIMON nie załozył to będzie dobrze. Jak jest z otuliną to z otuliną trzeba załozyc, jak bez to bez. Spór o role otuliny w filtrze jest komiczny.........  :lol:

[ Dodano: 09 Gru 2007 00:49 ]
Cytat: "bruns"
Wszystkie firmowe filtry ją posiadają a tańsze zamienniki nie .

Nawet nie wszystkie firmowe filtry do Diesli, nawet tych najnowszych nie mają takiej "gąbki" więc nie wiem skąd bierzesz te informacje.