Autor Wątek: akumulator  (Przeczytany 8274 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

akumulator
« dnia: Grudzień 15, 2007, 20:29:32 pm »

momo

• Gość
witam
mam poloneza caro 1,6 gls, kupiłem niedawno, ale akumulator jest do wymiany, a raczej do kupna nowy bo jest brak i mam odnośnie tego pytanie. jaką pojemność akumulatora ma ten typ poloneza ?? z góry dzięki

akumulator
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 15, 2007, 20:46:01 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
62 Ah
Pan inżynier widzę, że lubi jeździć tym polonezem

akumulator
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 29, 2008, 22:10:59 pm »

slonik

• Gość
A GLE jaką miały?

akumulator
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 30, 2008, 13:04:57 pm »

andrzej1980

• Gość
45Ah 50Ah na 40 tez da sie jezdzic tylko auto musi palic na dotyk:)

akumulator
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 30, 2008, 15:56:32 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
55Ah to rozsądne minimum do poloneza.
Pojemnośc to jedno, liczy się też prąd rozruchowy. Im więcej tym lepiej.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

akumulator
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 30, 2008, 17:46:14 pm »

karol-1987

• Gość
byle nie za duzo bo rozrusznik wyskoczy i Ci naj*ebie :P  :P  :P  :P nie no zartuje. nie ma co cudowac za duzo z tymi mocami rozruchowymi bo im wieksza tym drozszy akumulator, a taka wielka moc jest potrzebna do diesla. standardowy benzyniak bedzie spoko kręcił przy ok 450-500 przez kilka lat :wink:

akumulator
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 31, 2008, 23:35:00 pm »

platinum

• Gość
ja do 1,6 gli kupilem centr future 55Ah o pradzie rozruchu 600A, no i ladnie kreci silnikiem, koszt niemaly, za swoj dalm 321 zeta, ale wkoncu wydatek na kilka lat

akumulator
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 31, 2008, 23:55:11 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Cytuj (zaznaczone)

ale wkoncu wydatek na kilka lat

Chyba ze jakis debil uwierzy ze akumualtor jest bezobslugowy i nie bedzie go ladowal przez rok :) Wtedy na pewno nie bedzie "na lata"

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

akumulator
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 01, 2008, 22:10:21 pm »

bruns

• Gość
Cytat: "Stingerek"
Chyba ze jakis debil uwierzy ze akumualtor jest bezobslugowy i nie bedzie go ladowal przez rok
Bezobsługowość polega na wydłużonym okresie sprawdzania poziomu elektrolitu a nie doładowywaniu akumulatora prostownikiem . Ja nie doładowywałem akumulatora przez dwa lata bo dobrze ładuje alternator to co jestem też debilem ?

akumulator
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 01, 2008, 22:40:16 pm »

Arnold

• Gość
Sprawdzanie i ewentualne uzupełnienie poziomu elektrolitu raz na 3 miesiące - tak jest napisane w instrukcji do akumulatora. Jest to wg jednej z norm opisujących bezobsługowość, a tych norm jest chyba dwie.

akumulator
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 01, 2008, 23:00:59 pm »

bruns

• Gość
Właśnie sobie oglądam książeczkę od centra futura plus pt." Instrukcja użytkowania z gwarancją " i tu ciekawostka na ostatniej stronie w ramce jest napisane : " W praktyce termin bezobsługowy oznacza ograniczenie wykonywania czynności obsługowych ( sprawdzanie i ew. uzupełnianie poziomu elektrolitu ) raz na trzy miesiące " Dobre co ? Ładny mi bezobsługowy ! I jest to zgodne z normą PN-EN 60095-1

akumulator
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 01, 2008, 23:09:09 pm »

Arnold

• Gość
bruns, dokładnie o tym wspomniałem, bo też miałem 2 takie akumulatory i też czytałem te instrukcje i zapamiętałem to :)
Marketing...

akumulator
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 02, 2008, 10:12:36 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Cytuj (zaznaczone)

Ja nie doładowywałem akumulatora przez dwa lata bo dobrze ładuje alternator to co jestem też debilem ?

Cytuj (zaznaczone)

Właśnie sobie oglądam książeczkę od centra futura plus pt." Instrukcja użytkowania z gwarancją " i tu ciekawostka na ostatniej stronie w ramce jest napisane : " W praktyce termin bezobsługowy oznacza ograniczenie wykonywania czynności obsługowych ( sprawdzanie i ew. uzupełnianie poziomu elektrolitu ) raz na trzy miesiące " Dobre co ? Ładny mi bezobsługowy !

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie :)

akumulator
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 02, 2008, 11:45:43 am »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
no dobra a ciekawe jak sprawdzić poziom elektrolitu i ewentualnie go uzupełnić jak akumulator jest zamknięty fabrycznie i nie ma możliwości go otworzyć  a ponadto jest w tym miejscu plomba która wyraźnie mówi że zerwanie jej powoduje utratę gwarancji.
A wracając do Centry moje obawy co do tego aku sie potwierdziły, jest to gówno :evil: !!!!!
po miesiącu użytkowania padł, po niedzieli  wiozę go do sklepu i żądam zwrotu kasy , wywaliłem na niego 360zł a po miesiącu pływa już czarno biała kulka napięcie na zaciskach 11.5V bez obciążenia. Napewno nie jest to wina instalacji elektrycznej w aucie. Ze napięcie na nim aż tak spadło bo zwarcia żadnego nie ma a ładowanie jest na poziomie 14.4 V.

akumulator
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 02, 2008, 18:59:41 pm »

Arnold

• Gość
Centrę się normalnie otwiera i się sprawdza, natomiast co do Twojej opinii o nich, to muszę dodać, że pierwsza moja Centra Futura padła po miesiącu. Reklamacja w sklepie, stwierdzono wadliwą instalację u mnie, kłóciłem się, postanowili oddać do producenta. Producent uznał wadę fabryczną akumulatora i dostałem nowy. Ten nowy padł po roku, ostatnie jego dni były takie, że odpalałem z kabli, a potem jak zgasiłem to nawet po 10 sekundach już nie palił. Fakt, że u mnie też jest coś z instalacją, więc może to nie wina Centry tylko instalacji. Na razie mam jakiś niemiecki akumulator od malucha 44 Ah (min. katalog zaleca 45 Ah to Rovera) i jest super - 0 problemów. Zobaczymy ile pociągnie.

akumulator
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 02, 2008, 21:32:32 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
wiem wiem widziałem na Czerniewicach że masz coś z tą instalacją kłóciłam sie nawet z gregorem o to napięcie ładowania on mówił że dobre ja mówiłem że za małe. ale fakt faktem akumulator jest do .....

akumulator
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 11, 2008, 19:47:58 pm »

Długi

• Gość
Witam,
odkopię trochę temat odnośnie akumulatorów.
Muszę kupić nowy akumulator do Poloneza plusa. Kupił bym CENTRE ale ceny powalaja mnie na kolana. Np. CENTRA 62ah, 500A (en) w sklepie na dzień dzisiejszy kosztuje średnio 340 zł  (trochę drogo)
Zainteresowałem się akumulatorem również krajowym ale nieco tańszym: JENOX CLASIC 60ah, 450A (en) za 225 zł. (jeszcze tyle zniosę)
Mam pytanie do użytkowników JENOXów: Jak Wam się sprawują te akumulatory zimą, latem ile wytrzymują lat itd.

akumulator
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 11, 2008, 19:51:55 pm »

Offline Piotrek#1923

• Klubowicz
    • FSO 1.4_1.6_1.8
Ja przymierzam sie do zakupu tego dokładnie :

http://www.allegro.pl/item337908706_akumulator_centra_futura_55ah_600a_mega_promocja_.html

Centra Futura 55 Ah 600A

akumulator
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 11, 2008, 20:03:40 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
jak chcesz to bierz ja nie polecam .Czytaj mój poprzedni post na 1 stronie.

akumulator
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 03, 2008, 22:13:01 pm »

Offline Konrad

• Sympatyk
FSO - trzy literki - miliard emocji :D

Polonez Atu '96 1.6 OHV/1.8 K16    01.2008 - 07.2014
Skoda Felicia '98 1.6 8V                  03.2014 - 08.2015
Mazda 626 '00 2.0 16V                   09.2015 - ?