Autor Wątek: Gaśnie na gazie przy wysprzęgleniu  (Przeczytany 2933 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gaśnie na gazie przy wysprzęgleniu
« dnia: Styczeń 17, 2008, 18:16:55 pm »

Meyron

• Gość
Witam.Wiem,że temat po stokroc wałkowany był na forum,ale jeszcze raz proszę o ustosunkowanie się do mojego konkretnego przypadku zanim znów poniosę zbędne koszty.A mianowicie tak;instalacja gazowa LOVATO w Poldku 1.6 GLE od kilku ładnych lat działająca wzorowo ale do czasu.Od jakichś kilku miesięcy pojawia się problem gaśnięcia silnika lub spadku jego obrotów do bardzo niskich przy wysprzęgleniu w czasie jazdy.Zjawisko to występuje bardzo nie regularnie tzn.np.przez dwa tygodnie jest wszystko OK. a przez następny tydzien gaśnie po kilka razy dziennie nie ma reguły.Zauważyłem tez,że jedynym sposobem by zapobiec zgaśnięciu silnika w tym momencie jest delikatne wyciągnięcie ssania co bardzo ożywia jego pracę(normalnie gdy silnik ma 'te dobre chwile' nie potrzebuje ssania po rozgrzaniu bo dlawi się)Po zatrzymaniu autka i wyłączeniu ssania znów pracuje mułowato(niskie obroty)wtedy zakręcam o pełny obrót zaworek na parowniku i znów obroty wzrastają do prawidłowych ale po zgaszeniu nie mogę go ponownie odpalić,więc z powrotem wracam do poprzedniego ustawienia na parowniku odpalam i wszystko gra(aż do następnego razu)Gdzie leży przyczyna tego problemu?Aby zaoszczędzic zbędnego główkowania wymieniam co do tej pory poczyniłem;wymiana filtra gazu,filtra powietrza,spuszczenie oleiny z parownika,odwracanie rury wlotowej filtra powietrza we wszystkie strony swiata,regulacja gazu u dwóch różnych gazowników,sprawdzanie szczelności inst.,ustawianie zapłonu,sprawdzenie kabli,kopułki,nowe francuskie świece,ustawianie zaworów oraz gażnik po regeneracji (przy odnawianiu dawno nie używanej instalacji benzynowej)Pozostała jeszcze kwestia samego parownika,który jako jedyny nie był ruszany,ale tylko dlatego,że wszystkie wnętrzności miał wymieniane 1.5 roku temu(jakieś 8-10tys.km przebiegu)Czy możliwe,ze to on jest winny chociaż tak nie dawno odnawiany.A ha występuje także zjawisko lekkiego zachwiania obrotów przy ostrym zakręcie w prawo(na wysprzęgleniu)Proszę o wskazówki.Pozdrawiam. :?:

« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 17, 2008, 18:33:58 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
wyglada na to ,ze parownik niedomaga
odkrec duza membrane i sparwdz czy nie stwardniala - do tej czynno sci ,nie musisz wyjmowac parownika z samochodu ,wystarczy ze odkrecisz 6 srubek imbusowych

jezeli masz podcisnieniowy parownik ,to sprawdz polaczenie rurki podcisnienia z kolektorem - to w ramach niemozliwosci zapalenia
uzywaj tez do odpalenia czerwonego przycisku
a parownik ustaw tak ,zeby dobrze pracowal na cieplo ,a nie tak zeby dobrze zapalal - ciezko jest pogodzic te dwie czynnosci

za zapalanie pomoze tez zaslepienie w gazniku przewodu odprowadzajacego przedmuchy z komory korbowej
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 17, 2008, 20:06:33 pm »

Meyron

• Gość
parownik ustaw tak ,zeby dobrze pracowal na cieplo ,a nie tak zeby dobrze zapalal - ciezko jest pogodzic te dwie czynnosci

Zanim to wszystko się pokićkało doskonale odpalał z gazu jak i póżniej na nim pracował,chyba faktycznie przedwcześnie wyeksploatował się parownik.A jeszcze pamiętam zimę rok temu kiedy odpalałem na gazie bez zająknięcia przy -10 st.Dziękuję za wszelkie sugestie wszystkie biorę pod uwagę.Mój znajomy gazownik będzie miał swoją chwilę prawdy.

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 18, 2008, 19:00:38 pm »

bodzio82

• Gość
mam to przypadlosc u siebie dosc dlugo najgorzej jak go przeciagne to gasnie smierdzi gazem i wslasnie te ssanie wtedy mu pomaga jak kolega napisal :D ,ja dochodze do wniosku ze to moze byc wina filterka gazu moze byc zanieczyszczony nienadajacy sie do dalszego uzywania jutro wymienie go i zobacze czy cos pomoglo,ale niestety podejrzewam ze i wina moze lezec po stronie reduktora po prostu sie juz wysluzyl moze zmiana membran by pomogla nie wiem ja mam reduktor landi  6 lat temu wymieniony -normalnie nowka :mrgreen:

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 18, 2008, 21:48:32 pm »

Meyron

• Gość
Choć problem jak piszesz podobny to przyczyna mojego chyba nieco inna.Filtr gazu wymieniany całkiem nie dawno i jak do tej pory nie wyczułem jakiegoś szczególnie zwracającego uwagę zapachu gazu.Tak też chyba będę musial zainwestowac w nowy zestaw regeneracyjny do reduktora (przynajmniej 100 zł.+robocizna)Dzięki za zainteresowanie. :roll:

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 18, 2008, 22:17:47 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
raczej 45pln :D
i jaka robocizna ? sam sobie zmien membrany
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 18, 2008, 22:51:21 pm »

bodzio82

• Gość
popieram samemu zawsze pewniej niz dac komus :wink:
zreszta chyba i ja sobie zmienie na nowe i przy okazji wyczyszcze parownik bo juz dawno nie czyscilem i napewno sam bo to nic trudnego

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 19, 2008, 14:02:58 pm »

FSO maniak

• Gość
Cytat: "KGB"

Wychodze z zalozenia, ze jak się nie ma pojecia o LPG to lepiej dac komus, do wymieniania, cos sie zle posklada i bedzie lipa...

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 19, 2008, 14:29:11 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Cytat: "FSO maniak"
Cytat: "KGB"

Wychodze z zalozenia, ze jak się nie ma pojecia o LPG to lepiej dac komus, do wymieniania, cos sie zle posklada i bedzie lipa...

zeby zle poskladac parownik lovato to trzeba miec talent
porownywalny do gryzienia klockow LEGO zamiast laczenia ich

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 19, 2008, 18:57:36 pm »

Meyron

• Gość
Co do ceny zestawu regeneracyjnego do parownika Lovato,którą podajesz to jestem zaskoczony :shock: Jakieś 1.5 roku temu kiedy go odnawiałem dałem za niego nie całe 100 PLN.Czy dzisiaj te akcesoria potaniały czy ja wtedy trafiłem na najdroższy sklep w całej Unii Europejskiej.Co do robocizny to znajomy gazownik zrobi to taniej,ja zaś będę miał pewność,że wszystko gra(sam mam blade pojęcie na ten temat) :oops: Najważniejsze by prawidłowo zdiagnozować usterkę mojego autka,jeżeli to jest faktycznie problem reduktora to kwestja najwyżej stu paru złotych,SPOKÓJ W CZASIE JAZDY-BEZCENNY. :D Dzięki.

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 19, 2008, 19:39:25 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
najwazniejsza jest membrana duza (II stopnia) i juz pisalem ,zebys ja wyjal i obmacal - musi byc stosunkowo miekka i rownie miekka na calej powierzchni
czyli miekkosc ceraty ,a nie twarda jak tektura

oczywiscie ,ze zestawy stanialy ,bo do mojego JA placilem jakies 2 lata temu 80pln ,a teraz po 60-65pln chodza
do lovato zawsze byl najtanszy i 1.5roku temu kosztowal jakies 60-70pln

naprawde nie ma czego zepsuc w tym parowniku,sa dwa warunki bezpiecznej regeneracji:
- wkrecanie srub z wyczuciem ,by nie zerwac gwintow
-delikatne manewrowanie duza membrana przy zdejmowaniu ,by nie wygiac dzwigienki (nie jakas tam specjalna delikatnosc ,tylko poprostu nie ciagnac na sile membrany )

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 22, 2008, 17:02:20 pm »

Meyron

• Gość
Witam po krótkiej przerwie.Problem gaśnięcia mojego poldka zdaje się jest rozwiązany.Po dzisiejszej wizycie u gazownika i rozebraniu parownika okazało się,że ta malutka membranka w samym srodku jest nieco stwardniała.Do tego wyszło iż była to podróba,która wizualnie różniła się od oryginalnej tym,że była cała czarna,natomiast firmowa membrana Lovato posiada wklejoną jasną papierową uszczelkę.Teraz wszystko powinno działać jak należy,ale to tak na prawdę okaże się po kilku dniach jazdy.Ku przestrodze wszystkich w przyszłości wymieniających akcesoria w swoich reduktorach,zwracajcie uwagę na ich oryginalne pochodzenie.W przeciwnym razie będziecie mieli 'powtórkę z rozrywki' najwyżej po roku eksploatacji  tak jak ja. :mrgreen: Pozdrawiam.

Mam ten sam problem ale w GLI...
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 09, 2008, 17:42:14 pm »

Milek#1944

• Gość
Moj poprzedni problem (mulil do 2500rpm) Panowie naprawilem sam :) lapal lewe powietrze poprostu w miejscu gdzie rozprezony gaz wlatuje pod filtr powietrza ;) no i wszystko gralo 2 dni az tu po przejechaniu jakichs 380km jednego dnia dojechalem do skrzyzowania i zgasl...I tak pare razy a potem jakos znowu przestal ;) na benzynce chodzi bez zarzutu. Podejrzewacie to samo? Parownik jest czysty, spuszczalem z niego syf ale i tak nic nie bylo. Orientuje sie ktos ile kosztuje zestaw naprawczy do lovato?

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 09, 2008, 22:33:53 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
stówkę orginał.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 10, 2008, 00:02:23 am »

Meyron

• Gość
Podróba też stówkę-uważaj ja się tak kiedyś nabrałem. :evil:

« Odpowiedź #15 dnia: Luty 10, 2008, 02:00:41 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
zestaw naprawczy do lovato 50-60pln

« Odpowiedź #16 dnia: Luty 10, 2008, 11:41:12 am »

Milek#1944

• Gość
dzieki,bede uwazal :)

« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 21, 2008, 20:08:42 pm »

Piotrek89

• Gość
Ja też mam taki problem z moją polonią tylko że moja jest na wtrysku jednopunktowym i tez czasami gaśnie jak sie wciśnie sprzęgło. Miał wymieniony parownik, był ustawionyi wszystko było ok ale po kilku siesiacach zaczol gasnąć więc wybrałem się do gazownika i go ustawił ale nadal to samo, taki kolo mi poradził zeby ustawić zawory bo ponoć zakleszczają się te wylotowe jak silnik zchodzi z dużych obrotów a drugi znowu mówił że dostaje lewego powietrza. Nie wiem co już mam robić. Pomocy!!

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 22, 2008, 01:01:42 am »

1.5 GLE

• Gość
Najprosciej sprawdzic na poczatek czy nie lapie lewego powietrza. Zakryj wlot cieplego i zminego powietrza- powinien od razu zgasnac. Jesli nie zgasnie sprawdz szczelnosc obudowy filtra powietrza i uszczelek w okolicach dolotu. Na benzynie rozumiem ze nie gasnie? Jesli nie to raczej zaworow bym do tego nie mieszal

« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 22, 2008, 10:44:02 am »

Piotrek89

• Gość
Na benzynie nie udało mu się zgasnąć tylko na LPG. Jak będe miał chwilke czasu to zrobie tak i napisze jaki był efekt.