Autor Wątek: Ogrzewanie  (Przeczytany 17348 razy)

Ogrzewanie
« Odpowiedź #40 dnia: Sierpień 15, 2009, 10:55:55 am »

przemek1987

• Gość
Witam ! Odnowie temat

Autko to polonez caro z 94 r 1.6 GLI. Moja dmuchawa strasznie słabo działa, gdy dziala na 1 poziomie wlacznika dmucha slabo a gdy przelacze na kolejne poziomy slychac glosniej silnik dmuchawy (obroty jej rosna) a wcale mocniej nie dmucha. Czy to moze byc sprawa, ze silnik zlapal lewe obroty ? Miałem tak w poprzednim aucie (renault 19) pomoglo przelozenie kabli w kostce. Regulacje w aucie mam sprawne - chodzi o kratki i te ciegienka, bo wszystko ladnie przelancza.

Ogrzewanie
« Odpowiedź #41 dnia: Sierpień 15, 2009, 22:37:15 pm »

Offline graczol1

• Sympatyk
    • Borek 1.4 & Caro 1.6
a zimne powietrze masz otwarte?? tzn. mogła się urwać linka od otwierania klapki, a jak ona jest zamknięta to nie ma skąd wentylator powietrza wziąć.
nic się tak wzajemnie nie uzupełnia jak szlifierka kątowa i migomat...
...i sto koni w Borku goni...
FSO POLONEZ Your best discovery

Ogrzewanie
« Odpowiedź #42 dnia: Sierpień 16, 2009, 10:31:29 am »

przemek1987

• Gość
tak, zimne powietrze wieje, wszystkie przesowaki dzialaja i linki sa cale ( sprawdzalem juz to ) Wiecie moze gdzie znajduje sie ten silnik od dmuchawy ? cos gdzies przeczytale ze obok nagrzewnicy ale gdzie ona jest to tez nie wiem ;]

Ogrzewanie
« Odpowiedź #43 dnia: Sierpień 16, 2009, 11:08:38 am »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
Może jeszcze tego nie odkryłeś ale w polonezie raczej nie ma silnej dmuchawy...
A poza tym proponuję znaleźc wolny dzień i rozebrac to wszystko. Sprawdzic, wyregulowac, oczyścic. Potem jak będzie już zimno bedziesz zadowolony, że masz z tym spokój.
Trzeba zdemontować środkowy panel na radyjko, popielniczkę itp. Ujrzysz cały ten wynalazek nagrzewnicy... Silnik z wiatrakiem jest wewnątrz tej obudowy tuż pod grzejnikiem. Należy rozebrać wszystko, zdemontować, grzejniczek przepłukać, klapki wyregulować. Można jeszcze wymienić zaworek na plastikowy z lublina i cieszyć się lekkością przesuwu... Niestety trochę roboty jest i bardzo tam niewygodnie
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

Ogrzewanie
« Odpowiedź #44 dnia: Sierpień 16, 2009, 11:17:52 am »

przemek1987

• Gość
to moje pierwsze lato z polonezem,.W zime nie potrzebowalem mocnego nadmuchu, wystarczalo mi ze nagrzewnica dziala  bardzo dobrze i szybko cieszylem sie cieplem. Bede musial poswiecic sobie wolny weekend i wszystko przeczyscic.

Ogrzewanie
« Odpowiedź #45 dnia: Październik 08, 2009, 07:27:33 am »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
no i przyszedł kres na moją w pewnym momencie jazdy poczułem że w butach mam jakoś mokro patrze a tam kałuża na dywaniku. po obu stronach dobrze że blisko od domu to jakoś dojechałem.  Teraz moje pytanie czy wystarczy zdemontować słupek i wszystko ładnie na wierzchu czy trzeba wyciągać nie daj Boże dechę. jakie niespodzianki czekają przy tej robocie.
Pan inżynier widzę, że lubi jeździć tym polonezem

Ogrzewanie
« Odpowiedź #46 dnia: Październik 08, 2009, 10:02:52 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Sćiągasz konsole środkową.... schowek, i wszystko od deski w dół po prawej stronie.
Deski odkręcać nie trzeba. To plus prawda ?

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

Ogrzewanie
« Odpowiedź #47 dnia: Październik 08, 2009, 10:37:13 am »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
dokładnie plus

Ogrzewanie
« Odpowiedź #48 dnia: Październik 08, 2009, 13:42:22 pm »

Offline Multec

• Sympatyk
    • E46 325Ci | ROVER 45 1.8 | C+ 98 | Caro 1996 1.6 16V
Jeśli chcesz mieć porządny dostęp to trzeba zwalić dechę i odkręcić rury prowadzące powietrze.
"JAZDA PRÓBNA" c.d nastąpi...

Ogrzewanie
« Odpowiedź #49 dnia: Październik 08, 2009, 14:14:30 pm »

Wojtas

• Gość
NIe wiem jak to w plusie rozwiązali, ale u mnie woda na dywanikach się znalazła po tym jak zatkały się odpływy z plastikowego podszybia. Były całe zawalone gnijącymi liściami, więc woda nie miała jak odpłynąć, aż w końcu się przelała i wlała się do ukłądu przewietrzania  do środka.

Ogrzewanie
« Odpowiedź #50 dnia: Październik 08, 2009, 23:07:57 pm »

Offline hans

• go hard or go home !
  • Sympatyk
    • ulep
Pany, mam takowy problem, ogrzewanie miałem od zawsze słabe, lewa strone lekko grzała ale baaardzo słabo, a prawa w ogole... teraz mam wiekszy problem... idzie zima a mi nawiew nie chce sie przelaczyc na szybe ;/
nie masz hebla w gazie?! To narazie!

Ogrzewanie
« Odpowiedź #51 dnia: Październik 08, 2009, 23:47:32 pm »

Offline OZi1845

• MG
  • Sympatyk
    • Volvo S80 2.4 20V :P
masz gdzies jakas dziurke w ktoryms z tych wezykow od podcisnienia
Był: Polonez Caro Plus 1.4GTi [109KM]
Było: BMW 318TDS Touring
Jest: Volvo i DL650

Ogrzewanie
« Odpowiedź #52 dnia: Październik 08, 2009, 23:51:06 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
Albo jakieś cięgienko przy nagrzewnicy, ktore lubi odpasc - nie mam plusa ale tak czytalem.

Ogrzewanie
« Odpowiedź #53 dnia: Październik 09, 2009, 19:16:03 pm »

Offline Ukash

• Sympatyk
    • Peugeot 208 / Fiat 126p 1977r
u mnie nie chodziło sterowanie kierunkiem nawiewu bo spadł wężyk od tej kuli pod maską, może u Ciebie to samo?

a jeśli chodzi o grzanie to tak jak napisał OZi1845 - chwila i już ciepło  :wink:
Było: Atu+ 1.6 GSi 97'; Atu+ 1.4 GTi 16v turbo...
Jest: Peugeot 208 ; Fiat 126p 1977r

Morał taj bajki jest krótki i niektórym znany, jak nie ma warunków, nie zaiwaniamy... :D

Ogrzewanie
« Odpowiedź #54 dnia: Październik 10, 2009, 13:11:35 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
wygrzebałem dzis to ustrojstwo męka niemiłosierna żeby to wyjąc i nic nie uszkodzić. Niestety tego 2 nie udało się zaliczyć bowiem pękł jeden z miliona plastików ktore durne koreańce tam wpakowały. Ale juz odpowiednia mieszanka klejów załatwiła sprawę. Zamówiłem  nagrzewnice czekam aż dojedzie, zobaczymy czy uda się to złożyć. Najgorsza sprawa to odpowiednio spasować wszystkie kanały.

Ogrzewanie
« Odpowiedź #55 dnia: Październik 13, 2009, 15:32:18 pm »

Offline hans

• go hard or go home !
  • Sympatyk
    • ulep
Cytat: "OZi1845"
w moim pluszaku to minute po odpaleniu silnika mam juz cieple powietrze z nawiewow

zazdroszcze Ci. Jak zamkne doplyw powietrza z zewnatrz to wtedy nawet cieplo jest. Musze zrobic to ogrzewanie bo cholernie paruja szyby

Ogrzewanie
« Odpowiedź #56 dnia: Październik 13, 2009, 16:05:09 pm »

Offline OZi1845

• MG
  • Sympatyk
Cytat: "hans"
Cytat: "OZi1845"
w moim pluszaku to minute po odpaleniu silnika mam juz cieple powietrze z nawiewow

zazdroszcze Ci. Jak zamkne doplyw powietrza z zewnatrz to wtedy nawet cieplo jest. Musze zrobic to ogrzewanie bo cholernie paruja szyby
moze masz cos zle podlaczone, ogolnie rover jest caly z aluminium i ma w silniku moze z 2litry plynu wiec moment sie nagrzewa..
jak cos to tanio odsprzedam Ci mojego antyka  :D

Ogrzewanie
« Odpowiedź #57 dnia: Październik 13, 2009, 16:11:47 pm »

Offline hans

• go hard or go home !
  • Sympatyk
    • ulep
OZi1845, nie stać mnie :D ja chce zrobic swojego O! :D Chyba czas najwyższy zwalić dechę i popatrzec co tam sie dzieje. Jak byłem w lutym w ASO mowilem zeby zrobili mi ogrzewanie to wymienili termostat :| nic wiecej. Najlepsze jest to, że jak jechałem po autostradzie 140 - 160 (ohv-ka jeszcze wtedy) to grzał pieknie! jak zwolnilem do 80 to przestał grzać.

Ogrzewanie
« Odpowiedź #58 dnia: Październik 13, 2009, 19:33:19 pm »

Offline OZi1845

• MG
  • Sympatyk
A temp silnika masz normalnie ciagle 90st? Ewentualnie mozesz miec zapchana nagrzewnice.

Ogrzewanie
« Odpowiedź #59 dnia: Październik 13, 2009, 22:15:31 pm »

Offline hans

• go hard or go home !
  • Sympatyk
    • ulep
OZi1845, nie, temp osiaga 90st tylko jak stoje w korku.