Autor Wątek: Montaz elektrycznego siłownika do otwierana bagażnika  (Przeczytany 23471 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Montaz elektrycznego siłownika do otwierana bagażnika
« dnia: Marzec 15, 2008, 13:34:23 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
Witam wiem że gdzieś kiedyś widziałem artykuł na temat montażu siłownika do otwierania bagażnika chodzi o to żeby był on sterowany z centralki alarmu, dziś z Maro 1500 żeśmy sie głowili jak to założyć żeby to miało ręce i nogi i nie było tego za bardzo widać w bagażniku, jak ktoś ma jakiś namiar na taki artykuł to proszę o linka
Pan inżynier widzę, że lubi jeździć tym polonezem

« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 15, 2008, 13:43:06 pm »

Offline Osfald

• Sympatyk
    • JAGUAR XJL 3.0 Supercharged 380KM
u mnie w Caro Plusie wygladalo to tak:

nie pamietam juz jak wygladal zamek w atu ale mysle, ze inny to on nie byl  :wink:

silownik zamocowalem ze pomoca blachowkretow bezposrednio do karoserii, koncowke szprychy ktora jest w komplecie z silownikiem wygiolem tak aby wchodzila w to samo oczko co linka... dzieki temu bedzie dzialac otwieranie awaryjne w postaci linki i elektryczne (reczne lub z pilota) poprzez silownik

z tego co pamietam to artykul na PTK byl autorstwa Bociana... pisz do niego, napewno pomoze
FSO Car Team
12 lat przejeździłem wyrobami FSO. Są powody do dumy :)

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 15, 2008, 13:44:35 pm »

Offline Maxiu

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro MR 91
ja w Caro mam silownik na tej belce co jest zaraz jak podniesiesz dywanik od koła zapasowego. W lewym rogu.
FSO Polonez Caro 1.6 k16 :) lpg 92' L-46
4 elektryczne szyby , wspoma, lusterka elektryczne, podgrzewane, IG Standard podgrzewane, podłokietnik
były #1935

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 15, 2008, 15:12:06 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Tyle ze u mnie jest tak ze centralka otwiera drzwi a jakby otwierala klape za kazdym razem to jeźdizłbym z otwartym bagaznikiem. Trzeba to zrobić na osobnym obwodzie.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 15, 2008, 15:28:09 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Tylko, że to pewnie musiałaby być centralka przystosowana. Pilot z 2 guzikami jakiś. Chyba że na raz otwarcie drzwi, za drugim razem bagażnik np. a za trzecim już zamyka drzwi.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 15, 2008, 15:30:00 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
Najlepiej jak centralka ma osobny kanał do otwierania bagaznika, w wielu alarmach tak jest. U mnie za silownik robi elektromagnes rozrusznika, wedlug niektorych to przesada ale ja nie narzekam.

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 15, 2008, 16:16:03 pm »

Maro1500

• Gość
W tym przypadku klapa bagaznika ma byc otwierana silownikiem ktory dostniae sygnal "otwarcia" z centralki alarmu :D .
Kwestia jak to dobrze zainstalowac, bo jak podlaczyc to juz prawie wiemy co i jak :)

A i dodatkowo musi byc zalozona sprezyna ktora bedzie powodowac cofanie sie ramienia silownika, po dostaniu sygnalu do otwierania
Nie bardzo wiemy jak sie do tego zabrac...

Osfald a jak Ci silownik pracuje? Nie masz sprezyny? No bo jak go otworzysz to sam nie wruci? Czy ci wraca?

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 15, 2008, 18:41:30 pm »

Offline Osfald

• Sympatyk
    • JAGUAR XJL 3.0 Supercharged 380KM
zadnej dodatkowej sprezyny nie musisz montowac - pomysl jak wraca linka do pozycji spoczynkowej... sam zamek zawiera odpowiednie sprezyny

w koncu ruszyc silownik "na luzie" to zaden problem :) silownik jaki mialem zamontowany to typowy "szesciokilogramowiec" z allegro.. np taki:

http://www.allegro.pl/item328014883_najmocniejszy_uniwersalny_silownik_8kg_slave.html

moj zamek wygladal tak:

a zdalne sterowanie oczywiscie wykonuje sie za pomoca drugiego kanalu alarmu
FSO Car Team
12 lat przejeździłem wyrobami FSO. Są powody do dumy :)

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 15, 2008, 18:55:05 pm »

marcij

• Gość
Sprezyna nie jest potrzebna, ta ktora jest w zamku jest wystarczajaca. Ja mam silna awersje do wiercenia w blachcach samochodu i zamontowalem silownik na odpowiednio wygietym plaskowniku do tego uchwytu linki. Bylo niestety na wcisk z plastikiem ktory to przykrywal. W sumie to chyba lepiej sie przemoc i wywiercic te dziurki.Niestety z powodu zlego przelacznika silownik sie spalil. Jak zakupie nowy silownik i znajde troche czasu to bede kombinowal z jakims innym rozwiazaniem, tak go przykrecic nie moge , bo teraz leci tamtedy gazowa rurka "osemka".

I tutaj mam pyanie , poniewaz nie mam opcji sterowania dodatkowym kanalem, chcialbym sie dowiedziec , jak rozwiazujecie sprawe w takim przypadku ? Ja mialem zalozony mikroprzelacznik typu reset w tym wycieciu do podnoszenia klapy, ale pod wplywam zbyt duzego obciazenia , lub wilgoci szybko powstalo na nim zwarcie , przepalajac silownik.

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 15, 2008, 21:07:23 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
Cytat: "marcij"

I tutaj mam pyanie , poniewaz nie mam opcji sterowania dodatkowym kanalem, chcialbym sie dowiedziec , jak rozwiazujecie sprawe w takim przypadku ? Ja mialem zalozony mikroprzelacznik typu reset w tym wycieciu do podnoszenia klapy, ale pod wplywam zbyt duzego obciazenia , lub wilgoci szybko powstalo na nim zwarcie , przepalajac silownik.

Co prawda nie wiem, jak by to wyglądałoi z realizacją, ale na upartego, jakbyś nie chciał żadnego guzika, mugłbyś przyczepić od spodu klapy pod szybą ( albo np w lampie przy świetle od wstecznego ) czujnik indukcyjny, który by sterował przekaźnikiem. Wystarczyłoby przejechać obok czymś metalowym. Chociażby kluczykiem, czy branzoletką od zegarka, przekaźnik uruchamiałby siłownik.

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 15, 2008, 21:25:51 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
dobra Panowie sterowanie z dodatkowego kanału mamy teraz trzeba to podłączyć przez przekaźnik żeby nie spalić centralki od alarmu i teraz pojawiają sie klocki chocki, w normalnym stanie rzeczy na siłowniku utrzymuje sie napięcie 12V czyli siłownik ma sygnał zamknięcia ( jest w pozycji wciągniętej) teraz przy przytrzymaniu guzika dłużej( sygnał dla otwarcia klapy) moim zdaniem powinna nastąpić zamiana biegunów tak aby sie on wysuną a tu wychodzą jakieś cyrki bo po przytrzymaniu guzika dłużej następuje zanik napięcia na siłowniku i w tym momencie można go dopiero wyciągnąć a do tego potrzebna jest sprężyna tak jak pisze maro bo już doświadczania robiliśmy.
Pytanie teraz takie jakie powinny być pozycje siłownika przy otwartym i przy zamkniętym zamku klapy i czy ma ktoś to może zrobione przez przekażnik

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 15, 2008, 21:25:54 pm »

andrzej

• Gość
Cytat: "matucha"
Cytat: "marcij"

Co prawda nie wiem, jak by to wyglądałoi z realizacją, ale na upartego, jakbyś nie chciał żadnego guzika, mugłbyś przyczepić od spodu klapy pod szybą ( albo np w lampie przy świetle od wstecznego ) czujnik indukcyjny, który by sterował przekaźnikiem. Wystarczyłoby przejechać obok czymś metalowym. Chociażby kluczykiem, czy branzoletką od zegarka, przekaźnik uruchamiałby siłownik.

fajny pomysł, tylko jakby to wyglądało np. w mieście? stoi autko pod markietem na parkingu, ktoś prowadzi wózek (albo stoi obok auta) i nagle psztyk! klapa otwarta... bo akurat ktoś stał np z wózkiem przy Twoim samochodzie... może to jakaś wielka przesada ale sens chyba jasny (przykład...)... różnie to może przecież być!

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 15, 2008, 21:30:22 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
Ale możesz zrobić na przykład tak, że działa tylko o ile alarm jest wyłączony, albo drzwi otwarte. Poza tym zasięg takiego czujnika to powiedzmy 20mm, a możesz ustawić nawet na 10mm.

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 15, 2008, 21:31:37 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
nie robić OT w temacie!!!! jasno tyczy sie oddzielnego kanału sterowania

« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 15, 2008, 21:35:50 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
Mariusz#1926, czyli o ile zrozumiałem, to chcecie zrobić tak, żeby tam gdzie było 12V ma być masa, a z masy ma wejść na 12V ?

« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 15, 2008, 21:42:38 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
po 1 siłownik nam sie k....o grzeje przyczyną chyba jest to że ma ciągle napięcie( niewiem)
po 2 chcemy znaleźć rozwiązanie jak zrobić żeby  po wciśnięciu przycisku dla klapy nastąpiło zwolnienie zamka bagażnika
po 3 chcemy zrobić to przez przekaźnik ( podanie sygnału  z centralki powoduje przyciągnięcie zwory w przekaźniku i podanie sygnału na siłownik)
 po 4  chcemy wiedzieć   czy podczas zamykania klapy na siłowniku ma być jakieś napięcie (nie wydaje nam sie to  naszym zdaniem nic tam nie powinno być aby chodził lekko)
i po 5 w jakich położeniach powinien znajdować sie siłownik przy otwieraniu i zamykaniu klapy, chodzi o to czy cięgno siłownika ma być wysunięte czy schowane jak tak to w jakich przypadkach

« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 15, 2008, 21:53:43 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
Mariusz#1926, odnośnie 1 to się napewno grzeje przez to, że cały czas prąd płynie. Macie mały kaloryfer. Jak już napisał Osfald, zróbcie tak, że prąd płynie tylko w momencie otwierania.

Na 4 też odpowiedział już Osfald. Po otwarciu siłownik już cały czas zostaje "na luzie".

A co do 3 to nie bardzo rozumiem pytanie - w sumie to odpowiedź na 2 ;)

« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 15, 2008, 21:57:06 pm »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
w czasie gdy nic sie nie dzieje na silowniku nie moze byc zadnego napiecia, tylko masa

gdy chcemy otworzyc klape naciskamy przycisk, podający + (z przekaznikiem czy bez-nie ma znaczenia) ktory uruchami silownik i pociagnie za dzwigienkę, silownik sam wroci w polozenie pierwotne dzieki sprezynie w zamku(jest mocna)

nie widze tu jakiegos wiekszego problemu

ja mam pomysl na sterowanie tego silownika z alarmu, ale nie poprzez dodatkowy kanal(przycisk w pilocie) tylko poprzez guziczek ukryty we wnęce do podniesienia klapy
,ktory bedzie tylko wtedy "czynny" gdy samochod bedzie otwarty, gdy zamykam to wtedy guzik sie dezaktywuje i otwarcie z zewnątrz jest niemozliwe
Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 15, 2008, 22:43:45 pm »

Maro1500

• Gość
Ale po co zakladac silownik i nie moc otwierac bagaznika z pilota tylko guzikiem, mamy przeciesz raczke od tego  :wink:

Nie wydaje mi sie zeby ta sprezyna przy zamku wystarczyla aby silownik wrucil... silownik ma moc ponad 8kg. a ta sprezynka mmm... Po "zamknieciu" silownika prubowalismy go rozciagnac i niebardzo mi to szlo...

Ma znaczenie czy z przekaznika! Sygnal moze spalic centralke alarmu :!:

« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 15, 2008, 22:57:09 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
Jaki to byl silownik, standardowy od centralnego? Ja jak zakladalem sobie centralny zamek to koncowke silownika wyciagalem i chowalem jak chcialem, jednym palcem.
Zakladam ze jest to slave, wiec masz dwa kable. Musisz sprawdzic do ktorego przyklada sie plusa a do ktorego mase zeby koncowka sie schowala. Mocujesz to tak aby koncowka byla maksymalnie wyciagnieta i łączysz z uszkiem zamka. Kiedy podasz plusa, lub mase do silownika, wciagnie on uszko i otworzy klape. Radze uzyc przekaznika, bo wyjscia z alarmu moga byc slabe, na przyklad u mnie w alarmie wyjscie masy do domykania szyb wytrzymuje tylko 100mA.