Autor Wątek: wentylator  (Przeczytany 2958 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wentylator
« dnia: Marzec 25, 2008, 16:35:13 pm »

gawer

• Gość
Witam
gdy silnik osiagnie temperature ponad 90*C wentylator nie wlancza sie :( co sie dzieje kiedy powienien sie wlaczyc ? co moze byc przyczyna ze sie nie wlancza ?

Pozdrawiam

wentylator
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 25, 2008, 17:20:44 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Popsuł się włącznik, albo przewody z niego wyleciały np. Wyciągnij przewody z czujnika w chłodnicy, zewrzyj ręcznie i sprawdź czy się załączy.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

re
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 05, 2008, 22:05:38 pm »

gawer

• Gość
no wiec tak sprawdzalem na krotko wentylator i dziala, lecz gdy osiagnie temperature wentylator sie nie wlacza :( pomocy !!!! czy to wina tego termostatu ? czy moze byc tego jakas inna przyczyna?
pozdrawiam

wentylator
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 05, 2008, 22:07:13 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Uszkodzony włącznik - ten z którego wyciągnąłeś przewody. Nowy to koszt nieco ponad 10 zł.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

wentylator
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 06, 2008, 08:17:12 am »

bosu

• Gość
gdy zewrzesz kable na krótko to wentylator się włancza czyli jest uszkodzony termostat

re
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 06, 2008, 15:32:19 pm »

gawer

• Gość
a co z bezpiecznikami? czy jest jakis odpowiedzialny za wentylator ?

Re: re
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 06, 2008, 16:28:11 pm »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
Cytat: "gawer"
a co z bezpiecznikami? czy jest jakis odpowiedzialny za wentylator ?

skoro wentylator na krótko się włącza to nie jest to wina bezpiecznika. W chłodnicę jest wkręcony czujnik termiczny, szlag go trafił i już. Spuść wodę z układu, wykręć czujnij, wkręć nowy, zalej cieczą, odpal, odpowietrz, zagrzej i ciesz się sprawnyn układem :).
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;

wentylator
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 06, 2008, 16:46:51 pm »

Meyron

• Gość
Opcja szukaj również czasem może być przydatna podobny problem poruszony był w temacie 'wiatrak od chłodnicy się nie wyłącza'Pozdrawiam :wink:

re
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 06, 2008, 20:11:58 pm »

gawer

• Gość
oki dzieki za wszystko!

wentylator
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 09, 2008, 16:47:33 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Lub jesli nie chcesz sie bawic i raz na zawsze wyeliminowac problemy z czujnikiem, zrob sobie wylacznik wentyaltora w kabinie.
trzy czwarte polonezow jakie widzialem ma taki patent lacznie z moim.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

wentylator
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 12, 2008, 00:49:34 am »

Arnold

• Gość
Kup dokładnie taki sam czujnik jak był, bo 1.4 mają chyba inne niż OHV-ki :!:  Przynajmniej tak wynika z moich obserwacji, kiedy założyłem chłodnicę od Plusa 1.6 razem z czujnikiem. W korku wentylator teraz się dużo później włącza i szybciej wyłącza, czyli za chwilę musi się włączyć ponownie i tak dopóki nie ruszę...

wentylator
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 12, 2008, 13:52:52 pm »

alex1916

• Gość
Wyjmij od siebie z chłodnicy i kup taki sam skoro targają Tobą wątpliwości sprzedawcy ;) Btw, o co chodzi z tym "yyy"? ;)

@down:
Pomerdało mi się z tym czujnikiem wentylatora, no zdarza się ;)

wentylator
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 12, 2008, 14:19:05 pm »

Offline G.T.

• Sympatyk
Cytat: "alex1916"
Wyjmij od siebie z chłodnicy i kup taki sam skoro targają Tobą wątpliwości sprzedawcy ;) Btw, o co chodzi z tym "yyy"? ;)

a od kiedy termostat jest w chlodnicy?? :shock:

wentylator
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 12, 2008, 14:22:20 pm »

Arnold

• Gość
gawer, ja taki kupiłem od tego samego sprzedawcy (mieszka niedaleko mnie). Cena jest bardzo dobra, termostat jest oryginalny. Jest na nim napisane "88", może to być jego temperatura otwarcia, jednak w Morawskim jest napisane:
- temp. początku otwarcia 76...80 *C,
- temp. pełnego otwarcia 82 *C.

Ja swojego jeszcze nie zakładałem, kupiłem na zapas.

wentylator
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 31, 2008, 15:41:58 pm »

Nikita

• Gość
z tego co tu czytam termostat niby odpowiada za wlaczenie sie wentylatora na chlopski rozum bo otwiera duzy  obieg i czujnik przy chlodnicy wtedy zalacza wentylator dobrze mysle czy zle bo poza czujnikiem temperatury nie ma innych kabelkow do niego jest  jeszcze jakis czujnik przy chlodznicy nie wiem za bardzo od czego ale chyba wlasnie od wentylatora prawda????

[ Dodano: 31 Paź 2008 15:45 ]
bo ja mam podobny problem tylko ze termostat bedzie dobry poniewaz chlodnica jest tez goraca wiec problem moze gdzie indziej lezy tylko gdzie ????

wentylator
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 31, 2008, 15:51:11 pm »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
Przeczytaj cały temat od początku - wszystko zostało napisane!!
Prościej się już nie da.

Masz z boku chłodnicy wkręcony czujnik termiczny - włącznik wentylatora, odszukaj go i wtedy zrób to: http://www.fsoptk.pl/forum2/viewtopic.php?p=336568#336568 jeżeli zadziała to wymień ten włącznik i już.
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;