Autor Wątek: Wyje przy uruchamianiu  (Przeczytany 5624 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wyje przy uruchamianiu
« dnia: Kwiecień 22, 2008, 21:01:46 pm »

maxi

• Gość
Witam,

pojawił  się kolejny, niepokojacy objaw -  słychać ciche  wycie pod  maską,  jak  włączam silnik...Czasem też dzieje sie  to  przy dodawaniu gazu  w trakcie jazdy.
Auto to Polonez  Caro plus  1,6 GLI, przebieg 93 tys. ,2000r.

Może ktoś miał podobny  objaw...  :roll:
Proszę  o wskazówki.

Pozdr

Wyje przy uruchamianiu
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 22, 2008, 21:09:06 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
maxi, nawet się nie pochwaliłaś, że zmieniłaś autko ;)

A to wycie to rzeczywiście wycie, czy raczej "brzęczenie"? Mniej więcej skąd dochodzi? Próbowałaś posłuchać z otwartą maską jak ktoś inny odpalał?? Może coś lużnego jest po prostu.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

Wyje przy uruchamianiu
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 22, 2008, 21:18:03 pm »

e_gregor

• Gość
He he. A jest tutaj ktoś kto tego w ohv niema? Przeważnie pojawia sie to zaraz po uruchomieniu silnika, podczas jazdy przeważnie w zakresie 2-3 tys. obrotów oraz przy temperaturze silnika około 70 stopni :) Ja sie tym nigdy nie przejmowałem bo kumpel który mi sprzedał poldka z przebiegiem 147.000 twierdził że to zawsze było. Poldek z przebiegiem ponad 210.000 poszedł dalej do ludzi. To samo było też w jego plusie.

Wyje przy uruchamianiu
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 22, 2008, 21:18:57 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
A mi nic nigdy nie wyło  :roll:
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

Wyje przy uruchamianiu
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 22, 2008, 22:35:13 pm »

Logan

• Gość
Mój stary poldek po 400k przebiegu jak zaczął odmawiać posłuszeństwa to i wycie ustało. Jak na razie w obecnym poldku nie zawsze ale w 90% przypadkach jak odpalam zimny silnik to wycie jest. Pompa oleju po prostu nic wiecej. Się znaczy silnik masz sprawny.

Wyje przy uruchamianiu
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 23, 2008, 07:20:31 am »

e_gregor

• Gość
To albo pompa oleju albo regulator ciśnienia oleju - słysze głównie te dwie teorie.

Wyje przy uruchamianiu
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 23, 2008, 08:27:47 am »

maxi

• Gość
Cytat: matucha
maxi, nawet się nie pochwaliłaś, że zmieniłaś autko ;)

Hmmmm...rzeczywiście :oops:
W zasadzie nie zmieniłam, tylko...odziedziczyłam po ojcu. U nas  w rodzinie to  już szósty :mrgreen:
Zawsze byłam  zdania, że poldzio to najlepsza  bryka  - kilkanaście lat temu "borewicz"  uratował mi życie w wypadku.
A mieliśmy takiego kupionego z przetargu z  MSW  - miał rasowany silnik i jeżdził chyba z 200 :mrgreen: . Tylko problem był z podziurawionymi dzwiami /jakby seria z  CKM   :mrgreen: /

Wyje przy uruchamianiu
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 23, 2008, 09:38:46 am »

elektrokiler

• Gość
Wycie występuje we wszystkich polonezach jakie znam. Również w moim. To raczej normalne.

Wyje przy uruchamianiu
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 23, 2008, 11:07:46 am »

Arnold

• Gość
A może to łożysko w alternatorze? U mnie w Roverku już lekko je słychać.

Wyje przy uruchamianiu
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 23, 2008, 17:03:31 pm »

Meyron

• Gość
Cytat: "Arnold#1910"
A może to łożysko w alternatorze?

...że nie wspomnę już o łożysku sprzęgłowym-to to dopiero wyje. :mrgreen:

Wyje przy uruchamianiu
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 23, 2008, 19:00:28 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
o jakim wy wyciu mowicie ? chyba macie rozwalone lozyska w altkach lub pompach wodnych od zbyt duzego naciagu paska
w zadnym polonezie ,ani fiacie ,ktorym jezdzilem nie bylo zadnego wycia ,chyba ,ze wlasnie lozysko w altku dogorywalo
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

Wyje przy uruchamianiu
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 23, 2008, 21:54:38 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
na 99 to pompa oleju.. lub w 1% hydrauliczne popychacze.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

Wyje przy uruchamianiu
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 23, 2008, 22:17:26 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
To wycie było, jest i będzie. Znaczy to, że się bestia budzi do życia. A wycie to przypomina strażacką syrenę alarmową.

Wyje przy uruchamianiu
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 23, 2008, 23:58:32 pm »

e_gregor

• Gość
Cytuj (zaznaczone)
To wycie było, jest i będzie. Znaczy to, że się bestia budzi do życia. A wycie to przypomina strażacką syrenę alarmową.

Dokładnie. I na pewno nie hydropopychacze ani nie łozyska na pompie czy altku.

Wyje przy uruchamianiu
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 24, 2008, 13:19:37 pm »

kan

• Gość
Cytat: "e_gregor#1917"
Cytuj (zaznaczone)

Dokładnie. I na pewno nie hydropopychacze ani nie łozyska na pompie czy altku.

Te wycie jest wynikiem rosnącego ciśnienia oleju. Powinno wyć po uruchomieniu silnika przez 2-3s i zanikać, takie buuuu o coraz wyższym tonie i przestaje wyć nagle jak ciśnienie dojdzie do wartości znamionowej. Jeśli te specyficzne wycie pojawia się podczas jazdy oznacza to że zaczynają się problemy z ciśnieniem oleju.

Wyje przy uruchamianiu
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 24, 2008, 21:00:33 pm »

wiciu

• Gość
u mnie jak wycie zaczyna sie również podczas jazdy to wymieniam olej i jest ok

Wyje przy uruchamianiu
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 25, 2008, 23:44:27 pm »

bodzio82

• Gość
u mnie tez wyje ale chyba to normalne w poldkach

Wyje przy uruchamianiu
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 26, 2008, 01:57:29 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Cytat: "kan"
Te wycie jest wynikiem rosnącego ciśnienia oleju. Powinno wyć po uruchomieniu silnika przez 2-3s i zanikać, takie buuuu o coraz wyższym tonie i przestaje wyć nagle jak ciśnienie dojdzie do wartości znamionowej. Jeśli te specyficzne wycie pojawia się podczas jazdy oznacza to że zaczynają się problemy z ciśnieniem oleju.

no takie wycie to mialem w poldku podczas odpalania jak go kupilem - nie przy kazdym odpalaniu bylo ,a ustalo po wymianie oleju
byl zalany Castrol 10W40 a zalalem Lotosa 10W40
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

Wyje przy uruchamianiu
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 26, 2008, 09:41:06 am »

bodzio82

• Gość
KGB, Ty to chyba spac nie mozesz jak i ja :mrgreen:u mnie tez nie za kazdym razem wyje a wogole jak wspome zalorzylem to  chyba mi sie wydaje ze nie wyje chociarz u mnie tlumior wszystko zaglusza :mrgreen:

Wyje przy uruchamianiu
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 27, 2008, 09:38:21 am »

JaCoB

• Gość
Ostatnio w GLI w plusie też samochodzik zaczął wyć i się okazało, że to wina alternatora.. przepaliła się dioda, a łożysko to bylo takie strzaskane, że nie dziwne, ze takie dźwięki wydawał ; później nawet jechać nie chciał, gasł na niskich oborotach i lekko swieciła się kontrolka akumulatora.. Być może miałes podobne objawy  :P