Autor Wątek: przy ruszaniu telepie cala skrzynia  (Przeczytany 3830 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

przy ruszaniu telepie cala skrzynia
« dnia: Czerwiec 07, 2008, 22:36:04 pm »

bodzio82

• Gość
jak wyzej najbardziej jest to odczuwalne po dluzszej jezdzie w miescie kazde ruszanie to lewarek malo sie nie urwie w dodatku powstaje taki efekt ze auto jakby bylo hamowane i ciezko bujnac z pierszego biegu i wogole jakos ciezko idzie do przodu ,czesto obroty spadaja przy ruszaniu ,ten efekt jest odczuwalny takze na wstecznym biegu.Wymienione jest lozysko oporowe i tarcza, docisk pozostal ten sam ma przeleciane jakies 80 tys.
uwazam ze docisk jest w dobrym stanie wiec pozostal stary ,ale podejrzewam ze cos moze z poduszka skrzyni lub wal moze ma jakies bicie od wyrobionej ktorejs czesci,w napedzie nic nie bylo robione poza lozyskami,krzyzaki maja grubo ponad 100tys,tak samo podpora i przegub i inne czesci.
Nieraz to sie dzialo ale ostatnio w miescie to juz standard wkurza mnie to niesamowicie i dlatego postanowilem dluzej nie czekac i zasiegnac porady co moglo poleciec bo co docisku to raczej jestem pewien ze jest ok!

Wiem ze bylo juz na ten temat ale jak napisze w starym poscie to nie wiem czy ktos zechce czytnac ,wiec napisalem nowy :P

« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 08, 2008, 01:43:49 am »

Offline mateo#1939

• Klubowicz
    • C22XE
Krzyzaki, elastyczny lacznik miedzy walem a skrzynia, a jesli nie pomoze to: podpora walu i lapa pod skrzynia...
Cytat: Senn#1869
A to SS-man sie nam pojawil

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 08, 2008, 11:57:10 am »

Offline bisz

• Sympatyk
    • http://marekd.chrobry.pl
u mnie pomogla wymiana tarczy - miala luzy na piaście.

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 08, 2008, 18:52:23 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
u mnie docisk dawał takie objawy.

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 08, 2008, 18:54:40 pm »

Meyron

• Gość
A u mnie nic nie pomoglo mam to od zawsze i już przestałem się tym przejmować.W międzyczasie skrzynia była wyciągana dwa razy,wszystko sprawdzane i sprawne.Ten typ tak ma.Jak mi powiedział mój mechanik jak się sprzęglo zagrzeje to nie równo bierze i czasem tak telepie.Ja znalazłem na to półsrodek to znaczy w momęcie ruszania dodaję trochę więcej gazu niż zwykle i trochę szybciej puszczam sprzęgło po tym telepie minimalnie lub wcale,ale wszystko trzeba opanować i robić to z wyczuciem. 8)

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 09, 2008, 17:24:13 pm »

bodzio82

• Gość
u mnie niestety juz sie nie daje normalnie ruszac boje sie ze skrzynia sie urwie :shock:  ,wczoraj jechalem podczas ruszania tak walilo skrzynia ze cala buda sie trzesla i  rura od wydechu tlukla o podloge :shock: Van#1860, chyba to bedzie ten docisk kiedys delikatnie nieraz tak sie zrobilo a teraz nie ma dnia zeby nie tluklo,wogole i biegi ciezko wchodza i autko jakos ciezko bujnac

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 09, 2008, 23:21:33 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Jezeli objaw szarpania nasila sie podczas jazdy tzn na zimnym jest ok a w miare przejechanych kilometrów zaczyna coraz bardziej szarpac przy ruszaniu i nie da normalnie ruszyc to na bank docisk. Czestym objawem jest wowczas utrudnione wrzucanie niskich biegów tzn 1 i R czasem nawet z 2 sa problemy. Problematyczne jest tez szybkie ruszenie i przyspieszenie oraz podjazd pod wzniesienie. Jezeli caly czas szarpie zobacz lozysko w wale korbowym podtrzymujace walek sprzeglowy i sam walek w skrzyni
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 10, 2008, 07:51:22 am »

Meyron

• Gość
A jeżeli ten objaw występuje tylko po częstym stawaniu i ruszaniu(np.w korkach)a ilość przejechanych kilometrów i samo nagrzanie silnika nie ma tu znaczenia,to też docisk? :?:

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 10, 2008, 16:02:39 pm »

bodzio82

• Gość
Elwood#1887, wlasnie takie sa objawy nieraz pog gore nie moge sie wyciagnac a nieraz idzie jak strzala i sa problemy z biegami :P szkoda tylko ze mnialem wyciagniety silnik to wymienilem tarcze i lozysko a docisk wydawal mi sie dobry i go nie zmienilem :x ,walek sprzeglowy tez wydawal sie ok.Ale dzis jak jezdzilem tylko troche oszczedzalem przy ruszaniu sprzeglo nie bylo tego telepania przy ruszaniu i mniej ciagnalem na biegach a moze tarcza jakas lipna i puchnie mimo ze niby oryginalna

[ Dodano: 10 Cze 2008 16:07 ]
Ale ogolnie sie nie martwie tym bo teraz bede wymienial krzyzaki i podpore i lacznik to przy okazji poleci i skrzynia na docisk  :P tylko musze z sasiadem o kanal zagadac i jakiegos kumpla do pomocy zlapac to bedzie szybciej i sprawniej :wink: