Autor Wątek: Światła mijania - zanikają  (Przeczytany 5925 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Światła mijania - zanikają
« dnia: Czerwiec 12, 2008, 22:46:11 pm »

Mossbauer

• Gość
W czasie jazdy zanikają mi światła mijania. Gaśnie kontrolka na zegarach, pozostaje tylko kontrolka od postojowych. Po kilku minutach jazdy światła znów się zapalają i kontrolka na liczniku zapala się. Nie wiem czy tylne światła w tym czasie działają, ale mijania na pewno nie.
Dzień wcześniej zdarzyło mi  się to samo tylko po ruszeniu. Kostkę w stacyjce już wymieniłem.
Caro PLUS 1.6 GSI 99r.
POMOCY

« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 12, 2008, 23:00:59 pm »

santi86

• Gość
a włącznik na desce rozdzielczej jest dobry?

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 12, 2008, 23:15:31 pm »

Boczek

• Gość
Sprawdził bym biały przekaźnik. On jest od świateł. Jak masz od kogoś żeby pożyczyc  to pojeździj na innym. Koszt nowego to około 65 zł.

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 13, 2008, 19:38:56 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
Sprawdź jeszcze jedną rzecz. Końcówki przewodów z kostką, w której montuje się żarówkę świateł mijania/drogowych. Ja już w trzecim polonezie to wymieniałem. Wszystko przez te głupie światła w dzień. Wystarczy mały luz i przewody w tym miejscu tak się grzeją, że topią się te kostki i tracisz połączenie - styki. Na tablicy mogą się wtedy wyświetlać cuda. Po wymianie na nowe należy ograniczyć ich używania lub zamontować jakieś dzienne...
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 13, 2008, 19:59:57 pm »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
DF. a nie prościej skasować luz na połączeniach. na światłach jeżdże od 20 lat i nigdy nie miałem kłopotów z połączeniami. przy każdym montażu używam pasty miedzianej.
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 14, 2008, 12:30:13 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Cytat: "wrb"
DF. a nie prościej skasować luz na połączeniach. na światłach jeżdże od 20 lat i nigdy nie miałem kłopotów z połączeniami. przy każdym montażu używam pasty miedzianej.

Podpisuję się pod tym :) Ale jak zanika kontrolka, to raczej nie wina samych kostek, chociaż pewien nie jestem. Jak się przepali żarówka, to kontrolka w końcu nie gaśnie.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 14, 2008, 15:11:55 pm »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
włacznik główny świateł albo przełacznik mijania/długie. zaczoł by od głównego wlacznika, wiadomo-tańszy :P
Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 15, 2008, 14:22:12 pm »

Mossbauer

• Gość
Dzięki za informacje.
Co do wtyczek przy reflektorach to są ścisłe i ten powód wykluczam.
Przełącznik pod kierownicą wydaje się nie mieć związku, ponieważ przełącznik zmienia światła mijania/drogowe a nie wyłącza je całkowicie.
Przyjrzę się bardziej przekaźnikowi.
Pozdrawaim

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 15, 2008, 14:57:44 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
Oczywiście nie wiem co jest przyczyną Twojej awarii ale nie wykluczałbym przełącznika przy kierownicy. Wszak on właśnie włącza/wyłącza światła...
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 03, 2008, 00:14:36 am »

Mossbauer

• Gość
Sprawa zakończona.
Po wymianie białego przekaźnika usterka została wyeliminowana.
Pozdrawiam i dziękuję.

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 14, 2008, 07:08:56 am »

Offline Mynx

• Sympatyk
U mnie w ogóle dziwne rzeczy ostatnio się dzieją. Tak jakby ładowanie wariowało. Zegary święcą ciemniej jaśniej, wycieraczki chodzą szybko i zwalniają, światła też świrują. Alternator raczej wykluczam. Może to być regulator napięcia?
Polonez - just drive and relax....

www.histmag.org - portal nie tylko dla humanistów

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 14, 2008, 08:06:45 am »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
U Ciebie to wygląda raczej na problem ze znikającą masą. Zacznij od odkręcenia klem i wyczyszczenia i ew. poprawienia punktów masowych.

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 14, 2008, 09:02:53 am »

Offline Lupo

• Sympatyk
    • Był: FSO Polonez Caro 1.6GLI
Ja bym stawial na regulator napiecia.
<font color="#FFFFFF">- O! Widzę, że kupiłeś sobie Golfa.
- Nie, wygrałem. Była to druga nagroda w loterii.
- A to co w takim razie było pierwszą?
- Worek kartofli.</font>

« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 14, 2008, 11:46:27 am »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
Ale żeby przygasało na regulatorze, to nie za bardzo, bo w końcu aku nie jest chwilami ładowany. Gdyby regulator padł na stałe to by w końcu auta nie odpalił. Jak auto stoi i przekręcisz zapłon to przecież światła czy deska nie przygasają.

« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 14, 2008, 12:42:30 pm »

Offline Lupo

• Sympatyk
Jak regulator jest walniety to daje rozne napiecia - wystarczy podlaczyc voltomierz i zmierzyc. Sam mialem u siebie kiedys taka sytuacje - wskazania wahaly sie miedzy 11 - 15 V i wlasnie wszystko przygasalo i rozswiecalo sie mocniej.
- Worek kartofli.</font>

« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 14, 2008, 14:22:54 pm »

Offline Mynx

• Sympatyk
Zmierzyłem Lupo i było dokładnie tak jak mówisz - 12-15 V. Dostawał takiego ładowania, że aż kwasem aku pluł. Wymieniłem regulator i spokój
Polonez - just drive and relax....

www.histmag.org - portal nie tylko dla humanistów

« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 14, 2008, 14:56:13 pm »

Offline Lupo

• Sympatyk
:mrgreen:
- Worek kartofli.</font>

« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 15, 2008, 21:48:55 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
Lupo#1891, chylę czoła :)

Ale przy okazji jak to właśnie było u mnie. Regulator padł i ładowania nie było w cale. I co ciekawe wszystko działało, działało. Światła, kierunkowskazy, deska i jak zdechło to wszystko naraz.

« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 19, 2008, 20:44:36 pm »

sergiej

• Gość
Pozwolę sobie lekko odkopać temat
Tydzień temu podczas jazdy przestały świecić światła mijania, gdy ojciec wrócił do domu samochodem przejrzałem instalacje i został jedynie "kontroler świateł" ta biała kostka, rozebrałem i oprócz przegrzanego plastiku obudowy (lekko brązowa od strony przekaźnika świateł mijania), przegrzanych uzwojeń cewki, zobaczyłem wylutowany (cyna spłynęła) przekaźnik świateł mijania (po ponownym przylutowaniu) działa dalej dobrze. Wewnątrz znalazłem jeszcze przegrzane luty (podczas pracy cyna była płynna - pozostały widoczne fale na powierzchni oraz zmatowienia).

Pozwolę sobie skomentować opinie, że światła MIJANIA nie szkodzą - bzdura nikt nie obliczał elementów do pracy przy temperaturze powietrza 50-60 °C (bo nikt nie zakładał, że komuś przyjdzie ochota konkurować ze słońcem), zarówno połączenia elektryczne, przewody, przekaźniki jak i najważniejsze odbłyśniki (w reflektorach z gładkim kloszem odbłyśniki i klosz są z tworzyw sztucznych) nie są dostosowane do pracy przy letnich temperaturach. A jak wiadomo odbłyśnik jest częścią decydującą o jakości oświetlenia (zwłaszcza w nocy decyduje często o życiu)

« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 22, 2008, 21:56:34 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Ostatnio zauważyłem ze mrygaja mi światła i podświetlenie zegarów. Znaczy się, przygasają delikatnie na ułamek sekundy. W czym przyczyna? Regulator napięcia?

Pacjent caro plus.