Autor Wątek: usprawnienie miksera  (Przeczytany 12475 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

usprawnienie miksera
« dnia: Czerwiec 18, 2008, 16:01:45 pm »

Offline bisz

• Sympatyk
    • http://marekd.chrobry.pl
Wielu z was zna zapewne ksiazke pt usprawnienia poloneza w ktorej to jest cala masa roznych poprawek drogi paliwowej, co jakis drucik w dyszy to zwezka to costam. Wzialem dzis do reki mikser lpg gaznikowy i tak spojrzalem sobie na te rurki, prawdopodobnie ręcznie gięte, i nasuwa sie pytanie, czy nie daloby sie moze analogicznie do benzynowych usprawnien jakos na tym polu zadzialac ? jakies rozpraszacze strugi LPG czy cośtam celem lepszego wymieszania itd ? co myslicie? a moze juz ktos probowal

usprawnienie miksera
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 18, 2008, 16:47:43 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
taa ,mozna usprawnic mikser rurkowy - najlepiej wymieniajac na palnikowy  :P
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

usprawnienie miksera
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 18, 2008, 23:40:06 pm »

tur-GSI

• Gość
Cytat: "KGB"
taa ,mozna usprawnic mikser rurkowy - najlepiej wymieniajac na palnikowy  :P
:mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

usprawnienie miksera
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 19, 2008, 09:03:48 am »

Logan

• Gość
KGB, mam instalacje palnikową w swoim gaźniku i twierdzę że popełniłem największy błąd zakładając ją. w starym miałem na podciśnienie i szczerze? Do gaźnika TYLKO podciśnieniowa instalacja.

bisz, kup turbinkę kowalskiego :mrgreen:

usprawnienie miksera
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 19, 2008, 10:35:23 am »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
A co ma palnik/rurki do sterowania reduktorem ? ? ?
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

usprawnienie miksera
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 19, 2008, 10:43:43 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
no wlasnie JA tez nie wiem o co chodzi Logananowi
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

usprawnienie miksera
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 19, 2008, 10:45:04 am »

WKLIW

• Gość
ja mam rurkowy i jestem zadowolony. ale jestem strasznie ciekawy w czym niby palnik jest leprzy ??

usprawnienie miksera
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 19, 2008, 10:50:01 am »

cypekm

• Gość
Juz kiedys o tym pisalem Ale warto przypomniec W gazecie Silniki Spalinowe z lat 80 znalazlem artykuł o adaptacji LPG do silnikow spalinowych Zastosowano tam mikser robiac otwory w gardzieli gaznika i doprowadzajac tam gaz Jest to rozwiazanie laczace cechy mikserow palnikowych i rurkowych Problem polega na wyznaczeniu srednicy otworow wlotowych gazu :)

usprawnienie miksera
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 19, 2008, 10:56:52 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
cypekm,
tak musialem zrobic w daihatsu szkaradzie
dalem rurke o srednicy wewnetrznej 4mm
druga gardziel jest w trakcie realizacji :D

WKLIW,
jest lepszy w tym ,ze nie ma na nim dlawienia przeplywu powietrza

usprawnienie miksera
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 19, 2008, 11:05:48 am »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
KGB. szkarada ma małą pojemność to 4mm rurka starczy ale poldek ma 1,6. to według ciebie jaka rurka dałaby rade? ja wytoczyłem gardziele z otworami. też chciałem dostarczyć gaz rurkami do gardzieli. nie udało mi się zdobyć rurek fi 10mm cienkościennych i sprawa padła.
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.

usprawnienie miksera
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 19, 2008, 11:59:51 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
fi10 sa dostepne od reki w kazdym sklepie hydraulicznym ,kolanka trojniczki  - normalnie wszystko (miedziane)

mozesz sprobowac rurek fi6 wewnatrz (zewnetrzna 8 ) - mam nadzieje ,ze venturich nie wuwaliles ,bo to trzeba sie wwiercic tak z 1mm ponizej najwiekszej kryzy

moze doprecyzuje co zrobilem w szkaradzie :
musialem przewiercic gaznik ,ale do pierwszego gardziela skierowalem rurke na kolanku do venturiego (tak jak w mikserze rurkowym) ,bo niestety nie mialem jak sie wwiercic nizej (sporo elementow przeszkadza)
narazie odlaczylem druga gardziel i szkarada smiga
w wakacje bede mial troche czasu to wierce otwor w drugiej gardzieli - tu jest znacznie luzniej

usprawnienie miksera
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 19, 2008, 13:03:04 pm »

Offline bisz

• Sympatyk
widzial ktoś z was tę stronkę ?
stronka
Wszystko wyglada dosc profesjonalnie... Wrecz zastanawiam sie nad tym
A drugie pytanie, gdzie znalesc jakies informacje na temat tego miksera palnikowego zeby w ogole zrozumiec idee dzialania bo pierwsze slysze o takim czyms...

usprawnienie miksera
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 19, 2008, 13:05:53 pm »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
tzn. ja obliczyłem powierzchnią otworów mikserze palnikowym, wytoczyłem gardziele i w nich wywierciłem ciut pod zwężką otwory o tej samej powierzchni. zamierzałem dostarczać gaz z góry bo ścianka gażnika jest bardzo cienka, trudno byłoby w niej rurki solidnie umocować- biorąc pod uwage drgania. no i brak miejsca po bokach gaźnika.
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.

usprawnienie miksera
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 19, 2008, 14:40:02 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
no to niezle - wkaldasz palinik do srodka gaznika
scianka cienka ,ale cienkoscienne kolanko da sie zamontowac i uszczelnic cyna

usprawnienie miksera
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 19, 2008, 16:54:24 pm »

Offline bisz

• Sympatyk
Rzućcie okiem na tę stronę ktorą wklepalem wyzej, ciekawa sprawa, albo temat stary jak swiat... W kazdym razie co do rysunkow zaprezentowanych na tamtej stronie. Moj mikser wyglada tak ze sa 2 rurki wkrecane przy krawedziach przelotow. Zupelnie odmienna konstrukcja wydaje sie ten mixer :
http://www.allegro.pl/item382961693_mikser_lpg_do_gaznikowego_poloneza_lub_fiata_125p.html ktory zdaje sie byc wykonany wg zamyslu autora tamtej strony, jak to jest z tymi mikserami ?

usprawnienie miksera
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 19, 2008, 18:48:59 pm »

bruns

• Gość
Cytat: "bisz"
Zupelnie odmienna konstrukcja
zgadza się kol. bisz odmienna ale wcale nie lepsza . centralne umieszczenie dyszy ma sens w przypadku paliw płynnych w celu lepszego rozpylenia , ponieważ cząsteczki paliwa " lubią " się skraplać na ściankach kolektora . W przypadku mieszania "gazu "  z powietrzem takie umieszczenie dyszy jest pozbawione sensu (bo nic w kolektorze się nie skrapla ) A ten link powyżej z mikserem z magnetyzerem za 110 zet. to też jakieś VOO-DOO !

usprawnienie miksera
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 19, 2008, 19:03:00 pm »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
dno kolektora ssącego w polonezie jest gładkie. w wielu kolektorach np. niemieckich widziałem takie podgrzewane jeże, jakby coś takiego zastosować w polonezie. korzyść, myślę byłaby taka- lepsze zmieszania gazu z powietrzem i podgrzanie mieszanki do wyższej temperatury. tylko czy wzrost oporów przepływu nie zniwelowałby korzyści?

usprawnienie miksera
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 20, 2008, 10:51:58 am »

cypekm

• Gość
WRB moge wiedziec w jaki sposob obliczyles (dobrales) wielkosc otworow w mikserze?? Przymiezam sie juz od dluzszego czasu do przerobienia gardzieli i modyfikacji gaznika jednak w celu obliczenia srednicy i ilosci otworow potrzebne sa (przynajmniej wg madrej ksiazki) wartosci cisnienia panujace w dolocie, objetosc dolotu itd.

[ Dodano: 20 Cze 2008 11:06 ]
A co do jezy to uwazam ze powinny byc na swoim miejscu czyli w lesie :) Kolektor w polonezie jest juz podgrzewany a zastosowanie dodatkowych zeber zmniejszy objetosc dolotu oraz zakluci przeplyw mieszanki Podgrzanie polepsza odparowanie paliwa zwiekszajac objetosc mieszanki W LPG podgrzewanie nie jest az tak pozadane jak w przypadku benzyny

usprawnienie miksera
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 20, 2008, 11:24:23 am »

Offline bisz

• Sympatyk
A moje pytanie do was jest takie: czy odczuje roznice w osiagach, a przede wszystkim w spalaniu , jezeli taki mikser ktory aktualnie posiadam:
http://www.allegro.pl/item379171185_mixer_lpg_polonez.html

zamienie na taki : (to chyba palnikowy?)
http://allegro.pl/item384444842_mikser_lpg_mieszalnik_gazu_polonez.html

usprawnienie miksera
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 20, 2008, 12:13:07 pm »

Grzesiek

• Gość