no wiesz ,JA bym jeszcze zrozumial kogos ,kto ma DFa w dobrym stanie z silnikiem o nieduzym przebiegu
tam zalozenie glowicy od gsi wraz z wtryskiem polepszylo by osiagi ,ale co nawazniejsze zredukowaloby znacznie zuzycie oleju (DF nie mial uszczelniaczy zaworowych)
i byloby to z pewnoscia ciekwaym tworem ,glowice z gsi sa najdrozsze ,ale cene da sie przezyc
ale u ciebie zamiany silnika 1.6 zmodernizowanego na 1.5 DFa to jakos sensu nie widze
zielone bloki byly wloskie - ale pewnie pierwsze 100 sztuk CKD i to glownie 1.3
chyba nie myslisz ,ze kilka set tysiecy sztuk OHVek sprowadzilismy z italii ?
to jak najbardziej polska produkcja i nie moga byc nawet ciut wytrzymalsze od 1.5 PN
odprezenie 1.5 wcale nie jest takie proste ,bo plaskie tloki (e=7.8) juz teraz wcale nie tak latwo zanabyc i jezeli kiedys planujesz odpezac sinik to lepiej odrazu kup i zaloz te tloki ,bo to wymaga szlifow cylindrow ,wiec po co dwa razy remont silnika robic
JA tez myslalem o zalozeniu lanuszka rozrzadu zamiast paska ,ale bynajmniej w moim silniku do tej operacji potrzebny bylby mi komplet rozrzadu z DFa
ty zrobisz jak zechcesz - pamietaj jedynie ,ze musisz dorobic zebatke do kola pasowego ,by czujnik polozenia walu mogl czytac obtroty
czy dorobisz zebatke gsi czy abimexa to jeden pies jezeli chodzi o trudnosc
do kolektora gsi mozesz zalozyc tez abimexa - badz tego swiadom ,ale czy wtedy oplaca sie kupowac drozsza glowice gsi ?
jak sie da to proponuje zalozyc walek rozrzadu gsi ,bo walek H ma najszersze fazy
mozliwosci jest duzo ,musisz podliczyc to co masz to co chcesz miec i wybrac jakas optymalna konfiguracje do tej rzezby