odchudzenie koła powoduje,że silnik lepiej się kręci...ale nie zyskuje o ile nie traci na momencie...zmienia się charakterystyka...według mnie jest bardziej nerwowy w oddawaniu mocy;)
a co do samej kuracji odchudzającej to jednak cienki jednolity płat stali jest lepszy niż gryby płat po nawiercany...w sumie mi jest obojętne czy frezowanie czy nawiercanie ktoś wybierze... ale miałem kiedyś granadę v6 2,8 w automacie i dorwałem koło już w reku było czuć te lekkość wyważone, po nawiercane tak,że można było powiedzieć że ubytek masy i sposób rozłożenia otworów sprawiał wrażenie części profesjonalnej...v6 kręci się do 5tys ...piękny dzień...i spontanicznie gaz do dechy kick down wrzucił Ibieg wskoczyło 4tys miłe przeciążenie od przyśpieszania i przy 5tys nagle klikniecie,coś tak jakby mały granat wybuchł tudzież sprzęglo hydrokinetyczne...że to ford na telepiącym silniku zjechalem na parking nura pod fure a tam dziura jak po kuli w dzwonie skrzyni i wystaje prosty pret z jednej ząbki z drugiej płaski...tak wieniec wyprostował się idealnie jednak utracił 20% które zrobiły kilka dodatkowych dziur w obudowie skrzyni...jestem pewien,że gdybym miał manual i to by sie stało to całe sprzęglo by się zamieniło w 100małych pocisków i 2,3 części demolujace furę... więc teraz wolę standard lub frez profesjonalnie zrobiony...co do ohv to ten silnik kładzie się na plecy przez 3podpory...odchudzisz bedzie sie wkrecał ale będzie miał tendencje do drgań...w poldzie wymieniłem kolektor wydechowy zrobiłem kanały...lepsze świece większa przerwa, cewka od forda, i na gaźniku to latało ale gdy włozyłem abimexa a miałem wersje bez kata i sond tylko z regulacja składu CO:d miod:d
ale porównujac do ilości pracy włozonej i efektów faktycznie z inna serią był dobry nawet fiat 125 nie dawał rady...ale pinto pod machą 5tka wrzucona 1,9tys obrotów i wciskasz gaz...i czujesz jak przyśpiesza...bez trudu zadziwiajaco szybko się rozpedza...ja teraz chce w firmówce wywalić 1,6 na boshu bo pali w mieście 17 beny w trasie 12-13 wsadzę tam nie wysilone 2,0 od transita niby tylko 90kucy...ale moment obrotowy daje naprawdę dużo przyjemności i bez piłowania 11 w mieście;]