Witam,
Mój problem jest problemem dla osób bardzo ambitnych, którzy znają sie bardzo dobrze na polonezach w wersji GSI. Żaden z warsztatów które odwiedziłem (w tym Daewoo ASO) nie był w stanie NIC z tym problemem zrobić - jeden zaproponował tylko "kup pan na szrocie kompletny zestaw przepustnica-wtrysk z GSI i podmień, tego się nie da zdiagnozować".
Ja jednak jestem uparty i przeczytałem sobie kilka razy wszelkie informacje z książki Krzysztofa Trzeciaka na temat wtrysku Delphi, po czym spróbowałem zebrać całość informacji do kupy i coś sklecić. Może pomożecie? Do rzeczy:
1. Silnik zimny (na dworze jest też chłodno) - odpala zawsze idealnie - od dotknięcia - wskakuje na 1100 obrotów i trzyma równo, potem spadają obroty wraz z rozgrzewaniem się silnika.
2. Silnik gorący (do 15 minut po zakończeniu jazdy) - też odpala idealnie, z tym że obroty od razu wskakują na 900.
3. Samochód stoi w rozgrzanym miejscu, gdzie jest gorąco od słońca / jazdę zakończyłem z godzinę, półtora wcześniej (tak, żeby silnik miał temperaturę od 50 do 70 stopni) - można kręcić rozrzusznikiem i minutę - i zero - za pierwszym razem NIGDY nie odpali. Za drugim razem odpali, nawet, jak pierwszy raz trwał tylko 3 sekundy!
Co pomaga? Otóż lekkie przyciśnięcie pedału gazu - wtedy odpala też od dotyku.
Wygląda na to, jakby po prostu nie otwierał się w tych warunkach kanal obejściowy przepustnicy - mam rację? Albo też (co mniej prawdopodobne) czujnik położenia przepustnicy pokazuje, że przepustnica jest otwarta trochę (a faktycznie jest zamknięta, przez co kanał się nie otwiera).
Wymieniłem prewencyjnie oba czujniki temperatury płynu (do wskaźnika i do wtrysku) oraz czujnik temperatury powietrza w obudowie filtra - nic nie pomogło - dalej to samo.
Silnik krokowy (zawór powietrza dodatkowego) wydaje się sprawny, gdyż po pierwsze, gdy silnik jest zimny, to pięknie od razu odpala i wkręca się na 1100 rpm, a na luzie, gdy silnik jest rozgrzany utrzymuje równiutkie obroty bez nawet najmniejszych wahań.
Pozostaje więc hipoteza, że komputer nie wysyła w tych warunkach temperaturowych do silnika krokowego rozkazu otwarcia zaworu - pytanie dlaczego? po pierwsze brak żadnych kodów błędów w pamieci komputera, a po drugie po podłączeniu go do kompa widzę, że zarówno temperatura płynu, jak i powietrza jest raportowana poprawnie. WTF?
Co może powodować takie objawy? Czujnik ciśnienia bezwzględnego (pytanie, jak go sprawdzić, szczególnie podczas odpalania auta i to tylko w danej temperaturze).
Dodam, że czasami występuje również objaw "szarpania" podczas jazdy na biegu nr 1 i 2 przy obrotach mniejszych niż 2500, potem juz szarpanie znika.
Tak więc, czy faktycznie jedynym rozwiązaniem jest poszukanie całego innego zespołu wtryskowego Delphi? Wolałbym nie - mogę oczywiście powymieniać wszystkie czujniki, zawory, itd - ale to kosztuję masę kasy

Silnik nigdy nie mial instalacji gazowej, obecnie testowałem kompresję - we wszystkich cylindrach 10,5 lub 10,6.
Dzięki za wszelkie informacje,
pozdrawiam.