Autor Wątek: Płyta pod silnik  (Przeczytany 4962 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Płyta pod silnik
« dnia: Wrzesień 19, 2008, 10:51:24 am »

nms007

• Gość
Witam,

Szukałem na forum ale niestety nie natrafiłem na ten temat...

Otóż zamierzam zrobić płytę pod silnik, ale pojawia się za dużo niewiadomych tj.:
    - jaki materiał (aluminium, zwykła blach, ocynk)?
      - orientacyjne wymiary / kształt płyty
      - jak zamontować (najlepiej żeby demontaż nie był uciążliwy w przypadku jakichkolwiek napraw)?

Tak więc jeśli ktoś z forumowiczów przerabiał ten temat, to bardzo proszę o pomoc! :wink:

Płyta pod silnik
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 19, 2008, 11:45:39 am »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
Ja takiej płyty nie robiłem osobiście ale znalazłem szczęśliwie na złomie. Płyta jest wykonana z bardzo grubej blachy - chyba 5 mm. Mocowana jest na śrubach oryginalnych od fabrycznych osłon, które przy mocniejszym uderzeniu ładnie wprasowują się w miskę olejową. Ma kilka otworów w tym otwór na korek spustowy oleju. Wygląda na naprawdę solidną i jest ciężka. Umyślnie nie testowałem jej wytrzymałości i mam nadzieję, że nigdy do tego nie dojdzie  :D
Podejrzewam, że płyty były wykonywane własnoręcznie przez użytkowników ale też pewnie małoseryjnie przez jakichś rzemieślników, kowali bo dorwałem drugą identyczną...

"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

Płyta pod silnik
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 19, 2008, 16:38:51 pm »

Offline OLO

• Sympatyk
Podobno były w karetkach.
Na krawędziach moja ma dospawane płaskowniki dla zwiększenia sztywnosci.
Stosowałem razem z seryjnymi sankami.
Były:
PNC 1.6 GLE 95
PNC 1.6 DOHC 91
PNC 1.5 GLE 93 EVO 1
PNC 1.5 GLE 94 EVO 2
PNC 1.6 GLI 95 EVO 3
PNC 1.5 GLE 94 EVO 4
PNC 1.4 GLI 96 EVO 5
PNC 1.9 D 96 EVO 6
PNC 1.6 GSI 99 EVO 7

Karetka 1.6 GLI 97 EVO 8
PN 1.5 SLE 90 EVO 9

Płyta pod silnik
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 20, 2008, 09:58:58 am »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
nms007, jeśli chodzi o pytanie z jakiego materiału to zależy w jakim celu ją chcesz zamontować. Wiele aut nie naszej produkcji ma ją z tworzywa sztucznego, ale to raczej, żeby wiązki uchronić od wody/błota itp.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

Płyta pod silnik
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 20, 2008, 12:44:14 pm »

Offline maciejowski

• Sympatyk
    • 125p '75 | 125p '78 | 125p '80 | 125p '90 | 126p '78 | caro '96 x2 |
Cytat: "matucha"
ale to raczej, żeby wiązki uchronić od wody/błota itp.
i poprawić aerodynamikę.
Cytat: KGB
wtedy moze okazac sie ,ze pelno Nm ,a jakoby zadnego nie bylo - jedna malutka przekladnia ,tak wiele ubylo ...

Płyta pod silnik
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 20, 2008, 14:09:38 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
Taka osłona z tworzywa sztucznego była także montowana w polonezach ale użytkownicy najczęściej ją wywalali nie wiedzieć czemu. Pewnie nie chciało się przykręcać po demontażu do jakichś napraw. Osobiście chętnie przygarnę taką osłonę. Komu zawadza w garażu ?
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

Płyta pod silnik
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 20, 2008, 14:16:06 pm »

Nikita

• Gość
tak wtracajac dzisiaj znalezlame cos takiego pzegladajac alledrogo

http://www.allegro.pl/item434635489_oslona_silnika_polonez_caro_okazja.html

Płyta pod silnik
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 20, 2008, 17:02:09 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
jak wejde pod auto to zrobie fotkę płyta stalowa 3mm wzmacniana od srodka wspawanymi elementami starych snek. sruby pochowane tak że nic nie wystaje. kilka razy już nieżle rąbneła :D nachodzi na połowę przedniej belki

Płyta pod silnik
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 20, 2008, 18:03:32 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
Widziałem tą aukcję na  allledrogo ale 6 dych to trochę dużo jak na kawałek plastiku. Używana tak samo działa...

Płyta pod silnik
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 20, 2008, 18:04:22 pm »

strażak

• Gość
ja mam taka płyte na handel

Płyta pod silnik
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 20, 2008, 19:00:43 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
Taką czyli stalową czy tą plastikową osłonę?

Płyta pod silnik
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 21, 2008, 11:17:01 am »

polofix

• Gość
ja mialem kiedys poloneza z 1989 roku i mial identyczna,lub prawie identyczna oslone miski jak kolegi nms007 ,ktora pokazal na zdjeciu.wygladala na oryginal ale jaka byla to nie wiem.

Płyta pod silnik
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 21, 2008, 20:05:18 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
No to wg mnie w grę wchodzi tylko stal ;) I to grubości conajmniej kilka mm :P
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

Płyta pod silnik
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 28, 2008, 11:52:21 am »

Offline banned

• Sympatyk
A także Kevlar i Aluminium Kwestia kosztów i konstrukcji tego... Płyty stosowane w rajdach są aluminiowe lub kevlarowe i zasłaniają całą komorę silnikową. Sięgają aż do przedniej krawędzi zderzaka, by nie zgarniać kamieni na chłodnicę.
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

Płyta pod silnik
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 19, 2009, 13:28:00 pm »

owca

• Gość
Pobawię się w archeologa i odkopię trochę stary temat ;-)

Robił ktoś może płytę pod silnik? Jakieś wskazówki? Moje pytania podobne jak w pierwszym poście:
- jaki materiał?
- orientacyjne wymiary / kształt płyty
- jak zamontować (najlepiej żeby demontaż nie był uciążliwy w przypadku jakichkolwiek napraw)
Wolałabym żeby była tak jak napisał BXMaster - sięgała do przedniej krawędzi zderzaka, żeby nie zgarniać kamieni.

Wszelkie wskazówki mile widziane  :D

Płyta pod silnik
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 20, 2009, 20:14:12 pm »

Offline Smar

• Sympatyk
Płytę mocować chyba najlepiej w miejsca mocowania sanek - zgodnie z sztuką powinno byś na jakichś słabszych śrubach po to żeby w razie solidniejszego dzwona płyta uległą zerwaniu.
Caro 1.5 GLI ("Zielony" - poległ); Caro 2.0 GLE (Poldoford - poszedł w świat); Caro 1.9D (Klekot - sprzedany); Caro 2000 DOHC (Czarny - poległ); Borewicz 2000 DOHC ("Czarnobyl"- jeździ u Hoffmana );
Caro 1.6 16v (Groszek)

Płyta pod silnik
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 20, 2009, 20:24:30 pm »

Offline brudny#1924

• Klubowicz
  • Grzegorz
    • Fiat 125p 1.5c 1987 Volvo V70 2.4T 2001
owca, tutaj warto pytać Vana i Bociana
"wtedy stworzył Bóg FSO i zobaczył,że jest dobre":D
Cytat: Zoltan#1930
O!jest Ten Co Śpi Na Stojąco :)
Fiat 125p 1.5c 1987
Volvo V70 2.4T 2001
Peugeot 508 2.0 2013
Peugeot 308 2.0 2015

Płyta pod silnik
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 20, 2009, 20:49:08 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
moja płyta wykonana jest ze stali 4mm wzmocniona od srodka elementami starych sanek. montowana na tyle w miejsce oryginalne sanek. na przodzie nasuwana na otwory w belce i przykręcana od komory silnika. u mnie zdjęcie płyty nie jest uciążliwe a ja nie mam miejsca pod maską by gdziekolwiek wsadzić łapkę(ok 10minut). zerwanie płyty w żadnym wypadku nie wchodzi w gre gdyż spowodowało by to ogromne zniszczenia pod autem(skrzynia wydech podłoga) i mogła by zakleszczyc sie tam powodujac całkowity brak sterowności. płyta na nierównościach musi auto podbić do góry i przeslizgnac się nad pszeszkodą(sprawdzone na krawęzniku a takze na przypadkowym zjeżdzie po schodach :D - no co ciemno było i wyglądały jak droga :D tylko farbka zdarła się z lekka)
wczesniej sruby tył były ukryte ale podnosząc płyte wyzej obecnie są widoczne. wrazie scięcia ich płyta opada ale nie odpada i możliwa jest dalsza jazda z normalnymi prędkościami :D)

Płyta pod silnik
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 21, 2009, 22:57:57 pm »

Offline Smar

• Sympatyk
Nie mówie o zrywaniu płyty o krawężniki ale o poważniejszym dzwonie. Powinna się zerwać a nie wbić  w podłogę przedziału pasarzerskiego czy "wepchać" tam silnik.
Caro 1.5 GLI ("Zielony" - poległ); Caro 2.0 GLE (Poldoford - poszedł w świat); Caro 1.9D (Klekot - sprzedany); Caro 2000 DOHC (Czarny - poległ); Borewicz 2000 DOHC ("Czarnobyl"- jeździ u Hoffmana );
Caro 1.6 16v (Groszek)

Płyta pod silnik
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 22, 2009, 08:12:24 am »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
widziałęs kiedyś płyte w polonezie ?? przy dzwonie wchodzi pod auto pod skrzynie pod drązek . zrywa sie wtedy mocowanie na belce. gdzie masz silnik a gdzie przedział pasazerski płyta poza wydechem jest najniżej położonym elementem w samochodzie. to nie jest FWD za silnikiem jest skrzynia wiec nie wejdzie do srodka. nie wepchnie tam tez silnika gdyz konczy sie w jego połowie i tak jak to juz jest w autach rwd silnik wraz ze skrzynią włazi w tunel