Autor Wątek: W ciagu nocy pada akumulator  (Przeczytany 5438 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

W ciagu nocy pada akumulator
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 01, 2008, 15:58:28 pm »

mariusz_u

• Gość
W takim razie na bank poleciała któraś z diod. Sam pomiar bez obciążenia nie jest miarodajny, może nie dać prawidłowych rezultatów (dioda pod obciążeniem może się grzać i wtedy zmienić parametry pracy). Zdaje się że w Morawskim jest opisany sposób dokonania pomiaru pod obciążeniem. Jeżeli nie masz części to nie baw się w kupowanie diod i naprawę, kup używany i wymień (na allegro już od ok. 40 PLN). Ja naprawiałem tylko dlatego, że miałem części.
Najlepiej zgadaj się z innym posiadaczem FSO i po prostu podmień alternator na próbę wtedy będziesz w 100% pewny czy to altek.

« Odpowiedź #21 dnia: Październik 01, 2008, 16:21:46 pm »

Milek#1944

• Gość
No niestety mam tu malo znajomycha tym bardziej nikogo z FSO :P chociaz w sumie jeden kumpel ma kwadrata...dzis wieczorem zabieram altka na lotnisko i tam go sobie sprawdze profesjonalnie, mam nadzieje ze mnie wpuszcza przez bramki ;)

« Odpowiedź #22 dnia: Październik 01, 2008, 16:36:28 pm »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
Cytat: "jimo#1921"
Jak nie diody to regulator - ale by on by powodował pobór podczas wyłączonego silna to się nie spotkałem

no tez sie nie spotkalem, ale zawsze mozna sprawdzic, moze byc takze zwarcie na uzwojeniu i wtedy to juz sie nic nie da zrobic. trzeba posprawdzac czy nie ma przebicia z uzwojeinia na okrecone nim czesci
Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r

« Odpowiedź #23 dnia: Październik 01, 2008, 22:33:38 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Samym miernikiem to sprawdzisz tylko przejscie diody w jednym kierunku i niestety nic wiecej, dioda moze wygladac na dobra i bedzie przewodzic tylko w jednym kierunku a po przyłozeniu np 40 V bedzie juz przewodzic w obu kierunkach i robic zwarcie, co powoduje spadek napiecia ladowania do okolo 11,5 V
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

« Odpowiedź #24 dnia: Październik 01, 2008, 22:42:53 pm »

Offline mateo#1939

• Klubowicz
    • C22XE
Ja wymienilem regulator napiecia, i ladowanie weszlo na 13,4V bez obciarzenia, wyczyscilem kabel od masy i podnioslo sie na 13,8V. bede musial wymienic to ucho ktore przykreca sie do budy bo zale jest zasniedziale i kabel w tym miejscu tez nie wyglada za fajnie. polutuje jeszcze przewody przy alternatorze i zobacze jaki bedzie efekt. jaka nic nieda to podmienie zestaw prostowniczy z malucha....
Cytat: Senn#1869
A to SS-man sie nam pojawil

« Odpowiedź #25 dnia: Październik 01, 2008, 23:13:21 pm »

Milek#1944

• Gość
Elwood#1887, a nie jest tak ze kazda z diod w swojej grupie powinna stawiac ten sam opor? Moze w ten sposob wyeliminuje ta wadliwa?

[ Dodano: 01 Paź 2008 23:15 ]
Poza tym ladowanie mam w granicach 14,2V...

[ Dodano: 02 Paź 2008 08:43 ]
A wiec jednak...metoda "na zaroweczke" wyszlo ze jedna z diod dodatnich nie puszcza...Przy okazji zdjalem lozyska a wymienie od razu caly mostek i szczotki. Mam nadzieje ze to pomoze. To mozliwe ze od tego tak mi prad uciekal?

[ Dodano: 02 Paź 2008 09:32 ]
A wiec jednak...metoda "na zaroweczke" wyszlo ze jedna z diod dodatnich nie puszcza...Przy okazji zdjalem lozyska a wymienie od razu caly mostek i szczotki. Mam nadzieje ze to pomoze. To mozliwe ze od tego tak mi prad uciekal?

[ Dodano: 02 Paź 2008 09:33 ]
YYY...w polmozbycie w gdansku powiedzieli mi ze mostek prostowniczy alternatora 140zl kosztuje...a na allegro widze za 9zl, to mozliwe?!

« Odpowiedź #26 dnia: Październik 03, 2008, 14:49:56 pm »

mariusz_u

• Gość
Na pewno będzie ok. W moim przypadku po takim zabiegu altek jest jak nowo narodzony. :D

P.S.
Widzę, że nie jestem jedynym posiadaczem FSO na wybrzeżu - pozdrowienia z Władysławowa. :lol:

« Odpowiedź #27 dnia: Październik 07, 2008, 17:16:46 pm »

Milek#1944

• Gość
mariusz_u, witam witam :) no i jest tak jak mowisz. Gra i buczy wszysciucho,wlasnie wstawilem altek i normalnie jestem usatysfakcjonowany :) No skoro pomorze to moze by cos zaczac tu krecic?

« Odpowiedź #28 dnia: Październik 17, 2008, 13:28:47 pm »

Offline kuuuba777

• Sympatyk
    • Atu + 1.4 16V
podczepię się pod temat bo mam podoby problem. Też gdzieś mi prąd ucieka. Tylko nie po jednym dni tylko po ok. 3 dniach. Akumulator rozładował się do końca. I teraz zastanawiam się co może byc winne temu i pierwsze co mi sie nasówa to to że niecaly miesiac wczesniej zakladalem el. lusterka. Zakłądałem je wzorując się na starej instrukcji i czytając potem artykuł tu ze strony o montowaniu lusterek w plusach podpialem tylko w innym miejscu mase. Tylko jak sobie przypominam to miejsce bylo jakies podejrzane. Normalnie kopało prądem. Jak odpinalem ten kabelek co kopie to centralny nie działał (z resztą centralny szwankuje troche). I teraz moje pytanie: czy to uciekanie prądu może byc spowodowane przez tamtą mase? i jesli tak to co zrobic (poza odpieciem tej masy od centralnego) zeby centralny nadal mogl dzialac.

« Odpowiedź #29 dnia: Październik 17, 2008, 22:05:53 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Masę możesz sobie podpiąć gdzie chcesz ( no oprócz plusowego przewodu :P ) I musi działać. Może to właśnie centralny Ci wsuwa prąd. Sprawdź pobór prądu jak auto stoi, odłącz centralny i sprawdź czy spadnie. To samo zrób z lusterkami i będziesz wiedział co i jak.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #30 dnia: Październik 18, 2008, 11:54:12 am »

Offline kuuuba777

• Sympatyk
    • Atu + 1.4 16V
jeśli to byłby centralny to bardzo dziwne... bo on tak działa już nie wiem ile lat. No nic... jestem z dala od swojego miasta to bede musiał kupić ten miernik bo tu na wyposażeniu mam tylko śrubokręt od poldka i klucze 10 i 13:)

« Odpowiedź #31 dnia: Październik 18, 2008, 17:24:30 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
kuuuba777, na upartego możesz w szereg wpiąć jakiś mały bezpiecnzik i sprawdzić przy jakiej kombinacji wywali :P Kosztowałoby to góra 10 groszy ;)
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)