Autor Wątek: Żarząca się kontrolka ładowania  (Przeczytany 20217 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Żarząca się kontrolka ładowania
« dnia: Styczeń 21, 2009, 19:27:33 pm »

mrobin

• Gość
Ostatnio zauważyłem, że podczas hamowania lekko żarzy mi się kontrolka ładowania, posiadam Poldka Plusa na lukasach. Ma ktoś jakiś pomysł czemu tak się dzieje?

« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 21, 2009, 19:58:25 pm »

Offline Adim

• Sympatyk
    • Mazda 626 GE 1.8 1994
Po pierwsze  to opcja "szukaj"  nie gryzie
http://www.fsoptk.pl/forum2/viewtopic.php?t=13861&highlight=%B3adowanie
tam masz co nieco opisane.
Moje auta: FSO Polonez 1.5 SLE 1989, FSO Polonez Caro 1.6 GLE 1995, FSO Polonez Caro Plus 1.4 MPi 1997,  FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 2001 :)
Aktualnie: Mazda 626 GE 1.8 1994

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 24, 2009, 22:16:11 pm »

pasadena

• Gość
Z tego co napisałeś to niestety ale obstawiam płytkę w alternatorze. A mierzyłeś napięcie na akusiu ??

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 25, 2009, 01:17:50 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
podaj przebieg auta i bedziemy mieli punkt zaczepienia
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 25, 2009, 13:17:51 pm »

Offline mareks#1181

• Klubowicz
    • Atu+ GSI
Zaczynamy od wyczyszczenia styków przy akumulatorze i alternatorze no i oczywiście pomiary napięcia przy wyłączonych odbiornikach prądu i przy włączonych.Skontrolowanie szczotek w alternatorze.Sprawdzenie mirnikem diód wzbudzania a żarówką około 25 wat diód prostowniczych plusowych i minusowych,sposob pomiaru w książce o polonezie bo nie pamiętam.

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 25, 2009, 16:45:08 pm »

Offline Pawel.

• Sympatyk
U mnie był taki problem, że prawie wogóle nie miałem ładowania i też świeciła się kontrolka. Wymieniłem (a właściwie wymienił mi Mlodyolek za co bardzo mu dziękuję  :) ) regulator napięcia, ładowanie jest ale kontrolka na niskich obrotach nadal lubi się lekko poświecić. No ale najważniejsze, że ładowanie powróciło. Sprawdź w jakim stanie są szczotki
328i

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 25, 2009, 17:53:16 pm »

Offline gerfur

• Sympatyk
  • Psuj
    • BMW E46
Sprawdź czy masz szczelne tylne lampy miałem taki myk że mi woda jakoś napływała na tą płytkę i mi sie dziwne zwarcie robiło bo niby sie żarzyła kontrolka a bezpiecznika nie wywalało a i przy okazji sprawdź żarówki!!
Był Caro `95 abimex L-122
Był Caro `97 abimex L-146
Był Atu+ `98 boschowtrysk L-74E --> 1.4 GTI Rover ltd

Jest BMW E46`98 2.5 Pb/LPG Cosmoshwarz

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 26, 2009, 21:03:26 pm »

Offline Daro

• Sympatyk
u mnie takie bojawy dawały: uszkodzony regulator napięcia + przetarty kabel na wirniku (od uzwojenia do pierścienia ślizgowego)
były:
>plus '97
>125p '78/'82
>caro 96
jest: Power of Dreams

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 27, 2009, 12:06:38 pm »

pasadena

• Gość
dokładnie tak jak mówię u mnie też takie objawy oznaczały płytkę w alternatorze - po wymianie znikły wszystkie problemy  :)

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 28, 2009, 18:25:29 pm »

mrobin

• Gość
Jeżeli chodzi o przebieg autka to 228kkm Plus 1.6 GSI, jakiś miesiąc temu wymieniałem regulator napięcia, przewód + od akumulatora, koło pasowe na alternatorze bo też żarzyła mi się kontrolka ładowania. Do tej pory był spokój i znów się zaczęło. Przeczyściłem także w sobotę masę silnika i tą przy akumulatorze tzn. połączoną z karoserią i nie pomogło. Niestety nie mogę dostać się do bagażnika aby tam jeszcze masę sprawdzić, przy światłach, bo mi się linka urwała i czekam na lepszą pogodę.

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 29, 2009, 08:04:05 am »

Mateoos

• Gość
Sprawdź bezpiecznik od świateł STOP. W moim 1.6GSi przepalenie się bezpiecznika od świateł spowodowało pernamentny brak ładowania.

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 29, 2009, 08:42:01 am »

Inka

• Gość
Cytat: "mrobin"
Jeżeli chodzi o przebieg autka to 228kkm Plus 1.6 GSI, jakiś miesiąc temu wymieniałem regulator napięcia, przewód + od akumulatora, koło pasowe na alternatorze bo też żarzyła mi się kontrolka ładowania. Do tej pory był spokój i znów się zaczęło. Przeczyściłem także w sobotę masę silnika i tą przy akumulatorze tzn. połączoną z karoserią i nie pomogło. Niestety nie mogę dostać się do bagażnika aby tam jeszcze masę sprawdzić, przy światłach, bo mi się linka urwała i czekam na lepszą pogodę.

a to nie mam tylnych foteli otwieranych czy co ? ja ostatnio miałam taki sam problem, okazało się, że diody się spaliły a to było dziwne bo ładowanie miałam praktycznie idealne (na wyłączonych odbiornikach prądu 13,8-13,9 na włączonych nie pamiętam ale nic nie wskazywało, że jest jakiś problem). Koszt płytki z diodami (mostku) to ok 50zł chyba, że chcesz się bawić w znajdowanie spalonej diody i przelutowanie jej na sprawną.

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 16, 2009, 19:33:46 pm »

mariusz_u

• Gość
Za tyle to można drugi alternator używkę sprawną kupić.

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 16, 2009, 19:34:54 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
ale samą diodę można za 5zł kupić ;)
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 16, 2009, 21:42:17 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
za 1zł.. tylko kolego drogi, jak wymienisz diodę wzbudzenia (nie prądową) to masz u mnie flaszke.

http://www.fsoptk.pl/forum2/viewtopic.php?t=19997&start=0

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 16, 2009, 23:38:39 pm »

marcij

• Gość
Wymienisz jedna pradowa , za tydzien pojdzie nastepna. Wiec koszt wymiany wszystkich , i zabawy z dorabianiem wzbudzania w roverze jest chyba raczej jednak malo oplacalny. O przyjemnosci wyjmowania i wkladania alternatora nie wspomne.

« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 17, 2009, 08:23:02 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Cytuj (zaznaczone)

O przyjemnosci wyjmowania i wkladania alternatora nie wspomne.

Tutaj akurat jest lepiej niż w OHV :) wyjęcie altka to kilka minut :)

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 17, 2009, 13:19:56 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Ale po co piszecie jak jest w roverze, jak temat dotyczy GSI ?  :P
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 16, 2009, 10:46:13 am »

mrobin

• Gość
Odgrzewam temat.
Po ostatnich poradach na forum problem z kontrolką zniknął ale dziś znów się pojawił i już na stałe kontrolka ładowania się żaży, nie sprawdzałem jakie jest ładowanie ale przypuszczam, że prawie go nie ma bo jak zaczynam opuszczać szybkę to mi pada radyjko. Dodatkowo zauważyłem a raczej zacząłem słyszeć wyjące łożyska w altku, nie mam ochoty oddawać go znów do elektromechanika bo jeżdżę do niego średnio co 3-4 m-ce i ten sam problem występuje znów. Pomyślałem, żeby zakupić na alledrogo regenerowany altek (są po 160 zł) z gwarancją 6 m-cy, czy ktoś z Was ma już może jakieś doświadczenie z regenerowanymi altkami?
Pozdrawiam

« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 16, 2009, 12:44:39 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
ja mam doświadczenie, ale regeneruje samemu i koszt wychodzi mi 60zł :) wliczając w to piwo i fajki przy robocie)