Autor Wątek: Nie da się zatankować  (Przeczytany 5789 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nie da się zatankować
« dnia: Styczeń 24, 2009, 15:59:00 pm »

Offline Fist

• Sympatyk
    • Rover 25 1.6 16v
    • http://www.TutorialsBase.pl
Wczoraj gdy wyjeżdżałem z warszawy podjechałem na stacje żeby zatankować gazu do pełna chociaż że świeciły mi się 4 kropki ( od ostatniego tankowania przejechałem ok 100-150km jak nie więcej i to w mieście więc już dawno przynajmniej jedna kropka powinna zgasnąć ). gdy Pan z obsługi podłączył pistolet i uruchomił tankowanie licznik szedł bardzo powoli i Pan z obsługi powiedział, że albo mam zapowietrzony zbiornik albo pełen.
Po przejechaniu 15km pojawiły się objawy pustego zbiornika.  Pojechałem na inną stację i koleś powiedział, że mam pełen zbiornik.

Jestem teraz w Austrii i nie mam jak dać go do gazownika bo bardzo trudno tu o takie usługi. Da się coś z tym zrobić?
Rover 25 1.6 16v
Cytuj (zaznaczone)
"J: Do 100 i ja odpuszczam
G: Ja nie patrze na zegary "

Nie da się zatankować
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 24, 2009, 16:54:18 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
walnij mlotkiem w butle,bo moze ci sie plywak odcinajacy zawiesil
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

Nie da się zatankować
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 24, 2009, 17:19:43 pm »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
stukanie nic nie da. miałem identyczną sytuację- tylko wymiana wielozaworu. ośka pływaka pracuje w elemencie z poliamidu, wycierają się otwory. ośka pływaka zmienia położenie i wcześniej pozwala zamknąć się zaworowi wpuszczającemu gaz do butli. gdzieś to opisywałem na forum.
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.

Nie da się zatankować
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 24, 2009, 17:49:45 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
A moze to wina samego zaworu gazowego do tankowania ?
Masz korek do gazu ? Obstukaj zawor, spsikaj wd40 moze sie da.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

Nie da się zatankować
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 24, 2009, 17:56:23 pm »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
w zaworze do tankowania jest tylko kulka. utrzymuje ją ciśnienie które zostało w rurce po tankowaniu. po wepchnięciu kulki ciśnienie zanika i kulka jest luźna. ucieczke gazu z butli uniemożliwia wtedy wielozawór. to na wypadek gdyby nastąpiło przerwanie rurki między zaworem tankowania a butlą.
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.

Nie da się zatankować
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 24, 2009, 21:07:53 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Tak, ale czesto zdarza sie tak, że właśnie w samym zaworze nazbiera się syfu (szczegolnie o tej porze roku) i nie da sie zatankowac.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

Nie da się zatankować
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 24, 2009, 21:46:24 pm »

marcij

• Gość
Cytat: "KGB"
walnij mlotkiem w butle,bo moze ci sie plywak odcinajacy zawiesil

Moze pomoc , ale nie dodales dosc istotnej rzeczy , zeby ten mlotek byl gumowy. I poobkladac zdrowo taka butle , a nuz sie odwiesi , przynajmniej na chwile.

Zablokowany plywak i zawor ograniczajacy napełnianie do 80 %
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 24, 2009, 22:49:21 pm »

markus15021959

• Gość
Miałem analogiczna sytuacje w Polonezie GLE 1,6 . Tez nie dało sie zatankowac LPG , na stacji wchodziło 2-3 litry i koniec. Wybijało zabezpieczenie na koncówce dystrybutora . Podjechalem do gazownika , ale nic nie poradził bo butla była prawie pełna  / jak popuscił wielozawór gaz uchodził pod duzym cisnieniem  , po chwili widac było na obudowie butli ile jest gazu bo butla  była lekko oszroniona , poziom znacznie ponad połowe / Gazownik nie chciał wypuszczac prawie ~ 35 litrow gazu w atmosfere. Powiedział zeby wyjezdzic gaz do konca i dopiero przyjechac .  Zatankowałem benzyne do baku i wyjezdzilem cały gaz , pod domem odkreciłem wielozawór z butli gazowej. wyjałem cale ustrojstwo i było tak jak mowil gazownik : zawiesil sie pływak wielozaworu. Był w gornym skrajnym połozeniu , tak ze zawór ograniczajacy napełnianie do 80 % pojemnosci był takze w fazie niewpuszczenia  gazu / chociaz wtedy butla była juz prawie pusta /  Rozebrałem caly wielozawór i wyczysciłem poszczegolne elementy zaworu ograniczajace napełnianie z nalotow powodujacych zawieszenie pływaka.  Od tego czasu działa poprawnie . Przy zakładaniu wielozaworu trzeba dokladnie i centrycznie załozyc uszczelke ,  sprawdzic na szczelnosc np. plynem do naczyn , bardzo dokładnie i na krzyz skrecic nakretki .

Nie da się zatankować
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 25, 2009, 17:13:36 pm »

Offline Fist

• Sympatyk
    • Rover 25 1.6 16v
Cytat: "markus15021959"
i wyjezdzilem cały gaz

A u mnie nie idzie wogóle na gazie, po przełączeniu a gaz podszas jazdy to zaczyna przerywac i szarpać obroty spadaja do 0 i gasnie. Jak stoje i przelacze go na gaz to obroty idą do 0,5tys podskakuje do 4tys ale strasznie się męczy przy tym po kilku podskokach gaśnie. Za kilka godzin będę przy samochodzie to nagram filmik telefonem i wrzuce go tutaj.
Chyba że gaz się skończył a pływak zablokował się.

[ Dodano: 2009-01-25, 22:14 ]
filmiku niema co krecic bo gaz się jużcałkiem skończył bo niechce po przejsciu na gaz odrazu gasnie. obstukałem leciutko tąbutlę i strasznie "pusty" dźwięk się z niej wydobywa. Niem mam ze sobą gumowego młotka posiadam jedynie siekierę i boje siętroche nią stukać :P

przesyłam jeszcze fotke wskaźnika na baku -
Rover 25 1.6 16v
Cytuj (zaznaczone)

Nie da się zatankować
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 26, 2009, 18:25:58 pm »

Offline diodalodz

• Sympatyk
to stuknij trzonkiem .

Nie da się zatankować
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 26, 2009, 19:48:58 pm »

Offline Fist

• Sympatyk
    • Rover 25 1.6 16v
Obstukałem  i nie pomogło...
Rover 25 1.6 16v
Cytuj (zaznaczone)

Nie da się zatankować
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 27, 2009, 14:30:42 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Cytuj (zaznaczone)

to stuknij trzonkiem .

Ale tak FEST...

Nie da się zatankować
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 27, 2009, 18:23:00 pm »

Offline diodalodz

• Sympatyk
hm
jak masz pustą bultę na amen to powoli odkręcaj wielozawór . szkoda czekać .

Nie da się zatankować
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 27, 2009, 19:02:46 pm »

Offline Fist

• Sympatyk
    • Rover 25 1.6 16v
tutaj to ja tego nie odkrece bo nie mam kluczy ampulowych. w pon bede w warszawie to gam go do gaziaza i po sprawie. mysalem ze moze uda mi sie cos tu zrobic to wracajac do polski bym prze polske i slowacje jechal na gazie a tak to bede musial na benzynie :/
Rover 25 1.6 16v
Cytuj (zaznaczone)

Nie da się zatankować
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 27, 2009, 22:10:05 pm »

marcij

• Gość
To na taka trase ja bym chociaz mikser z dolotu wyrzucil.

Nie da się zatankować
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 27, 2009, 22:53:31 pm »

Offline Fist

• Sympatyk
    • Rover 25 1.6 16v
a co to zmieni ?
Rover 25 1.6 16v
Cytuj (zaznaczone)

Nie da się zatankować
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 28, 2009, 23:37:09 pm »

Offline graczol1

• Sympatyk
    • Borek 1.4 & Caro 1.6
zmniejszy opory przepływu zasysanego przez silnik powietrza podczas jazdy na benzynie, co przy długiej trasie na pewno zaowocuje zmniejszonym spalaniem  :lol:
nic się tak wzajemnie nie uzupełnia jak szlifierka kątowa i migomat...
...i sto koni w Borku goni...
FSO POLONEZ Your best discovery

Nie da się zatankować
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 29, 2009, 17:50:52 pm »

Offline Fist

• Sympatyk
    • Rover 25 1.6 16v
oo no to tak zrobię :)
Rover 25 1.6 16v
Cytuj (zaznaczone)