Autor Wątek: Śruba w rozrządzie - jak odkręcić??  (Przeczytany 11404 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Śruba w rozrządzie - jak odkręcić??
« dnia: Styczeń 30, 2009, 21:41:48 pm »

djarq

• Gość
Witam
Dziś odebrałem swoją niebieską strzałę od mechanika, kilka napraw poszło ok ale zleciłem mu wymianę paska rozrządu. W tym celu trzeba odkręcić śrubę w wale która to śruba trzyma koło pasowe napędzające altka, wspomę i czujnik położenia wału.
Niestety, nie dało się tej śruby ruszyć mimo złamania przez mechanika jednego klucza i użycia drugiego z metrową rurą i użyciu również palnika. Śruba ani drgnie, a z nią nieszczęsny pasek.
Macie może jakieś inne metody??
Pomóżcie

« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 30, 2009, 21:54:33 pm »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
klucz przystosowany do walenia młotkiem.
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 30, 2009, 22:14:59 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Cytuj (zaznaczone)

klucz przystosowany do walenia młotkiem.

Sam jesteś przystosowany do walenia młotkiem.
i ten mechanik też.

Potrzebny będzie oczkowy klucz o rozmiarze 32 (jeśli dobrze pamietam)
Klucz zakładamy na śrubę, i jego rączke zapieramy o podłużnice po prawej stronie stojąc przodem do samochodu. wsiadamy do autka, wrzucamy na luz, wciskamy sprzeglo , wlaczamy zaplon, i obracamy rozrusznikiem przez pół sekundy. Jeszcze się taka nie nardziła co by puścić nie chciała. Metoda jest równie stara co polonez, a jeżeli ten kretyn mechanik sobie nie poradził to jedź do niego pokaż mu jak to się robi i mu wstydu narób.

Jeśli mechanik używał do tego długiej rury/palnika/młotka. TO JEST IDIOTĄ i powinieneś zmienić mechanika.

Poniżej ilustracja jak założyć klucz:

Sam to sobie wymień, kółka na znaki ustawiasz i zakładasz pasek.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 30, 2009, 22:25:48 pm »

Offline Piotrek#1923

• Klubowicz
    • FSO 1.4_1.6_1.8
Stingerek, ja dokładnie tak robiłem w przypadku wymiany rozrządu w roverku.

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 30, 2009, 22:48:10 pm »

djarq

• Gość
Witam, no nie powiem że mechanik to idiota, jest bardzo uczciwy, tani i jak się umówisz na termin to jedziesz, zakasuje rękawy i dieła. I przeważnie bardzo szybko.
A co do sposobu - jak zadziała to chylę czoła, kłaniam się nisko po same... no wiecie :P takie proste a skuteczne się wydaje
DZIĘKUJĘ :*

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 30, 2009, 22:55:04 pm »

DOMAN

• Gość
Ja natomiast proponował bym klucz nie oczkowy a solidny (zresztą przy takim rozmiarze to każdy jest solidny :mrgreen:)  nasadowy i nie 32 a raczej 36 z tym że nie zapierać o podłużnice jeśli tak mocno jest ta śruba dokręcona, tylko na rękojeść klucza nasadowego (zwykle to kawałek pręta) nałożyć około 1,5 m rurkę którą będzie trzymała jedna osoba a druga niech spróbuje zakręcić rozrusznikiem.I tu najważniejsza uwaga (bo do tej pory ten sposób nie różni się wiele :wink:  od  podanego powyżej przez kolegę Stingereka) w momencie gdy jedna z osób będzie próbowała zakręcić rozrusznikiem druga trzymająca za rurę na kluczu musi szarpnąć tym narzędziem(klucz+rura) w kierunku odwrotnym do ruchu wskazówek zegara (kierunku odkręcania tej śruby) i wtedy musi się odkręcić.Najważniejsze to wyczuć moment początku kręcenia rozrusznika i wtedy szarpnąć rurką czyli pośrednio kluczem.Miałem raz przypadek że właśnie metoda z kluczem na podłużnicy nie dawała rady (możliwe że była to wina słabego rozrusznika) i dopiero przy szarpnięciu w momencie kręcenia wałem udało się kluczem odkręcić tą śrubę :D

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 30, 2009, 23:02:02 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Cytat: "Stingerek"

Potrzebny będzie oczkowy klucz o rozmiarze 32
38 jesli juz...

Cytat: "Stingerek"
Sam jesteś przystosowany do walenia młotkiem.
i ten mechanik też.
Moze troche szacunku dla starszych co ? Sam tez wale w klucz mlotkiem poniewaz jest za krótki i nie uwazam sie za idiote
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 30, 2009, 23:03:58 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Cytuj (zaznaczone)

Moze troche szacunku dla starszych co ? Sam tez wale w klucz mlotkiem poniewaz jest za krótki i nie uwazam sie za idiote

Bez przesady, okno tez młotkiem otwierasz ?
Kiedy trzeba to trzeba, ale bez jaj.. żeby mechanior nie wiedział ?!

A tekst "Sam jesteś XXXXXX" to cytat z filmu :)

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 30, 2009, 23:07:39 pm »

DOMAN

• Gość
Właśnie 38 mój błąd!

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 30, 2009, 23:13:59 pm »

Offline G.T.

• Sympatyk
Stingerek,  od starych mechanikow mozna sie wiele nauczyc, wiadomo ,ze nie wszystkie ich sposoby sa dobre, ale niektore sa warte polecenia.

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 30, 2009, 23:35:01 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Juz nie ma starych dobrych magikow.. wiekszosc warstatów poprostu wymienia wszystko po kolei aż usterka zniknie... prawdą jest że znalezienie dobrego magika to nie lada sztuka.
Ale bez przesady, skoro gość jest dobry to latami pewnie grzebał przy poldkach i innych produktach "krajowych" wiec śrube od koła potrafiłby odkręcić, kiedy ja amator zupełny i ignorant w tej dziedzinie wiedziałem - ojciec mi powiedział - a jemu jego ojciec :)

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 31, 2009, 00:26:27 am »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
Właśnie. Nie ma już prawdziwych mechaników - są tylko monterzy części. A jak się jeszcze jakiś znajdzie wyjątek to już pewnie stary i zdrowie nie pozwala. I czy się chce czy nie chce trzeba robić samemu jak się chce mieć naprawdę zrobione/naprawione.
A z tą drugą osoba i przedłużkami to już nie przesadzajmy. Nie komplikujmy sobie niepotrzebnie prostej, sprawdzonej, niezawodnej metody jednoosobowej...
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 31, 2009, 02:22:43 am »

DOMAN

• Gość
Jak stary, sprawdzony, prosty, niezawodny(ale jak się okazuje nie zawsze) sposób się nie sprawdza a przedłużka to kawałek rurki który tak czy inaczej musiałbym użyć bo klucz nie sięgał do podłużnicy i raczej taką przedłużkę każdy potrafi sobie znaleźć to dla mnie nie jest to w ogóle skomplikowane a co dopiero tu mówić o przesadzie...
Jeżeli jakaś stara sprawdzona, prosta itd. metoda nie działa to próbuje ugryźć problem w inny sposób a nie zastanawiam się czy to przesada zwłaszcza gdy nowe rozwiązanie nie będzie bardziej skomplikowane (przynajmniej dla mnie) niż pierwsze nie działające :)

« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 31, 2009, 02:35:14 am »

Marek

• Gość
Też się kiedyś namęczyłem z tą śrubą na wiele różnych sposobów i różnymi kluczami (oczkowe, nasadowe) i nic to nie dało. Pomogła jedna metoda może ja wyśmiejecie ale była skuteczna. To młotek i przecinak dostała 3 razy i puściła i nawet praktycznie łeb się nie uszkodził.

« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 31, 2009, 09:25:11 am »

Offline Mynx

• Sympatyk
Ta.....byłem raz u takiego co zaczął walić przecinakiem w tą śrubę. Powiedziałem, żeby przestał, zapłaciłem za wymianę oleju (wlał mi go chyba ze 4,5 litra i nie pomogły prośby oraz tłumaczenia, że tyle nie potrzeba) zjechałem z kanału i więcej już tego jegomościa nie odwiedziłem. Kilka razy walnął a już prawię łeb tej śruby uszkodził :|  Mam takiego mechanika starej daty, rencistę, pomógł mi w bardzo wielu sytuacjach (złapał się za głowę jak ten poprzecinany łeb śruby zobaczył). Ten trik o którym mówił Stingerek też zna, wie ile wlać oleju i w ogóle dobry człowiek z niego. Niestety, większych napraw już się nie podejmuje. Tak jak mówił DF, coraz trudniej o takich mechaników
Polonez - just drive and relax....

www.histmag.org - portal nie tylko dla humanistów

« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 31, 2009, 11:56:26 am »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
    • PN 3.0 24v, PN Truck 1.6E
Co do narzekan na mechanikow. Zostancie mechanikiem to zobaczycie jakie to jest wspaniale.
Naprawy robicie dla siebie, wiec mozecie sie pier.. przez 5 godzin z jakas pierdolka.
W warsztacie trzeba oplacic ludzi, media, wynajem itp i nie ma czasu na pierdoly.
Poza tym ludzie to idioci. Najlepiej zeby narobic sie przez caly dzien, rozwiazac problem i zeby nic za to nie zaplacic albo jakas "symboliczna" kwote. A sami jak cos zrobia to by chcieli jak najwiecej kasy dla siebie.
Zawracaja, ze tak powiem, dupe, bo sami nie chca ubrudzic raczek i nawet zarowki czy akumulatora nie moga sami wymienic. I oczywiscie chca zeby to bylo za darmo (w wiekszosci przypadkow). Bo mechanik ma kupe czasu.
Wiem jak to jest, bo sam pracuje w warsztacie. I to jest przerabana robota. Serio.
Samo naprawianie jest nawet fajne, ale ludzie ktorzy zlecaja te naprawy, sa w przewazajacej wiekszosci porabani. I takie mam zdanie na ten temat.

Powtarzam, jak jestescie tacy madrzy, to zostancie mechanikami, zamiast narzekac jacy mechanicy sa zli!!!

A srube tez odkrecalem za pomoca rozrusznika.
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 31, 2009, 13:12:11 pm »

Offline Mynx

• Sympatyk
Ależ to zrozumiałe, że trzeba zapłacić ludzi, media itd. W każdym biznesie trzeba to robić, nie tylko w mechanice samochodowej, ale to nie jest tłumaczenie ani upoważnienie do partaczenia roboty. Pewien pisarz (Camus o ile dobrze pamiętam) powiedział, że najważniejsze w życiu to dobrze wykonywać swoją pracę. Szkoda, że teraz to hasło wygląda inaczej - najważniejsze w życiu to dobrze zarobić. Nic nie mam do zawodu mechanika, mało tego, darzę go szacunkiem, bo to ciężka i czasami niewdzięczna praca, mimo wszystko powinna być wykonywana dobrze. To samo tyczy się każdego innego zawodu. Jeżeli widzę, że robota została wykonana dobrze i fachowo, płacę bez słowa. Skoro jestem zadowolony to czemu mam nie docenić czyjejś pracy. Ja uważam, że w każdej firmie powinni być ludzie od roboty i osoby od negocjacji cen za nią. Wtedy każdy wiedziałby czym ma się zajmować i nie martwiłby się o inne rzeczy
Polonez - just drive and relax....

www.histmag.org - portal nie tylko dla humanistów

« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 31, 2009, 13:23:18 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
Otóż to właśnie...
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 31, 2009, 14:03:51 pm »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
    • PN 3.0 24v, PN Truck 1.6E
to ze ma byc dobrze wykonywana to sie zgadzam. nigdzie nie napisalem ze mozna partaczyc. zreszta nikt tu nie pisal o partaczeniu...
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 31, 2009, 15:35:43 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Palnik do śruby rozrządu to już partactwo.
Ciekawy jestem jak bardzo ją rozgrzał.... i co się mogłoby stać jeśli ciepło dotarłoby do panewek i oleju w nich zgromadzonego...