Autor Wątek: kontrolka przepalonych żarówek świateł mijania/drogowych  (Przeczytany 3216 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kontrolka przepalonych żarówek świateł mijania/drogowych
« dnia: Luty 20, 2009, 22:45:18 pm »

Tur-gsi

• Gość
witam świeci mi się cały czas ta czerwona kontrolka od przepalonych świateł mijania/drogowych. zapala się nawet jak włączę tylko pozycyjne,nadmienię oczywiście że żarówki wszystkie sprawne,kiedyś działała bez zarzutu jak się przepaliła któraś żarówka .
Co muszę sprawdzić?

« Odpowiedź #1 dnia: Luty 20, 2009, 22:53:32 pm »

Offline Daro

• Sympatyk
podświetlenie tablicy rejestracyjnej (obie żarówki)
były:
>plus '97
>125p '78/'82
>caro 96
jest: Power of Dreams

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 21, 2009, 03:25:19 am »

szczaw

• Gość
Dokładnie. U mnie nie świeciła prawa od tablicy, to było ok, ale jak spaliła się lewa  i nie świecą obydwie, to już zaczęło mnie razić ;) a więc muszę się za to zabrać.

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 21, 2009, 13:08:06 pm »

Offline Pudzian#1942

• Klubowicz
  • Tył napęd rządzi :D
    • C+, Omega BFL, Borat TDI XD
to nie musi byc wina zarowek ja w swoim mam gdzies w halogenach problem z masa i sie żarzy ale trzeba sprawdic...
Jest C+ 1.6 GLI "97 :D
Full opcja bez skóry, klimy, grzanych foteli.
Opel Omega
B FL 2.5td Caravan
Borat 1.9 TDI

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 21, 2009, 16:21:34 pm »

szczaw

• Gość
To kontrolka by się zapalałą tylko przy włączonych halogenach. U mnie jak wszystko grało i włączyłem przednie halogeny, to też się kontrolka paliła, jak miałem lewego spalonego.

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 21, 2009, 16:27:16 pm »

Offline Mr.D

• Sympatyk
    • Atu + '99
Połączenie postojówek, u mnie jest coś nie tak z gniazdem postojówki czasami się nie świeci i wtedy zapala się kontrolka na desce sygnalizująca przepaloną żarówkę. Stuknięcie ręką w reflektor załatwia sprawę :D
"Cars have never been about brand association: it's about culture and expression. It's about the people, the scene, the community, and friends."   Mike Burroughs

"simple and clean look will never go out of style."    Elvis Skender

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 21, 2009, 16:57:44 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
trzeba przeczyscic styki zarowek i sprawdzic ,czy wszystkie sa dobre - np. postojowki i podswietlenie tablicy rozdzielczej
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 22, 2009, 10:35:14 am »

fazer151

• Gość
napewno ale to napewno podswietlenie tablicy to jak ty sprawdzales ze wszystkie zarowki sa sprawne?? w wiekszosci poldonów to sie przypala czy cuś ale u mnie jedna chodzi jak sie kiedyś zmusze to zmienie ;P

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 22, 2009, 11:07:29 am »

Offline Mr.D

• Sympatyk
    • Atu + '99
Cytuj (zaznaczone)
napewno ale to napewno podswietlenie tablicy to jak ty sprawdzales ze wszystkie zarowki sa sprawne?? w wiekszosci poldonów to sie przypala czy cuś ale u mnie jedna chodzi jak sie kiedyś zmusze to zmienie ;P

Jeśli nie masz pojęcia o czym się pisze kolego to może nie pisz głupot :!:
"Cars have never been about brand association: it's about culture and expression. It's about the people, the scene, the community, and friends."   Mike Burroughs

"simple and clean look will never go out of style."    Elvis Skender

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 23, 2009, 17:08:09 pm »

fazer151

• Gość
?? nie rozumiem cie mówie ze to podswietlenie bo u mnie tez to było i u kumpla.... wiec napewno jak kolega mowi ze mu sie wszystkie swiatełka świecą

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 17, 2009, 13:37:42 pm »

Tur-gsi

• Gość
Panowie wszystkie żarówki sprawne a objaw jest dalej taki że kontrolka zaczyna się lekko żarzyć po 5 minutach,  a po około 10 minutach jazdy świeci na maxa,o co chodzi?

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 17, 2009, 13:54:35 pm »

Michalec

• Gość
Być może gdzieś masz słabą mase, wyczyść styki żarówek i posprawdzaj (niestety, ale wszystkie).
 W trucku plusie też takie coś się działo, powodem tego był uszkodzony kabel od masy tylnych lamp, nie dość że swiatła z tyłu wariowały, to się jeszcze żarzyła, czasem świeciła mocno ta kontrolka.

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 19, 2009, 11:57:34 am »

fazer151

• Gość
Cytat: "Tur-gsi"
Panowie wszystkie żarówki sprawne a objaw jest dalej taki że kontrolka zaczyna się lekko żarzyć po 5 minutach,  a po około 10 minutach jazdy świeci na maxa,o co chodzi?

nom zazy ci sie moze jak masz wlaczone podgrzewanie szyby tylniej?? i jak naciskasz hamulec?? to moze kostka przekaznika sie spalila bo swiatla stopu i podgrzewanie sa na tej samej wiazce tez tak mam

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 23, 2009, 20:35:18 pm »

Offline Daro

• Sympatyk
U mnie np lekko się swiaci gdy podepnę jeden z prostowników(nawet przy wyłączonym zapłonie) .podejrzewam albo zbyt wysokie napiecie albo nie do końca "wyprostowany prąd" może to jest jakiś trop jak inne zawiodły :)
były:
>plus '97
>125p '78/'82
>caro 96
jest: Power of Dreams

« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 26, 2009, 07:24:44 am »

fazer151

• Gość
a na moje moze ktos ma odp jak wlacze ogrzewanie szyby tylnej to jak ncaisne hamulec to sie lekko żaży swiatełko przepalonych swiatel ale mailem tez taki przypadek ze bez ogrzewania sie żażyła jak naciskalem hamulec ale potem po odczekaniu normalnie wiec to hcyba nie wina żarówek

« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 26, 2009, 13:00:15 pm »

Offline Multec

• Sympatyk
    • E46 325Ci | ROVER 45 1.8 | C+ 98 | Caro 1996 1.6 16V
Alternator niedomaga ?

//edit

Poldki chyba też takową plecionkę miały ? Ja w Trucku 1994 ją miałem, bez niej np. rozrusznik nie kręcił więc musi być.
"JAZDA PRÓBNA" c.d nastąpi...

« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 26, 2009, 15:50:07 pm »

Offline Excalibur#1937

• Administrator
    • Opel Signum 2.2 DTI / Skoda Fabia 1.2 TSI
    • http://www.intermediaservice.pl
Miałem podobną usterkę i obstawiałbym jednak słabą masę. Sprawdziłbym wszystkie "końcowe" punkty instalacji. W poprzednim Polonezie poszedłem na sposób i kupiłem miedzianą plecionkę (taką jak małe fiaty miały - łączyły/masowały - silnik z karoserią). Połapałem masy w czterech punktach (tylne lampy zespolone x 2 + halogeny przód) i problem zniknął. Polecam każdemu - rozwiązanie niemal wieczne.

« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 26, 2009, 22:55:24 pm »

Offline SeBa

• Sympatyk
  • FSOAK
    • Polonez 1.4 GTi 16V'97 i 2.0 GLI'95
    • http://www.fsoautoklub.pl
kontrolka ta glupieje rowniez z powodu wstawienia zlego typu zarowki , kolega Multec ma LEDowe w postojowkach i swieci mu sie caly czas jak wlaczy. Za tą kontrolke odpowiada niebieski mikroprocek APE 17 w skrzynce bezpiecznikow.
Cytat: Szymon
Rover ma jedną zasadniczą przewagę, jak po pijaku dasz w pizdę na zlocie na jakimś kretowisku to będziesz miał szacun, a z OHV cię wyśmieją, żeś wieśniak i biedak.

Auto Detailing-info PW

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 27, 2009, 00:06:01 am »

Offline Excalibur#1937

• Administrator
    • Opel Signum 2.2 DTI / Skoda Fabia 1.2 TSI
    • http://www.intermediaservice.pl
Zrobię delikatnego off-topa: czy to, że w postojówkach są ledy szkodzi jakoś przekaźnikom lub innym elementom elektryki? Mam wetknięte błękitne postojówki z Hondy Civic i póki co nic mi się nie dzieje ale może jakieś kabelki dostają w d...? W końcu były liczone na prąd taki a taki (na pewno większy niż obecnie) - nie ma ryzyka, że nadmiar prądu zamknie się gdzieś indziej i narobi kłopotów?

« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 27, 2009, 11:47:29 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
o maj god
trzeba bylo zapytac poprostu ,czy mozna wlozyc postojowki LED ,a nie czynic ,ten kompromitujacy sie  wyklad  :lol:
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.