Autor Wątek: Demontaż gałki zmiany biegów  (Przeczytany 5028 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Demontaż gałki zmiany biegów
« dnia: Kwiecień 14, 2009, 14:28:30 pm »

Offline Jaro

• Sympatyk
  • Ukryta opcja niemiecka
    • Caro Orciari OHV
Cześć,
Mam pewien problem. Otóż połamała mi się ramka od starego mieszka, więc skorzystałem z okazji, żeby zmienić mieszek na ładniejszy i kupiłem nowy od Plusa. Ale żeby zdjąć mieszek, trzeba najpierw zdemontować gałkę, z czym mam problem, bo kompletnie nie wiem, jak się za to zabrać :/ Wywróciłem stary mieszek na lewą stronę, ale nie wiem, jak go zdjąć, nie mówiąc o gałce. Trzeba rozciąć stary mieszek? Wolałbym go jednak sobie zostawić.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc, Krzysiek

P.S. Oczywiście korzystałem z szukajki, ale nic nie znalazłem.
LOW & SLOW

« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 14, 2009, 15:34:18 pm »

Offline SeBa

• Sympatyk
  • FSOAK
    • Polonez 1.4 GTi 16V'97 i 2.0 GLI'95
    • http://www.fsoautoklub.pl
ile dales za nowy mieszek plusowy?
Cytat: Szymon
Rover ma jedną zasadniczą przewagę, jak po pijaku dasz w pizdę na zlocie na jakimś kretowisku to będziesz miał szacun, a z OHV cię wyśmieją, żeś wieśniak i biedak.

Auto Detailing-info PW

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 14, 2009, 16:36:47 pm »

Offline Jaro

• Sympatyk
  • Ukryta opcja niemiecka
    • Caro Orciari OHV
40zł nowy z ramką.
LOW & SLOW

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 14, 2009, 17:43:37 pm »

Offline adamek9026

• Sympatyk
    • Passat b5 FL 05'
chciałem się tylko zapytać, czy rozmiar ramki jest taki sam jak w Plusie i minusku?

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 14, 2009, 18:04:18 pm »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
w Caro 93r. w oryginalnej gałce jest pokrywka, wydłubujesz ją i masz nakrętkę, ona trzyma gałke.
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 14, 2009, 18:04:38 pm »

Offline Jaro

• Sympatyk
  • Ukryta opcja niemiecka
    • Caro Orciari OHV
Właśnie nie wiem, bo dopiero kupiłem na allegro, przyjdzie niedługo i będę kombinował, żeby wsadzić tą ramkę do konsoli od zwykłego Atu. Wiem, że sposób mocowania jest inny-w Plusie mocuje się ramkę na takie cztery śrubki, natomiast w zwykłym Caro/Atu są zatrzaski :/ Jak już mi się uda zamontować to napiszę co i jak.

EDIT: Wrb, dziękuję bardzo za info, jak to w miarę delikatnie wydłubać bez uszkadzania pokrywki/gałki?
LOW & SLOW

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 14, 2009, 19:52:20 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Jaro, w Plusie były 2 rodzaje mocowań tak przy okazji, żebyś później nie miał problemu z montażem ;) Były też naciskane od spodu. Mieszek miał 4 gumowe uszy zahaczane na "grzybki".
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 14, 2009, 20:52:04 pm »

Offline Jaro

• Sympatyk
  • Ukryta opcja niemiecka
    • Caro Orciari OHV
Cytat: "matucha#1931"
Jaro, w Plusie były 2 rodzaje mocowań tak przy okazji, żebyś później nie miał problemu z montażem ;) Były też naciskane od spodu. Mieszek miał 4 gumowe uszy zahaczane na "grzybki".

Dzięki za informacje, jakiś pomysł/porady jak to zamontować do minuska? Myślałem, żeby po prostu przykleić tą ramkę do środkowej konsoli, która niestety nie ma miejsca na wkręty, tak jak ta z plusa.
LOW & SLOW

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 14, 2009, 20:52:53 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Możesz przykleic, ale na silikonie.
Dłużej wytrzyma.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 14, 2009, 21:52:20 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Ewentualnie dwustronna taśma dostępna w motoryzacyjnym. Na przykład taka do przylepiania lusterek, czy listw na drzwi. Czasami można w Castoramie/innym podobnym sklepie dostać. Taka zwykła dwustronna nie trzyma za dobrze. Ja oblepiłem taką jakby gąbką cienką przylepną z dwóch stron właśnie z motoryzacyjnego wykładdzinę na butli od LPG i dopiero po 5 latach puściło.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 19, 2009, 22:32:45 pm »

Offline Jaro

• Sympatyk
  • Ukryta opcja niemiecka
    • Caro Orciari OHV
Ponawiam temat, po pierwsze aby napisać co i jak, tak jak obiecałem, a po drugie, żeby zadać kolejne pytanie.
Montaż mieszka z Plusa w "minusku" okazał się bardzo prosty-wystarczy wywalić oryginalną ramkę, wsadzić ramkę mieszka plusowego pod konsolę, wchodzi spokojnie na wcisk-ja dla pewności posmarowałem jeszcze klejem. Nie wygląda to dokładnie tak jak w Plusie, ale ogólnie jest naprawde przyzwoicie.
Moje pytanie natomiast dotyczy montażu uniwersalnego mieszka, chociażby z Jacky. Idzie to jakoś spasować z oryginalną ramką, którą mam kompletnie nietkniętą?
LOW & SLOW

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 19, 2009, 23:00:53 pm »

Offline Mr.D

• Sympatyk
    • Atu + '99
Bartmon ma w swoim Atu plusie mieszek Jacky i najwyraźniej pasuje.
"Cars have never been about brand association: it's about culture and expression. It's about the people, the scene, the community, and friends."   Mike Burroughs

"simple and clean look will never go out of style."    Elvis Skender

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 20, 2009, 00:00:51 am »

Offline Jaro

• Sympatyk
  • Ukryta opcja niemiecka
    • Caro Orciari OHV
Cytat: "Mr.D"
Bartmon ma w swoim Atu plusie mieszek Jacky i najwyraźniej pasuje.

Właśnie-w plusie, w którym mocowanie wygląda zupełnie inaczej. Ja chcę zamontować do Caro z 1995r.
LOW & SLOW