Autor Wątek: Odkręcające się śruby kół  (Przeczytany 8181 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odkręcające się śruby kół
« dnia: Maj 06, 2009, 13:42:43 pm »

latee

• Gość
Witam, ma taki problem kupiłem 2 felgi używane wizualnie bardzo dobre przy wymiance na letnie założyłem je na letnie, opony przy wyważaniu tęż  dużych odchyłów nie było, po dwóch tygodniach praktycznie bym stracił koło dobrze że zauważyłem to wcześniej po przykręceniu śrub zauważyłem ze kołpaki dalej są luźne .Może wie ktoś co z tym zrobić?
Dziękuję za każdą podpowiedź.

« Odpowiedź #1 dnia: Maj 06, 2009, 14:00:52 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
za dlugie śruby ? źle przykręcone śruby ? (przykręcaleś na krzyż) felga dobrze osiadła otworem centrującym na piaście ?

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 06, 2009, 14:02:45 pm »

latee

• Gość
Też tak myślałem żeby je zdjąć i jeszcze raz po przykręcać, ale narazie brak czasu

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 06, 2009, 18:32:00 pm »

Offline diodalodz

• Sympatyk
albo masz felgi z fiata a kołpaki z poloneza .

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 06, 2009, 18:36:29 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
Mam i felgi, i kołpaczki od "niewiadomoczego" i nigdy mi sie sruby nie odkrecaly:) Moze to zasluga rady mojego taty - zawsze po dokreceniu srub przejechac kilkaset metrów, i dokrecic jeszcze raz.

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 06, 2009, 18:41:27 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Cytat: "latee"
Też tak myślałem żeby je zdjąć i jeszcze raz po przykręcać, ale narazie brak czasu

Bez komentarza  :roll:
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 06, 2009, 19:01:13 pm »

latee

• Gość
Miałem na myśli to że kilka dni temu dokręciłem śruby i  jak gdzieś jadę kontroluje a w sobote tym się zajme. A kołpaki były od poloneza Atu .Podobno sprzedający kupił sobie alumki i te felgi nie są mu już potrzebne.

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 06, 2009, 20:51:16 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Cytuj (zaznaczone)

zawsze po dokreceniu srub przejechac kilkaset metrów, i dokrecic jeszcze raz.

Bo tak się robi :) to normalne :)

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 06, 2009, 20:58:11 pm »

Offline śledzik

• Sympatyk
    • Honda Accord CL9 05r +200KM
Cytat: "latee"
A kołpaki były od poloneza Atu
a co to za roznica czy ATU czy CARO?? przeciez srednica ta sama.
Cytat: "Maurer"
- zawsze po dokreceniu srub przejechac kilkaset metrów, i dokrecic jeszcze raz.
ja tam tak nigdy nie robie i mi sie nie urwaly.
Był: PN Caro 95r 1.6 OHV -> 1.4 16V -> 1.4 16V -> 1.6 16V PN Caro 96r 1.8 16V -> 2.9 12V V6 PN Caro Plus 01r 1.6 16V -> 1.8 16V VVC 160KM
PN Caro 96r 1.6 8V + LPG -> 1.4 16V
Jest: PN Caro 96r 1.8 16v - Big valve i ostre walki. Nie długo dostanie turbo :)

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 06, 2009, 21:33:19 pm »

pianek89

• Gość
Jakis dziwny przypadek, musisz miec pewno nie dobrze osadzony otwor centrujacy felgi na piascie. Ja bym stawial na to. A zdjecie i zalozenie ponownie kola to gora 30 minut na 4kola.

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 06, 2009, 21:37:28 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
Dokręcanie "na krzyż" to doskonała metoda, którą stosowałem w każdym aucie, które miałem i w którym zmieniałem koła. Pozwala na równomierne ułożenie się felgi na piaście.
BTW warto raz na jakiś czas ściągnąć koło i wyczyścić druciakiem powierzchnię styku koła z piastą :wink: i tą samą powierzchnię na feldze również :)
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 06, 2009, 21:58:37 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
ja tam przy każdym odkręceniu szczotą przelatuje i śruby i powierzchnię tarczy/bębna.. dokręcam na krzyż a po przejechaniu kilku km dociągam śruby.

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 06, 2009, 23:22:02 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
jak już o dokręcaniu kół mowa...

Po co dokręcacie te śruby nogami ? No po co ? Wiem, że trzeba mocno ale z każdym razem jak kupię jakieś auto to nie można normalnie koła odkręcić. No trzeba być kretynem żeby po kluczu skakać... Naprawdę wiele wiele wiele razy przykręcałem koła bez skakania po kluczu i nigdy nic się nie odkręciło nawet jak bokami auto latało...

no po co nogami

I czy nie można troszkę smaru grafitowego na gwint ?

No młodzi ludzie i skaczą po kluczach...

I dzieci na to patrzą i się uczą...

Właściwie to dzisiejsze dzieci to w przyszłości nie będą same zmieniać kół. Teraz sa komórki i pomoc drogowa...
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #13 dnia: Maj 06, 2009, 23:25:19 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Cytuj (zaznaczone)

No trzeba być kretynem żeby po kluczu skakać...

Słuchaj jak się ma kluczyk jak imbus do "górala" i muskle jak gęś wyścigowa to trzeba skakać :)
Ja tam zawsze gazrurkę zakładam 40cm i lekko ręką dokręcam.

« Odpowiedź #14 dnia: Maj 06, 2009, 23:27:08 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
No chociaż jeden umie/potrafi...
Wpisywać się kto jeszcze...  :mrgreen:
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #15 dnia: Maj 06, 2009, 23:30:15 pm »

Offline maciejowski

• Sympatyk
    • 125p '75 | 125p '78 | 125p '80 | 125p '90 | 126p '78 | caro '96 x2 |
Cytuj (zaznaczone)
Wpisywać się kto jeszcze...
i ja i ja :P
i przede wszystkim smar na śruby i na piastę, żeby nie zdejmować koła z buta a kulturalnie. :mrgreen:
Cytat: KGB
wtedy moze okazac sie ,ze pelno Nm ,a jakoby zadnego nie bylo - jedna malutka przekladnia ,tak wiele ubylo ...

« Odpowiedź #16 dnia: Maj 07, 2009, 12:02:47 pm »

szczaw

• Gość
Rurka w bagażniku zawsze jest, choć przyznaję się, że nogą też miałem okazję odkręcać. Raz. Nie sprawdziłem, czy są śruby dokręcone (podczas jazdy się poluźniły, a że klucz w łapie bez rurki, to głupi nogą sobie pomogłem) i jak zapie.doliłem nogą, to kostka skręcona... Nauczka dla mnie i przestroga dla tych, którzy jeszcze nie zmieniali koła.

« Odpowiedź #17 dnia: Maj 07, 2009, 12:11:27 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Bo nawet koło zmienić "to trza umić" :D
Kumpel ma manie skakania po kluczu... jak przyszło do wymiany amortyzatorów w Audi B3 z tyłu to tak śruby miał dokochane że wymieniał amory bez ściągania koła :)

« Odpowiedź #18 dnia: Maj 07, 2009, 12:18:23 pm »

szczaw

• Gość
Miałem stycnzość z BMW E-38, nie wiem, jak to możliwe, ale nie daliśmy rady odkręcić pistoletem śrub... Dopiero klucz i metrowa rura załatwiły sprawę.

« Odpowiedź #19 dnia: Maj 07, 2009, 12:23:22 pm »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
śruby muszą być dokręcone z równą siłą, dokręcone a nie doje... ne. gdyby potrzebna była większa siła to klucz byłby dłuższy. zawsze smaruję gwint śruby smarem miedzianym.
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.