Autor Wątek: parownik ???  (Przeczytany 7395 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

parownik ???
« dnia: Maj 25, 2009, 22:28:45 pm »

rafaellohucisko31

• Gość
Witam. Wiec jestem w takiej małej kropce... mam obecnie w poldku parownik brc tecno no i jego żywot sie skonczyl po 40 tys km gdyż kupiłem go używanego za grosze, i pewnie dlatego tak krótko mi służył. Obecnie trudno mu ustawic prawidłową dawke, gazownicy nie moga ani ja podczepiajac sie pod sonde  :?   i w dodatku spaliny smierdza strasznie gazem choc na wolnych obrotach woltomież wskazywał 0,45 V czyli nie za ubogo i nie za bogato to gaz i tak strasznie z tłumika czuć  :evil:  wycieków gazu nie ma bo sprawdzałem. Wczesniej miałem landi L80E (wyglada tak http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9b3143e32bdd0b8a.html  ) ten tez umarł i nie trzymał mieszanki i co gorsza w ogóle wolnych obrotów nie bylo. No i poldkiem mam zamiar jeszcze z rok posmigac i pózniej przejmuje poldka po rodzicach  8) (stan igła he he :) no i z tego wzgledu nowy parownik mi sie nie uśmiecha ale tak zestaw do regeneracji bym kupil tylko teraz który parownik jest lepszy, który bardziej regeneracje "znosi" ze tak powiem i nie ma problemów regulacji po takiej operacji bo nie wiem jaki zestaw zamówić... szukałem na różnych forach i nic konkretnego, zdania są podzielone jedni chwala to drudzy tamto. Podobnie gazownicy jedni "regeneruj LANDI i bedziesz jezdził a BRC to szajs" drudzy znowu na odwrót no i nie wiem  :(   Jeżeli temat powielam lub co gorsza nie ten dział to przepraszam, ale szukałem i nic. Mam nadzieje ze od Was sie jakis konkretów dowiem bo nie chce wyżucić pieniedzy w błoto. Pozdrawiam :)

parownik ???
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 25, 2009, 22:35:01 pm »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
http://www.fsoptk.pl/forum2/search.php?mode=results
poczytaj z pewnością znajdziesz dużo wiadomości.
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.

parownik ???
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 25, 2009, 22:56:46 pm »

rafaellohucisko31

• Gość
Szukałem czytałem i tak jak mówie nic konkretnego kazdy chwali swoje...

parownik ???
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 25, 2009, 23:54:03 pm »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
no i dobrze, każdy pisze na podstawie własnych doświadczeń. nie ma rzeczy jednoznacznie złych i jednoznacznie dobrych. jednemu pasuje taki a drugiemu inny parownik.
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.

parownik ???
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 26, 2009, 00:11:34 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Lovato weź. membrany 50żl filterek 10zł.. sam wymienisz sam wyregulujesz.
gazownicy to idioci.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

parownik ???
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 26, 2009, 19:43:08 pm »

rafaellohucisko31

• Gość
Ale mówisz to z doswiadczenia czy po prostu  gdzies cos słyszałes ?? czytałem na innym forum ze landi nie daje sie wyregulowac po regeneracji... Moze ktoś to potwierdzic ??

parownik ???
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 26, 2009, 19:43:46 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Z doświadczenia.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

parownik ???
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 26, 2009, 19:46:54 pm »

rafaellohucisko31

• Gość
Ale te za 50 zł to oryginał czy podróba ??

parownik ???
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 26, 2009, 19:47:50 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Cytat: "rafaellohucisko31"
Ale mówisz to z doswiadczenia czy po prostu  gdzies cos słyszałes ?? czytałem na innym forum ze landi nie daje sie wyregulowac po regeneracji... Moze ktoś to potwierdzic ??

Ja zato z doświadczenia wiem, że TOMASETTO nie da się nawet zregenerować ( tego co miałem się nie dało ) - może coś teraz poprawili.

A co do tematu bardziej - sam wziąłem BRC tylko dlatego, że w mojej miejscowości jest sklep z zestawami do regeneracji - zorientowałem się najpierw do jakich parówników wogóle idzie dostać bez problemu oryginalny zestaw i z tego względu padło na BRC.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

parownik ???
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 26, 2009, 19:50:07 pm »

rafaellohucisko31

• Gość
A moze sie ktoś na temat brc wypowie ??

[ Dodano: 26 Maj 2009 20:01 ]
Chodzi mi oczywiscie o zachowanie po regeneracji

parownik ???
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 26, 2009, 20:46:03 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Cytuj (zaznaczone)

Ale te za 50 zł to oryginał czy podróba ??
Ja kupowałem zestawy na allegro po 44 złote i jeździło to normlanie, w lokalnej gazowni chcieli 110zł za membranki same plus 50zł robota.

parownik ???
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 26, 2009, 20:56:41 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Cytat: "matucha#1931"
Ja zato z doświadczenia wiem, że TOMASETTO nie da się nawet zregenerować ( tego co miałem się nie dało ) - może coś teraz poprawili.

Masz może jeszcze ten parownik? Ewentualnie fotkę niego?

parownik ???
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 26, 2009, 21:30:57 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
utek, mam kompletny.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

parownik ???
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 25, 2010, 07:23:21 am »

Offline Fist

• Sympatyk
    • Rover 25 1.6 16v
    • http://www.TutorialsBase.pl
Będę zmieniał parownik w moim poldku bo jest zasłabły (100HP) jest do poprzedniego silnika który był w moim poldku. Jest to dokładnie ten parownik - http://allegro.pl/r25-parownik-tomasetto-at-07-at07-bluestar-100-ag-i1322482846.html
Instalacje mam Bingo-M.
I teraz moje pytanie jaki parownik mam wybrać?
co do silnika w samochodzie to jest to 1.6 16v rover mający 117KM (w przyszłości lekko zwiększy się moc)
Rover 25 1.6 16v
Cytuj (zaznaczone)
"J: Do 100 i ja odpuszczam
G: Ja nie patrze na zegary "

parownik ???
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 25, 2010, 07:44:56 am »

Offline oprawca_1978

• Sympatyk
Mam taki, Tomasetto AT-07 o mocy 100 HP w moim Poldoroverze. Gazownię zakłądałem w nim we wrześniu 2004 roku, na elektronice polskiej, LechoLPG typ MiniLambda. Do lipca 2009 przejechałem na tej konfiguracji dokładnie 100 tysięcy km, od 68 kkm przebiegu silnika do 168 kkm. Przez ten czas w instalację LPG tylko raz wkładałem ręcę - w kwietniu 2007 roku, gdy padała cienka membrana w parowniku, zresztą wyłącznie z mojej winy, bo nie czyścilłem parownika i nagromadził się tam szlam (nie tyle szlam, co taki półpłynny towot - smar rozpuszczony w LPG, którym smaruje się jego pompy + pewnie stałe składniki LPG - siara, cięższe frakcje, itd..) i od tego trzasnęła cienka membranka.
Czas naprawy, łącznie z wymianą wszystkich membran parownika, gumek na zaworkach klapkowych, przekładki pomiędzy członami parownika, oringi kolanek grzania wodnego, gumki elektrozaworu, dokładnym czyszczeniem parownika w środku, itd.. - godzina z hakiem. Koszt - oryginalny zestaw tomasetto - 52 PLN.
Wyjęcie parownika - dziesięć minut pracy.
Reszta gazowni - filtr (mam autonomiczny, w puszce, przed parownikiem), elektrozawory, butla, wielozawór, wlew, elektronika - niezawodne po dziś dzień.
Taki sam parownik, identyczny, kupiłem używany na Allegro za 30 PLN i wstawiłem do mojego drugiego samochodu, którym teraz jeżdżę, Nexii 1.5 SOHC, gdy naprawiałem w niej gazownię (wczesniej była od 2002 oryginalna Bedini, która ciągle sprawała kłopoty). Wywaliłem parownik i mikser Bediniego i założyłem takie same elementy, jakie mam w Poldoroverze, do tego wywaliłem elektronikę (była jakaś BrewEL - co to jest ???) i dałem też LechoLPG typ MimiLambda. Butli, wielozaworu, elektrozaworów i śmiesznego filtra gazu (taka puszka z kulką w środku oraz filcową pastylką) - nie ruszałem. Od chwili naprawy wszelkie problemy z gazownią jak ręką uciął, minęły, a Nexia zaczęła nawet mniej palić, średnia z półtora roku jeżdżenia (jakieś 20 kkm przebiegu) wychodzi mi około 8.25 - 8.3 l LPG/100 km, a jeżdżę nią codziennie do wawy.
Jak Kuba Bogu - tak Bóg Kubańczykom!

parownik ???
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 25, 2010, 17:48:00 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Fist#1947,
nie wiem kto ci doradzil bingo (tzn. domyslam sie) ,ale dam ci rade co do parownika i zobaczymy czy posluchasz  :wink:
Emmegas / Elpigaz ML94  ,
na allegro teraz praktycznie zawsze pod nazwa Emmegas

i przejsciowke do bingo skołuj jak chcesz miec to ustawione  :P  ,gdybys mial stagaXL to juz by bylo po sprawie (bo przejsciowki nie wymaga)
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

parownik ???
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 25, 2010, 18:05:38 pm »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
Cytat: "KGB"
nie wiem kto ci doradzil bingo (tzn. domyslam sie)

założenia błędne - kupił poldka już z bingo m na pokładzie.

A ja polecę tańsze w zakupie Lovato. Nidy nie miałem z nim problemów, pracuje liniowo i nie rozjeżdża się, w miarę prosty do okiełznania.
I lovato i polecane przez KGB emmegas mają zasilanie Fi6 mm. Zestawy naprawcze do lovato również są tańsze od tych do emmegas :P - w myśl zasady - nie widać różnicy to po co przepłacać.
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;

parownik ???
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 25, 2010, 18:46:27 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
jakies nowe ma to bingo ,wiec myslalem ,ze sam kupowal ,
lovato tez nie jest zly ,ale jednak emmegas lepszy ,a roznica w zestawie naprawczym to 10pln ,
no i jeszcze popularnosc lovato sprawia ,ze jest duzo zestawow naprawczyw z roznych zrodel ,a wiec i roznej jakosci
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

parownik ???
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 25, 2010, 19:15:10 pm »

Offline Fist

• Sympatyk
    • Rover 25 1.6 16v
    • http://www.TutorialsBase.pl
Instalacje miałem już w poldku jak kupiłem.
KGB powiedz mi dokładnie czego się pozbyć i co mam kupić tak żeby chodziło mi najlepiej ja się da :)
Rover 25 1.6 16v
Cytuj (zaznaczone)
"J: Do 100 i ja odpuszczam
G: Ja nie patrze na zegary "

parownik ???
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 25, 2010, 19:27:58 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
kup parownik ,
bingo sie ustawi gdy bedzie jak go podlaczyc ,niem a co go zmieniac ,bo nieoplacalne to jest ,

no chyba ,ze na sekwencje chceszsie przerzucic  :twisted:

no i jeszcze nie wiem jaki masz mikser - bedzie trzeba zobaczyc na ktoryms spocie