Autor Wątek: Zupełnie nowa koncepcja swapa... Pomożecie??  (Przeczytany 13862 razy)

Zupełnie nowa koncepcja swapa... Pomożecie??
« dnia: Maj 29, 2009, 13:39:37 pm »

davidek

• Gość
Siemka wszystkim...
Kupiłem sobie ostatnio poloneza 1.6 caro z 95 roku... Niestety jest on dla mnie za słaby z racji tego że przez ostatnie 4ry miesiące jeździłem BMW e30 325i.... Niestety BMW dostało potężnego strzała w dupe i nie nadaje się do jazdy.... I ostatnio jakos tak mi pprzyszedł do głowy pomysł zeby włożyć silnik od bety do poldka....
Pomysł jest szalony wiem... Ale planuje poldka zrobić do driftów.... Jeżeli jest ktokolwiek kto by wiedział coś na temat przekładki tego typu to prosze o priva... Dzienx z góry za zainteresowanie się tematem :D

P.S. Z góry zaznaczam ze nie chce słuchać komentarzy że jestem dresem że chce mieć poloneza który będzie rwać asfalt i będe mógł na wsi wyrywać wszystkie panienki. Tak jak wyżej napisałem zalezy mi na tym żeby przygotować go do driftów... Zdaje sobie też sprawe że musze obspawać całą ramę itd itp... W związku z tym prosze o konkretne informacje.... Dzięki... Pozdrawiam

« Odpowiedź #1 dnia: Maj 29, 2009, 13:42:54 pm »

Offline śledzik

• Sympatyk
    • Honda Accord CL9 05r +200KM
a ty myslales ze nie robili takich polonezow?? napewno ktos w Polsce robil taki zabieg. Ja slyszalem o DF z 2.0 od BMW. Mysle ze te 2.5 litra tez sie tam zmiesci. Pomysl dobry tylko pytanie czy to w ogole bedzie istniec w rzeczywistosci  :roll:
Był: PN Caro 95r 1.6 OHV -> 1.4 16V -> 1.4 16V -> 1.6 16V PN Caro 96r 1.8 16V -> 2.9 12V V6 PN Caro Plus 01r 1.6 16V -> 1.8 16V VVC 160KM
PN Caro 96r 1.6 8V + LPG -> 1.4 16V
Jest: PN Caro 96r 1.8 16v - Big valve i ostre walki. Nie długo dostanie turbo :)

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 29, 2009, 14:24:46 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
był tez jezdzący polonez 2.5 l 12V motor z bmw

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 29, 2009, 14:38:02 pm »

Offline Maikeru

• Nowicjusz
    • caro 1.6 16v 94 / caro 1.6 ohv 96
Jakis czas temu pojawil sie na youtube filmik z polonezem 2.5 "w akcji" :roll: - link. Powiem, ze calkiem ciekawie sie to prezentuje. Pytanie jak rozwiazal przeniesienie napedu i w jaki sposob uzyskal ten negatyw z tylu.

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 29, 2009, 16:15:16 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Był polonez z BMW E36 1.8 oraz z M20B25 czyli R6 2.5. Jeżdżacy tylko niestety rozbity na ktoryms tam słupie czy coś.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 29, 2009, 16:32:25 pm »

davidek

• Gość
a nie wiecie może czy był to polonez kogoś z forum??? bo przydałoby się pogadać z osobą która miała w tym doświadczenie...

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 29, 2009, 16:38:57 pm »

Offline radosław91

• Sympatyk
  • Aktualnie posiadany: PN caro+ '99 1.6 GLi
1.8 to jeszce ale 2.5 to raczej marny pomysł, moze i niezle by sie zabiarał ale ten silnik jest zacięzki! do wyscigów moze i będzie sie nadawał albo do palenia gumy, ale do driftu to sie nadawac nie będzie nie da rady puscic tego bokiem tego to sie nawet prowadzic nie będzie dało z takim cięzkim przodem, nie czaje po co sie pchacie w takie duze i ciezkie silniki ja bym wrzucił cos mniejszego z suszarka i tyle np. uturbic cos z serii K16 albo silnik z pinto i tez bym miał spokojnie 160 do 200KM
Powered by Lpg.

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 29, 2009, 16:57:00 pm »

davidek

• Gość
Kolego widze że nie czytałeś dokładnie mojego postu... Napisałem że mam rozwalone bmw 325i w posiadaniu... dlatego wpadłem na ten pomysł.... bo nie wydam ani grosza na silnik i skrzynie i inne duperele.... A poza tym sorry ale siedze już dłuższy okres w mechanice i tuningu i wiem że skoro będzie cieżki przód to tył też trzeba będzie dociążyć, co w efekcie zakończy się dodatkowymi kilogramami... Wiec tak naprawde... Prosiłem tylko i wyłącznie o porady typu: co zrobić z mostem czy z łapami skrzyni biegów... Ale nie musiał się oczywiście znaleść ktoś kto będzie się przyczepiał że chce założyć 2,5 litrowy silnik od bmw e30... Czy wszedzie muszą znaleść się tacy ludzie?? Koledze już dziękuje za wypowiadanie się chyba że dasz mi jakieś fakty.... Pozdrawiam...

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 29, 2009, 17:07:08 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
Skrzynię oczywiście dać od BMW, most możesz zaadoptować od VOLVO. Wystarczy dospawać mocowania resorów i zaadoptować końcówkę wału. !!!Most od volvo jest o wiele szerszy, więc będzie trzeba poszerzać nadwozie, aby koła nie wystawały poza ranty błotników.
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 29, 2009, 17:12:01 pm »

davidek

• Gość
Poszerzenia i tak wchodzą w rachube... Więc o to się nie martwie... Od jakiego Volvo ten most??

[ Dodano: 29 Maj 2009 17:18 ]
Cytuj (zaznaczone)
tutaj temat o którym juz cisza od dawna, ciekawe jak jego losy
http://www.fsoptk.pl/foru...der=asc&start=0

Z góry dziekuje koledze Sovie za przekierowanie do tego tematu ( nie pomyslałem o tym ze ktoś już wpadł na tak szalony pomysł  :oops: )
Zaznaczam ze na przebudowę daje sobie rok z hakiem i lwią część pieniędzy mam już odłożoną więc projekt nie "umrze" za 5 tygodni... na razie powolutku małymi kroczkami chce przygotować bude ( obspawanie, pozbycie się rdzy, odelżenie, poszerzenia właśnie, wspawanie klatki ) myśle że tak na początku października zaczne już zabawe z silnikiem...

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 29, 2009, 17:42:09 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
polonez z filmiku to już dawno kilka razy zmienił własciciela i ostatni go rozwalił kasujac po drodze kolesia w polo wiec po tym polonezie nie bedzie sladu. gdzieś były zdjecia wykonania. niegatyw to złudzenie miał sztywny most

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 29, 2009, 19:06:58 pm »

Offline Gandziorz

• Sympatyk
Ja tylko zastanawiam się jak chcesz drążek zmiany biegów dać do skrzyni bmw?

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 29, 2009, 19:09:47 pm »

200sx

• Gość
Cytat: "Gandziorz"
Ja tylko zastanawiam się jak chcesz drążek zmiany biegów dać do skrzyni bmw?
wyjdzie pionowo w budzie poloneza, skrzynia bmw ma mozliwosc skracania/wydłuzania miejsca wypadania drążka

[ Dodano: 29 Maj 2009 19:12 ]
mozesz tez zaopatrzyc sie w wał napędowy od bmw e30 325e (stara eta) który to jest regulowany na długosc - tak , tak, jest ze tak powiem wsuwany i wysuwany (lecz nie powiem Ci ile dokładnie,ale sporo)

« Odpowiedź #13 dnia: Maj 29, 2009, 19:23:56 pm »

Offline Gandziorz

• Sympatyk
Ale mi chodziło żeby zostawić w oryginalnym miejscu co polonez, a nie dawać go koło ręcznego.

« Odpowiedź #14 dnia: Maj 29, 2009, 19:25:19 pm »

Offline Mr.D

• Sympatyk
    • Atu + '99
Nie tylko autor wpadł na tak szalony pomysł, od 1:50 jest taki polonez.

http://www.youtube.com/watch?v=KaljcU9Nlok
"Cars have never been about brand association: it's about culture and expression. It's about the people, the scene, the community, and friends."   Mike Burroughs

"simple and clean look will never go out of style."    Elvis Skender

« Odpowiedź #15 dnia: Maj 29, 2009, 19:43:13 pm »

davidek

• Gość
Coś się będzie kombinować :D

« Odpowiedź #16 dnia: Maj 29, 2009, 20:41:31 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Dasz rade...

Wiesz kiedy pojawiaja sie problemy ?
Zawsze znajdzie sie ktoś kto wpadnie na taki popaprany pomysł (jak dla mnie bomba) ale od razu znajdzie sie ktos kto powie ze sie nie da ... i ten ktos tego nie zrobi..
Z drugiej strony zawsze znajdzie sie ktos kto nie wie że sie nie da i to zrobi :)

A dla tych co mówią że "nie da się" "nie rób tego" " to głupie" możesz im pokazać tego linka:
http://www.youtube.com/watch?v=9TBAO2VmI2w

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #17 dnia: Maj 29, 2009, 20:55:49 pm »

Offline Gandziorz

• Sympatyk
Nie wiem jak to u mnie wyjdzie, bo będę kombinował aby wstawić 2.0 115km od opla omegi wraz ze skrzynią. Chyba wajchę będę musiał przełożyć bo wsteczny podnoszony.
Taką omegę A na wtrysku można wyrwać poniżej 1000zł całą tyle że walniętą do klepania. A nam i tak przecież o silnik, skrzynie i osprzęt chodzi.

Kolego, jak będziesz ładować tego potwora 2,5 to rób masę zdjęć bo aż miło się później patrzy jak coś powstaje.
Chodź 2,5 waży i jest duży trochę, ale jak ktoś dał radę to powinno też się udać.

« Odpowiedź #18 dnia: Maj 30, 2009, 11:54:26 am »

davidek

• Gość
Dzieki wam za naprawde miłe słowa...  :wink:
Obiecuje że zdjęcia będą się pojawiać z każdego etapu prac....
Na razie kończe zbierać fundusze....
Tak jak pisałem wcześniej... Teraz będzie wzmocnienie budy poprzez obspawanie... Odelżenie go... Powoli będą montowane błotniki laminatowe + maska laminatowa oraz poszerzenia tylnich błotników... Zastanawiam się tylko nad tym czy nie robić przypadkiem przodu od borewicza bo tak jak słyszałem dobrze łapie powietrze w chłodnice... Pozbycie się ognisk rdzy, obniżenie zawieszenia i heble z przodu ( tył na razie sobie daruje bo jest dobry a skoro ma być zmieniany most to nie będe przecież dwa razy wydawać pieniędzy na to samo...
Pozdrawiam  :mrgreen:

« Odpowiedź #19 dnia: Maj 30, 2009, 12:56:42 pm »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
Hmm... nie chcę prowokować ;) Ale już temat wygaszać czy też nie? :D

davidek nie pisz co będziesz robił i w ogóle .... jak jeszcze nie masz na to forsy jeszcze Ci się 15x zmieni koncepcja i figa z tego ;)
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;