Autor Wątek: Zupełnie nowa koncepcja swapa... Pomożecie??  (Przeczytany 13880 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zupełnie nowa koncepcja swapa... Pomożecie??
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 30, 2009, 13:27:29 pm »

davidek

• Gość
Temat może zostać zamknięty... Jeżeli wszystko dobrze pójdzie to pod koniec czerwca bede już zakładał temat ze zdjęciami i co i jak więc na tą chwile będe przegrzebywać forum i poszukiwać odpowiedzi na nurtujące mnie pytania a jeżeli nie znajde to będe pytać....
Poza tym jimo pisałem wcześniej że już mam dużo pieniędzy odłożone... zostało mi bradzo mało do dozbierania... :D
P.S. nie prowokujesz :D bo ja rozumiem o co Ci chodzi :D... Do zobaczyska albo na spocie sekcji albo w czerniewicach :D

« Odpowiedź #21 dnia: Maj 31, 2009, 17:31:14 pm »

ZIELEK

• Gość
http://www.youtube.com/watch?v=KaljcU9Nlok
Kurcze nie widzialem tego filmiku...
A chcialem być orginalny:P
no coz powodzenia chłopaki , ja pomalu juz koncze ale jak to bywa nieprzewidziane wydatki mnie spowolnily i to strasznie ::D
oczywiscie mowie o swapie tylko na 1.8 od bmw. Z 2.5 mogłoby byc ciezko ale da sie zrobic;)

[ Dodano: 04 Cze 2009 19:27 ]

[ Dodano: 04 Cze 2009 19:27 ]

[ Dodano: 04 Cze 2009 19:29 ]

[ Dodano: 04 Cze 2009 19:30 ]
kurcze jakies duble mi sie wkradły sorki;P

[ Dodano: 04 Cze 2009 19:35 ]
http://www.youtube.com/watch?v=_gzirbQeEsg

« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 19, 2009, 23:45:15 pm »

Offline Senn#1869

• Klubowicz
    • Polonez 1500C Rover 820Si MG ZS180
davidek, nie wiem czy juz sie to pojawilo, ale jednym z wlascicieli tego R6 byl kolega Kihas.
Były: C+1.4 K16 DOHC C1.6 K16 DOHC C+1.8 K16 DOHC Jest Polonez 1500C
Rover 820Si LPG
MG ZS180 PB
Renault Espace IV Pb

« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 19, 2009, 23:48:43 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Cytuj (zaznaczone)

http://img3.imageshack.us/i/dscn5854.jpg/

To zdjęcie widziałem już ... conajmniej 3 miesiace temu...

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 21, 2009, 15:21:53 pm »

Offline Gandziorz

• Sympatyk
I jak się mają prace?

« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 27, 2009, 02:58:51 am »

Offline Gandziorz

• Sympatyk
Kolego a podpowiedź mi bo mam zamiar również robić swapa tyle że z silnikiem od omegi coraz bardziej niechętnie myślę o oplowskim wynalazku.
Myślę również nad m20b20 albo m52b20 (wszystko zależy od kasy).
I mam takie pytanko silnik betki wszedł bez problemu? Skrzynia też w tunel się zmieściła?
No i co z gałką zmiany biegów?

« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 27, 2009, 09:30:04 am »

200sx

• Gość
Cytat: "Gandziorz"
Kolego a podpowiedź mi bo mam zamiar również robić swapa tyle że z silnikiem od omegi coraz bardziej niechętnie myślę o oplowskim wynalazku.
Myślę również nad m20b20 albo m52b20 (wszystko zależy od kasy).
I mam takie pytanko silnik betki wszedł bez problemu? Skrzynia też w tunel się zmieściła?
No i co z gałką zmiany biegów?
odpisywałem juz i nie mam zamiaru sie powtarzac, PS. CZEMU NIE 2.5l?

« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 27, 2009, 10:43:48 am »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Ciężko znaleźć dobre 2.5L które nie jest upalane, a jak już jest to kosztuje sporo $. Duzo łatwiej znaleźć dobre 2.0 które w dodatku jest tańsze, ponieważ wszyscy wymieniają na większe pojemności :) a w polonezie takie M52B20 spokojnie by wystarczyło -jedyny problem to taki ze są to silniki R6 i są bardzo długie, duże i ciężkie jak na Fso
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 27, 2009, 11:07:52 am »

200sx

• Gość
co do 2.5 masz racje,ciężko znalezc dobre, wiec zamiast 2.0 wolałbym 2.7l ete, dynamika nie do porównania,spalanie mniejsze,wymiary te same, mozliwosc podkręcenia tania i banalna

« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 27, 2009, 14:24:33 pm »

Offline Gandziorz

• Sympatyk
Cytat: "Elwood#1887"
Ciężko znaleźć dobre 2.5L które nie jest upalane, a jak już jest to kosztuje sporo $. Duzo łatwiej znaleźć dobre 2.0 które w dodatku jest tańsze, ponieważ wszyscy wymieniają na większe pojemności :) a w polonezie takie M52B20 spokojnie by wystarczyło -jedyny problem to taki ze są to silniki R6 i są bardzo długie, duże i ciężkie jak na Fso

2 litry to r6? Mnie się wydawało że 2.0 to jeszcze r4.

« Odpowiedź #30 dnia: Czerwiec 27, 2009, 14:31:11 pm »

ZIELEK

• Gość
2,5l hmmm mialem taki plan ale spalił na panewce;P
chyba sie wystraszyłem jego gabarytu i wagi heheh.
Ale w miare jedzenia apetyt rosnie, buda  bedzie przyszykowana  a zatem kto wie co bedzie za  dwa lata:P ,
osobiscie3 wyrywałem serduszko 2,5 z e36. igła sztuka. ale chyba troszeczke przy ciezki do polunka;P

« Odpowiedź #31 dnia: Czerwiec 27, 2009, 14:51:45 pm »

200sx

• Gość
Cytat: "Gandziorz"
Cytat: "Elwood#1887"

2 litry to r6? Mnie się wydawało że 2.0 to jeszcze r4.
były,ale nie licz na to ze takie cos znajdziesz ,a jak juz to za cene 15x ohv do poldka :)

« Odpowiedź #32 dnia: Czerwiec 27, 2009, 14:59:17 pm »

Offline Gandziorz

• Sympatyk
Cytat: "ZIELEK"
2,5l hmmm mialem taki plan ale spalił na panewce;P
chyba sie wystraszyłem jego gabarytu i wagi heheh.
Ale w miare jedzenia apetyt rosnie, buda  bedzie przyszykowana  a zatem kto wie co bedzie za  dwa lata:P ,
osobiscie3 wyrywałem serduszko 2,5 z e36. igła sztuka. ale chyba troszeczke przy ciezki do polunka;P

A możesz odpowiedzieć na pyt. z poprzedniej strony?

« Odpowiedź #33 dnia: Czerwiec 28, 2009, 19:55:20 pm »

ZIELEK

• Gość
Silniczek pasuje lacznie ze skrzynia. Problemy zaczynaja sie na pochyleniu go;P "mowie o kolektorze wydechowym i dolnej czesci miski olejowej" Ja w moim m40 zastosowalem miske z m42 troszke przespawalem i jest git. Skrzynia w tunelu przytulila mi sie do lewej strony ale troche miesca wywalczył młotek:P. Belke łaczaca wahacze musialem przesunac na rzecz owej miski z m42.Drazek zmieny biegow mozna regulowac. U mnie tak walczylem z nim ze jest umocowany w fabrycznym miejscu i pod takim samym skosem. Drazek stabilizatora jest od seata przykrecany bezposrednio od wasow bo ten co był troszke mi przeszkadzał. Altek przerzucilem na druga strone bo w jego miejsce poszła pompa od wspomy.

W czoraj skonczylem z mostem, spiolem  pierwszy wyjazd budą na ulice,  parenascie metrow  tu i tam i sie rozpadło chyba lozysko oporowe hehheh:D:D:D

[ Dodano: 28 Cze 2009 19:56 ]
Silniczek pasuje lacznie ze skrzynia. Problemy zaczynaja sie na pochyleniu go;P "mowie o kolektorze wydechowym i dolnej czesci miski olejowej" Ja w moim m40 zastosowalem miske z m42 troszke przespawalem i jest git. Skrzynia w tunelu przytulila mi sie do lewej strony ale troche miesca wywalczył młotek:P. Belke łaczaca wahacze musialem przesunac na rzecz owej miski z m42.Drazek zmieny biegow mozna regulowac. U mnie tak walczylem z nim ze jest umocowany w fabrycznym miejscu i pod takim samym skosem. Drazek stabilizatora jest od seata przykrecany bezposrednio od wasow bo ten co był troszke mi przeszkadzał. Altek przerzucilem na druga strone bo w jego miejsce poszła pompa od wspomy.

W czoraj skonczylem z mostem, spiolem  pierwszy wyjazd budą na ulice,  parenascie metrow  tu i tam i sie rozpadło chyba lozysko oporowe hehheh:D:D:D

« Odpowiedź #34 dnia: Czerwiec 29, 2009, 22:01:13 pm »

Fistasz

• Gość
Cytat: "ZIELEK"
Belke łaczaca wahacze musialem przesunac na rzecz owej miski z m42

Jak to przesunac? :shock:

« Odpowiedź #35 dnia: Lipiec 01, 2009, 14:23:08 pm »

Michael

• Gość
fleks młotek i jedziesz a tak powaznei to tez sie zastanawiam jak mozna belke przesunac ?? masz jakies zdjecia tego ??

« Odpowiedź #36 dnia: Lipiec 01, 2009, 19:10:54 pm »

Fistasz

• Gość
przypuszc zam ze bez molota sie nie obecszlo ale jak mozna przsunac belke przdniego zawiesznia? Przeciez to elment zawieszenia, spoko podciac troche rozumiem ale przesunac?

« Odpowiedź #37 dnia: Lipiec 01, 2009, 23:31:29 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Cytat: "Michael"
fleks młotek i jedziesz a tak powaznei to tez sie zastanawiam jak mozna belke przesunac ?? masz jakies zdjecia tego ??

Cytat: "Fistasz"
przypuszc zam ze bez molota sie nie obecszlo ale jak mozna przsunac belke przdniego zawiesznia? Przeciez to elment zawieszenia, spoko podciac troche rozumiem ale przesunac?

Widać ze mało jeszcze widzieliście   :wink:  Belkę zostawiasz w "normalnym" miejscu przykręcona do budy a przerabiasz sam środek w komorze silnika- np przespawasz za pomocą dorobionych elementów tak aby była niżej coby cala miska(i silnik) się zmieścił na wysokość. Sam osobiście na coś takiego bym się nie zdecydował -wolałbym przerabiać  miskę lub wyciąć maskę -no ale do odważnych świat należy :mrgreen:
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

« Odpowiedź #38 dnia: Lipiec 02, 2009, 00:10:45 am »

Fistasz

• Gość
Przerobke o ktorej mowisz widzialem jak ktos zamieszczal fotki z montazu silnika Volvo do Poloneza. Zmylilo mnie to "przesuniecie" :P

« Odpowiedź #39 dnia: Lipiec 02, 2009, 13:44:03 pm »

davidek

• Gość
Witam po tak długim czasie ciszy... Samochód przechodzi obecnie zmiany blacharskie... łatanie dziur obspawanie ramy... dziś jade po tylnią szybe z plexi i boczne trójkąty oraz boczne tylnie... W niedziele zostaną ukończone prace spawarskie... Obecnie założony kubełek dla kierowcy... Wywalona butla gazowa oraz wytłoczki z dachu, drzwi i wszystko... Czekam na kierownice momo racing z nabą... Czekam na białą farbe.. Przygotowane do założenia są już chlapacze firmy sparco... Założone zostały heble brembo ferodo na przód i zastanawiam się na tą chwile co na tył... Samochód poszedł do żyda ( mówię o e30 325i )... Zastanawiam się nad silnikiem i chyba standardowo włoże 2.0 dohc od forda bądź 1.8 od bmw 318i z przełożeniem głowicy od ety jeżeli nic nie pochrzaniłem  :D ).... teraz mam malutki zastój... zdjęcia czekają na obróbke i wrzucenie na serwer... Więc jeszcze trochę będziecie musieli poczekać na fotoreportaż ( pracuje codziennie od 10 do 18tej a reszte czasu zajmuje życie warsztatowe :D )... Z racji poziomu wykonywanych rzeczy nie bede w stanie pojechać na czerniewice czego bardzo żałuje...