Autor Wątek: Rover - zakup Poldka 1.4MPi  (Przeczytany 30113 razy)

Rover - zakup Poldka 1.4MPi
« Odpowiedź #120 dnia: Czerwiec 29, 2009, 15:48:51 pm »

Qwet

• Gość
Ok, dzięki za odpowiedzi ;)

A teraz mam inny problem.
Jakie dokładnie papiery muszę posiadać od gazu żeby przerejestrować poldka i zrobić przegląd? Znalazłem takie coś:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/8e9759405b4aa19e.html
Do tego wiem, że musi być wbity gaz do dowodu rejestracyjnego i butla musi mieć jakiś atest - co to za atest? Jak on wygląda?

« Odpowiedź #121 dnia: Czerwiec 29, 2009, 18:41:39 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Cytuj (zaznaczone)

obecnie nie musisz zglaszac sie do Urzedu skarbowego jezeli cena nie
przekracza bodajże 2tyś.zł. zreszta kto sie bedzie kłocił ze kupiles poloneza za 100zł. czy 3000zł.

Wierutna bzdura.
Kwota nie podlegajaca opodatkowaniu to 1000zł.

Cytuj (zaznaczone)

poprostu idziesz od razu z umowa do wydzialu komunikacji.
nie trzeba żadnej pieczątki,adnotacji ze skarbowego....nic
sam bylem niedawno zdziwiony.

Chyba u ciebie.

Na umowie KS wymagana jest pieczątka z US ktora potwierdza opłacenie podatku, chyba że jest kwota poniżej 1000zł wtedy jest pieczątka o zwolnieniu z opłaty.

Cytuj (zaznaczone)

poza tym nikt nie sprawdza w Urzedzie Skarbowym stanu auta,
tylko sprawdzaja wartość rynkowa co przypadku chyba każdego poloneza konczyło sie juz od kilku lat zwolnieniem z podatku. trzeba bylo wykupic znaczek za 5zł. teraz juz z tego zrezygnowano.

W umowie wystarczy wpisać że POJAZD USZKODZONY i nikt się do kwoty nie przyczepi.

Cytuj (zaznaczone)

Do tego wiem, że musi być wbity gaz do dowodu rejestracyjnego i butla musi mieć jakiś atest - co to za atest? Jak on wygląda?

jeśli gaz jest wbity w dowód potrzebujesz na butlę HOMOLOGACJI czyli glejtu ktory potwierdza jej sprawność.
taki kwit jest wazny 10 lat (z możliwością późniejszego przedłużenia ale o szczególach nic nie wiem) bez tego auto nie przejdzie przeglądu.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #122 dnia: Czerwiec 29, 2009, 19:12:22 pm »

Qwet

• Gość
Cytat: "Stingerek"
W umowie wystarczy wpisać że POJAZD USZKODZONY i nikt się do kwoty nie przyczepi.

Tutaj:
http://www.motofakty.pl/artykul/plik_umowy_k_s_do_sciagniecia.html
W paragrafie $1, w Dodatkowych ustaleniach wpiszę "POJAZD DO NAPRAW BLACHARSKO-LAKIERNICZYCH". Czy to wystarczy żeby zwolnić mnie od opłaty skarbowej? Boję się wpisać POJAZD USZKODZONY, bo jeszcze nie będą chcieli mi zarejestrować :)

Byłem dzisiaj na stacji diagnostycznej zapytać o przegląd samochodu z gazem. U nas idzie zrobić przegląd bez żadnych homologacji gazu :) Powiedział mi też, że aby przerejestrować samochód, wystarczy mieć w dowodzie wpisaną instalację gazową. Czy to jest prawdopodobne?
Jutro rano polecę do wydziału komunikacji potwierdzić tą informację ;)

« Odpowiedź #123 dnia: Czerwiec 29, 2009, 19:18:42 pm »

STax

• Gość
Cytat: "Qwet"
W paragrafie $1, w Dodatkowych ustaleniach wpiszę "POJAZD DO NAPRAW BLACHARSKO-LAKIERNICZYCH". Czy to wystarczy żeby zwolnić mnie od opłaty skarbowej?

No właśnie, czy po takim wpisie nie trzeba wogóle iść do US czy trzeba iść, ale nie płaci się podatku?

« Odpowiedź #124 dnia: Czerwiec 29, 2009, 19:21:51 pm »

Qwet

• Gość
Trzeba iść. Kwestia czy nałożą podatek, czy nie... i o to właśnie pytam :)

« Odpowiedź #125 dnia: Czerwiec 29, 2009, 19:27:12 pm »

« Odpowiedź #126 dnia: Czerwiec 29, 2009, 19:43:45 pm »

Mkasper

• Gość

ostatnio rejestrowalem dwa auta w Rudzie Śląskiej i nie byłem wogóle w urzedzie skarbowym. oba to były polonezy. gdyby były to inne auta o wiekszej wartosci poszedłbym  opodatkowac.
napisalem bodajze 2tyś.bo nie bylem pewny. niech bedzie 1tys. chodzi o to ze z polonezem chocby kupionym za 10tyś. do skarbowego bym nie poszedl. na umowie pisze zawsze 500-600zl. i po klopocie.

widze ze niektorzy z was sa baardzo uczciwi i palą sie do opodatkowywania wszystkiego. wystarczy że zdzieraja ze mnie na kazdym kroku,za zakup auta nie beda. i nie udowodnia ze za poloneza zapłaciłem 3000zł. na umowie pisze mała kwote i po klopocie

« Odpowiedź #127 dnia: Czerwiec 29, 2009, 19:48:05 pm »

Qwet

• Gość
Prawdopodobnie przy przerejestrowywaniu poloneza zażądają dowód zapłaty podatku. Będę musiał coś dać, bo jak nic nie dam to... :?  Raczej nie przerejestruję. Będę musiał iść do urzędu chociażby po zwolnienie z podatku.

[ Dodano: 29 Cze 2009 19:49 ]
Wracając do mojego pytania. Czy prawdopodobne jest, że przy przerejestrowaniu poloneza nie będą ode mnie wymagali dokumentacji gazu? Wystarczy, że gaz jest wbity w dowód rejestracyjny.. ?

« Odpowiedź #128 dnia: Czerwiec 29, 2009, 19:54:01 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Z tym gazem to jest zazwyczaj tak, że jak zajeżdżasz 1 raz, to chcą papiery, a póżniej już nie jak jeździsz na tą samą stację. Chyba, że chodzi im o to, żeby klientów nałapać. Więc jest to mało prawdopodobne, ale możliwe.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #129 dnia: Czerwiec 29, 2009, 19:57:56 pm »

Qwet

• Gość
Ja jestem pewny że będę mógł robić przegląd bez dokumentu homologacji gazu, bo dzisiaj o to pytałem.
Chodzi mi o to, czy przy PRZEREJESTROWANIU mając wbity gaz do dowodu potrzebuję też dokumentację gazu. Na stacji diagnostycznej powiedzieli mi że do przerejestrowania wystarczy tylko gaz w dowodzie rejestracyjnym. Jutro pójdę do wydziału komunikacji upewnić się na 100% ;)

« Odpowiedź #130 dnia: Czerwiec 30, 2009, 08:59:42 am »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
Ja jestem pewny że będę mógł robić przegląd bez dokumentu homologacji gazu, bo dzisiaj o to pytałem.

No to jakaś wybitnie łaskawa stacja diagnostyczny.
W W-wie na 5 z rzędu bez papierów na gaz nie chcieli nawet kiwnąć palcem - "Chyba, że chce Pan od razu wynik przeglądu negatywny - to proszę wpierw do kasy opłacić"...
W myśl przepisów na lpg muszą być papiery (na zbiornik) nie obchodzi ich, że jest wybita na butli data ważności :/

Chodzi mi o to, czy przy PRZEREJESTROWANIU mając wbity gaz do dowodu potrzebuję też dokumentację gazu. Na stacji diagnostycznej powiedzieli mi że do przerejestrowania wystarczy tylko gaz w dowodzie rejestracyjnym. Jutro pójdę do wydziału komunikacji upewnić się na 100% ;)

Wystarszy, że w starym dowodzie jest wbite lpg. W razie zapytania o papiery od gazu to mówisz, że przy poprzedniej rejestracji były okazywane i nie zostały zwrócone.
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;

« Odpowiedź #131 dnia: Czerwiec 30, 2009, 09:25:44 am »

Offline Mynx

• Sympatyk
O czym w ogóle ta dyskusja :?  Jeszcze nie masz auta a już martwisz się o homologację gazu... Wcześniej czy później mogą zapytać o homologację i wtedy będziesz miał problem. A jak nie masz 40 zł na podatek to kup sobie rower (przez W, nie przez V) :roll: Skup się na szukaniu auta a nie na kombinowaniu co będzie jak je kupisz
Polonez - just drive and relax....

www.histmag.org - portal nie tylko dla humanistów

« Odpowiedź #132 dnia: Czerwiec 30, 2009, 11:21:35 am »

Offline gerfur

• Sympatyk
  • Psuj
    • BMW E46
Ale Panowie przecież to jest forum tu sie wymienia zdania ewentualnie wiedzę między sobą koniec OT. Sprawa pierwsza do urzędu skarbowego trzeba iść bo przy rejestracji chcą potwierdzenie opłaty podatku umowa jest ciut mniej ważna ale ważna (byłem odbić ksero i umowa troche źle się odbiła i gościówka z okienka powiedziała że może być jakby co przecież musi Pan posiadać oryginał a chodzi tylko o dowód wpłaty podatku) a na przegląd najlepiej jechać na starym dowodzie bo wtedy mówisz do pana na stacji że zakupiłeś pojazd i celem sprawdzenia go tutaj (patrz stacja diagnostyczna) przyprowadziłeś pan może troche przychylniejszym okiem może spojrzeć. Jeśli nie chcesz robić tego w ten sposób mogą ci poprostu wbić  w UK pieczątkę z przeglądem tylko pod warunkiem że jest ważny dłużej niż 30 dni(tak jest u mnie). A co do gazu to z regóły potrzebuje diagnosta do wglądu świadectwo homologacji instalacji gazowej i tam jest wyszczególnione jakie konkretnie elementy zostały w w/w pojeździe zamontowane wraz z numerami seryjnymi. Ale jak czegoś takiego nie ma to wtedy potrzebna jest homologacja na butlę taki papierek do kiedy jest ważna i jej parametry zatwierdzone odpowiednią pieczątką jeśli takiej by nie było trzeba by sie skontaktować ze STAKO(producent butli) albo z innym wytwórcą butli (powinna nazwa widnieć na butli) o wydanie duplikatu taki proceder kosztuje chyba 80 zł. A tak na marginesie dobrze że chłopak sie próbuje wcześniej dowiedzieć takich rzeczy bo jak nie to będą ganiać po urzędach poprzednich właścicielach i bóg wie gdzie jeszcze.
Był Caro `95 abimex L-122
Był Caro `97 abimex L-146
Był Atu+ `98 boschowtrysk L-74E --> 1.4 GTI Rover ltd

Jest BMW E46`98 2.5 Pb/LPG Cosmoshwarz

« Odpowiedź #133 dnia: Czerwiec 30, 2009, 12:42:00 pm »

Qwet

• Gość
-> Mynx
Właśnie kupuję poloneza, prawdopodobnie jutro po niego pojadę. Właściciel nie ma homologacji, a tylko gaz wbity w dowód. Chciałem się upewnić czy bez homologacji da się żyć :)  Okazuje się że tak, w związku z tym mogę bez obaw kupić auto bez homologacji na gaz ;)

-> gerfur
Pytałem w urzędzie co dokładnie jest potrzebne do przerejestrowania poloneza z gazem. Otrzymałem odpowiedź:
- Dowód kupna - sprzedaży z podpisem poprzedniego właściciela i moim
- Dowód rejestracyjny z wpisanym gazem
- Dowód ubezpieczenia OC
- Starą tablicę rejestracyjną
- 169,50zł do ręki
Wymienił tylko te 5 rzeczy, nie wspomniał o żadnym potwierdzeniu opłaty podatku.
W umowie kupna sprzedaży wpiszę cenę 800zł, dopiszę "Pojazd do napraw blacharsko lakierniczych" i oleję urząd skarbowy. Mogę dostać za to jakąś karę?

« Odpowiedź #134 dnia: Czerwiec 30, 2009, 17:59:26 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Cytuj (zaznaczone)

Chciałem się upewnić czy bez homologacji da się żyć :) Okazuje się że tak, w związku z tym mogę bez obaw kupić auto bez homologacji na gaz ;)

Nie rób takieog numeru bo nie przejdzie przegladu !
Masz obowiazek miec papiery na instalacje ze sobą podczas przeglądu !
Co zrobisz jak ci przegladu nie podbija ? He ?

Cytuj (zaznaczone)

Wymienił tylko te 5 rzeczy, nie wspomniał o żadnym potwierdzeniu opłaty podatku.

Idź do urzędu skarbowego żeby podbić pieczątke na umowie że US wie że kupiłes i ze jesteś zwolniony z podatku.

Cytuj (zaznaczone)

W umowie kupna sprzedaży wpiszę cenę 800zł, dopiszę "Pojazd do napraw blacharsko lakierniczych" i oleję urząd skarbowy. Mogę dostać za to jakąś karę?

Nic nie olejesz nawet jak wpiszesz 1zł to dla swiętego spokoju idzź do US to trwa 2 minuty, pokaż umowe, dowód, pani podbije pieczątke i bedziesz mial swiety spokoj.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #135 dnia: Czerwiec 30, 2009, 18:12:05 pm »

Qwet

• Gość
Cytat: "Stingerek"
Co zrobisz jak ci przegladu nie podbija ? He ?

U nas w miejscowości nie ma takiej możliwości. Dowiadywałem się tego na stacji diagnostycznej, pan diagnosta mówił że nie ma problemu. A do tego kiedy byłem na stacji, przy mnie przegląd robił jakiś facet i też nie miał homologacji. Przegląd został pobity bez żadnych "dodatkowych środków" ;)
Odpowiadając na pytanie - nawet gdyby z jakiegoś powodu pan diagnosta nie chciał mi podbić przeglądu, wystarczy że dorzucę z 50zł i będzie ok ;) Chociaż na naszej stacji diagnostycznej takich rzeczy nie trzeba robić :)
Za to gorzej będzie ze sprzedażą. Kupujący na pewno będzie chciał jakiś dokument od gazu... No cóż, najwyżej spuszczę o 30% z ceny :) I tak polonez nie jest dużo wart. Jak się okazuje, nawet mniej od mojej byłej emzetki :P

« Odpowiedź #136 dnia: Czerwiec 30, 2009, 18:55:45 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
Za to gorzej będzie ze sprzedażą. Kupujący na pewno będzie chciał jakiś dokument od gazu..

wtedy robisz tak jak radził Ci mateo
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

« Odpowiedź #137 dnia: Czerwiec 30, 2009, 23:45:42 pm »

STax

• Gość
Ja mam jeszcze jedno pytanie odnośnie rejestracji - czy jest jakaś kara, jak się nie zarejestruje auta w ciągu 30 dni od zakupu? (Bo ponoć taki jest wymóg).

« Odpowiedź #138 dnia: Czerwiec 30, 2009, 23:47:43 pm »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
STax, nie
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;

« Odpowiedź #139 dnia: Lipiec 01, 2009, 10:49:56 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Kary za to nie ma, ani mandatu ani nie zabiorą ci dowodu, jednak musisz liczyć się z tym że jeśli nie daj bóże, policja zabierze ci taki dowód (np za opony czy jakiś inne powód) musisz pamietać że zostanie odesłany do organu ktory go wydał.. czyli jak mieszkasz w rzeszowie a samochod kupiles w suwałkach.... to się do suwałk przejedziesz po dowód.