Autor Wątek: GLE nie odpala...  (Przeczytany 1460 razy)

GLE nie odpala...
« dnia: Czerwiec 25, 2009, 00:28:08 am »

markus15021959

• Gość
Sciagnij przewod paliwowy z krocca wylotowego z pompy paliwa , niech Ci koles przekreci kluczyk w stacyjce , Ty sprawdz czy z pompy leci paliwo , jak krecisz rozrusznikiem powinno sikac na wysokosc +/_  50 -70 cm. Suche swiece nie moga byc z powodu jak podales powyzej , raczej powinny byc zalane tym bardziej , ze jak zapalasz na benzynie to wlaczasz ssanie. Mozesz tez troche benzyny wlac do gaźnika , bezposrednio jak odkrecisz dekiel filtra powietrza. Tak na oko to chlusnij w gardziel okolo 1 kieliszek 50 ml beny. Jak nie przestawiony zaplon to powinien odpalic od kopa , jak pompa jest tez sprawna / ale z tego co napisałes to chyba nie/. Schemat jak podlaczyc kable masz na pokrywie  , kolejnosc zaplonu 1-3-4-2.

GLE nie odpala...
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 25, 2009, 09:41:02 am »

markus15021959

• Gość
Zastanawiam sie czy przypadkiem zaworek iglicowy nie zaciął sie i jest zamkniety / bo jest zablokowany, co chyba rzadko sie zdaza ?/  , a  paliwo wprawdzie jest tuz przed gaznikiem , ale moze wracac przewodem przelewu z powrotem do baku zaraz przy pompie , jezeli pompa jest orginalna z dwoma kroccami od poloneza. Sciagnij dekiel filtra i obudowe , odkrec korpus gorny gaznika i popatrz na stan paliwa w komorze plywaka. Przy okazji mozesz juz zrobic porzedek z gaznikiem / ustawic poziom paliwa w komorze , sprawdzic ten zaworek i ogolnie rozkrecic i wymyc ten gaznik , sprawdzic dzialanie dyszy elektromagnetycznej /wazna rzecz/ , to ta z tym kabelkiem , sprawdzic otwarcie przepustnic , itd. / nie pomyl dysz paliwa/.

Nie odpala 1.6 GLE, co mozna jeszcze sprawdzic?
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 28, 2009, 15:29:35 pm »

neket

• Gość
posprawdzalismy co sie dalo i wszystko wygladalo ok wiec wzielismy sie za wymienianie gratow bo mam duzo rzeczy z poprzednigo rozbitego poldka

ostatecznie pomogla wymiana kopulki, "stara" na oko rozdzilala iskre ok ... grzebalismy w obu zgodnie z tym co jest napisane w "Sam Naprawiam" i na jednej pali a na drugiej nie?

trudno, wazne ze na tej co jest teraz chodzi (tyle ze slabiutki cos ten silnik, chodzil lepiej)

bardzo dziekuje za pomoc

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 28, 2009, 17:17:38 pm »

Offline maciejowski

• Sympatyk
    • 125p '75 | 125p '78 | 125p '80 | 125p '90 | 126p '78 | caro '96 x2 |
a pasek rozrządu nie strzelił? to by wyjaśniało dlaczego świece są suche.
Cytat: KGB
wtedy moze okazac sie ,ze pelno Nm ,a jakoby zadnego nie bylo - jedna malutka przekladnia ,tak wiele ubylo ...

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 28, 2009, 17:21:41 pm »

Meyron

• Gość
Właśnie miałem pisać o kopułce :) często wygląda na dobrą a okazuje sie że jest nie sprawna. Miałem kiedyś podobny problem z odpalaniem w końcu pojechałem do elektryka zdjął kopułkę i stwierdził, że jest popękana chociaż ja i ojciec za nic nie mogliśmy wypatrzeć żadnego popękania-a jednak to było to. :wink: